sidor Opublikowano 21 Października 2024 #1 Opublikowano 21 Października 2024 Witam Wszystkich Dużo czytałem na internecie lecz odpowiedzi nie znalazłem precyzyjnej. Mam instalacje ogrzewania podłogowego w całym mieszkaniu 100m2. Do tego kocioł gazowy dwufunkcyjny i sterownik na ścianie. Jak powinno grzać ogrzewanie podłogowe ? W sensie cały czas piecyk ma grzać podłogę do powiedzmy tych 30* ustawionych na piecu i nie dać jej się wychłodzić ciągle podgrzewając Czy tak że jak np. ustawie 21* na programatorze to piec się całkowicie wyłącza i załącza dopiero jak spadnie poniżej zadanej? Ten sposób z co piec się wyłącza to nie wpływa na zużycie więcej gazu ? Bo wówczas podłoga się wychładza a piec się często nie załącza bo mam dobre ocieplenie. Proszę o jakieś rady dla nowo posiadającego takie ogrzewanie Cytuj
wacio1967 Opublikowano 24 Października 2024 #2 Opublikowano 24 Października 2024 Z tego co opisujesz, to masz najprostszą instalację. I dobrze. Nie wszyscy chcą się bawić elektroniką. Co do sterownika, to jeden musi starczyć na całość, a to nie zawsze się sprawdza. Dla OP najlepiej jest, jak pracuje cały czas na "wolnych obrotach". Ja bym poszedł w kierunku ustawienia w taki sposób kotła, aby grzał cały czas, a sterownik byłby w razie czego, jakby pomieszczenie zaczęło się przegrzewać. Wszystko zależy też od tego jaki masz ten sterownik. Jak jest możliwość podłączenia kotła pod sterownik w taki sposób, aby sterownik dobierał odpowiednią moc kotła, to byłoby to najlepsze rozwiązanie. Musiałbyś ustawić odpowiednią histerezę, aby kocioł nie zaczął "szaleć". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi