Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie wiem czy w dobry miejscu pisze nie jestem fachowcem ale chciałbym zaciągnąc porady posiadam istalacje ogrzewania na sprzegle hydraulicznym TERWAT 2 zasilania kocioł gazowy immergas victitera oraz piec weglowy nie używany ale jest podpiety jako 2 zródło ciepła są 3 pietra na parterze są kaloryfery na 1 ogrzewanie podłogowe i na 2 ogrzewanie podłogowe

i moje pytanie jest takie zaznaczony obieg to drugie pietro jesli włąćże ogrzewanie na 2 lub 3 pietrach to zaznaczoy obieg nagrzewa sie bardzo długo bez znaczniea czy włącze parter i 2 pietro czy 1 pitro i drugie pietro zawsze tak samo rura którą zaznaczyłem zawsze jest dużo zimniejsza jeśli włącze tylko ten obieg jest wszystko ok dodam ze wszystko jest odpowietrzone zawory esbs są sprawne i preczyszczone pytanie tylko czemu akurat ten obieg czyli to co zaznaczone nagrzewan sie dużo pózniej niż reszta

może jest cos zle podlaczone ?? proszę i poradę

IMG20241012161622.jpg

Opublikowano

Norma,woda układa się warstwowo. Góra gorąca dół zimny. Przecież sprzęgło nie jest gorące na całej wysokości. Tym bardziej że zasilanie jest na samej górze.

Opublikowano

Prawdopodobnie masz zle podlaczone to sprzeglo. Sciagnij instrukcje producenta i popatrz gdzie powinno byc zasilanie a gdzie powroty.

PS. Przy takim rozwiazaniu (sprzegle)  trzeba sie zastanowic jaka moc cieplna przenosi kazdy obwod co wiaze sie z temperatura i przeplywem.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.10.2024 o 19:18, PioBin napisał(a):

Prawdopodobnie masz zle podlaczone to sprzeglo. Sciagnij instrukcje producenta i popatrz gdzie powinno byc zasilanie a gdzie powroty.

PS. Przy takim rozwiazaniu (sprzegle)  trzeba sie zastanowic jaka moc cieplna przenosi kazdy obwod co wiaze sie z temperatura i przeplywem.

Dzięki za podpowiedź - szukałem na stronie producenta ale niestety żadnych schematów nie znalazłem ... Wydaje mi że każdy obig powinien mieć taką samą temperatura - tam gdzie zaznaczyłem - na wejściu wiadomo później w zależności od ilości metrów podłogówki ale zaraz za sprzegłęm tam przed pompa temperatura powinna być zbliżona na każdym obiegu a nie że jedna ciepła druga zimna a  po jakimś czasie sie nagrzewa

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Poniewaz przeplyw jest „staly” i wiekszy niz po stronie kotla stad temperatura bedzie rozna. Nie wazne.

Zwieksz maksymalnie pompe po stronie kotla.

Przy czym i tak na obiegu dolnym bedzie zawsze nizsza temperatura poniewaz nad nim jest powrot z obiegu pierwszego. Dlatego chcialem zebys sprawdzil dtr. Cos jak ponizej:

IMG_3823.thumb.jpeg.97c71a7ae61627f5e82438e41a6243a1.jpeg

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

znalazłem coś takiego na stronie  jak w na zdjęciu czyli wychodzi na to że chyba dobrze podłączone jedynie zastanawia mnie tylko czemu średnica wejścia żródła ciepła u mnie na sprzęgle ma 2 różne średnice wejście 2 różne średnice wyjście 2 różne średnice

Zrzut ekranu 2024-10-12 200832.png

Opublikowano

Mozliwe ze wstawile blache w srodku. Tego nie wiem.

Podnies wydatek na pompie w kotle. I zobacz czy cos sie zmienilo.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.10.2024 o 20:15, PioBin napisał(a):

Mozliwe ze wstawile blache w srodku. Tego nie wiem.

Podnies wydatek na pompie w kotle. I zobacz czy cos sie zmienilo.

Podniosłem na max nic to nie zmieniło jedynie na obiegu z 1 piętra zmniejszyłem prędkość pompy wtedy w miarę się wyrównują temperatury ale jak zmiejsze prędkość pompy to przepływy na podłogowe spadają ...

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie jestem pewien czy ten schemat ktory pokazales jest prawidlowy czy to tylko jakas ladna ilustracja. Jesli w tym sprzegle nie ma blachy kierunkowej to przy tak zlozonym zawsze bedziesz miec ten problem.

Szkoda ze nie mozesz podac przeplywow w obiegu kotlowym i obiegach CO. Jesli przeplywy po stronie CO sa wieksze niz po stronie kotla to temperatura zawsze będzie nizsza.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.10.2024 o 07:26, PioBin napisał(a):

Nie jestem pewien czy ten schemat ktory pokazales jest prawidlowy czy to tylko jakas ladna ilustracja. Jesli w tym sprzegle nie ma blachy kierunkowej to przy tak zlozonym zawsze bedziesz miec ten problem.

Szkoda ze nie mozesz podac przeplywow w obiegu kotlowym i obiegach CO. Jesli przeplywy po stronie CO sa wieksze niz po stronie kotla to temperatura zawsze będzie nizsza.

Z tego co pamiętam sprzęgło przyszło złożone jedynie nie było wkręcone zasilanie od strony kotła a reszta była poskładana czyli jedyna pomyłka może być w podłączeniu zasilania sprzęgła 

Jeszcze jedno pytanie może temperatura która zadaje na kotle jest za niska jest 55 stopni może dać większą ?? Ale dałem tak ponieważ i tak są tam zawory esbs do temperatury 55 i mieszaja

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Bedzie drozej. Te zawory to tez slaby pomysl.

Opublikowano

Też się zastanawiałem po co te zawory jak zadam odpowiednią temperaturę na piecu i będzie ok ale takie sprzęgło zostało mi założone przez hydraulika ja się kompletnie na tym nie znam tylko właśnie znalazłem taki mankament że jeden obieg jest dużo zimniejszy - później nagrzewa się niż reszta też myślałem o ich usunięciu bo wydaje mi się że robią tylko niepotrzebny opor

Opublikowano

Na kaloryfery prawdopodobnie ma isc wyzsza temperatura np. 50C (moze mniej moze wiecej) i tyle co na kaloryfery zadajesz na kotle. Wiec w zamysle zawory maja obnizyc temperature na podlogowke do np. 30.  Tylko ze ktos zapomnial o bilansie przeplywow.

Jak „zjadles” cieplo (przeplyw) na pierwszym obiegu to na drugim juz go zabraknie…

Opublikowano

Kolega Sambor dobrze napisał że to g....o. Sprzęgło powinno mieć zasilania i samej góry, tak masz poniekąd, ale powrót powyżej środka sprzęgła. Jak grzejesz wodę cwu? Na samej górze powinien być boiler cwu, powrót od niego na samym dole, później grzejniki ale powrót następny nad najniższym powrotem czyli powrotem cwu. Dopiero następne mają lecieć podłogówki. Napisałem że powroty powinny być powyżej połowy sprzęgła, bo montujesz pompę za kotlem na powrocie i ustawiasz ją mocniej niż pompy obiegowe i cały czas masz cyrkulacje wody gorącej a dół sprzęgła dogrzewa ci powrót z cwu. 

Opublikowano

Ok tylko ja wodę użytkową mam podpięta bezpośrednio do kotła mam zasobnik na wodę i cyrkulację

Sprzęgło mam tylko i wyłącznie do ogrzewania na zasilaniu mam kocioł gazowy albo kocioł na drzewo 

Opublikowano

No właśnie, sprzęgło służy do tego aby żaden obieg nie kradł drugiemu wody, dlatego za kotlem broń boże żadnego mieszacza, tylko pompa na powrocie i woda cwu na samej górze, powrót na samym dole, później grzejniki i powrót na dole nad cwu i kolejne podłogówki. Tylko że masz za mało rozdzielaczy, nie wiem ile masz tej podłogówki, można by zrobić na jednej pompie i wyregulować przepływami, nie wiem, niech ktoś mądrzejszy się wypowie, dla mnie ta instalacja jest bez sensu trochę. 

Opublikowano

nie jestem hydraulikiem ale woda użytkowa która miesza sie z wodą z ogrzewania ? przecież jak podepnę wode użytkową do sprzegła to zmiesza sie z wodą z ogrzewania to ta woda nie będzie zdatna do picia ? nie znam sie tylko pytam nie jestem hydraulikiem może głupie pytanie ale szukam rozwiązania tego problemu moje drugie żródło ciepła nie jest wykorzystywane poprostu jest mogę je usunąć

Opublikowano
1 godzinę temu, yaro7111 napisał(a):

Ok tylko ja wodę użytkową mam podpięta bezpośrednio do kotła mam zasobnik na wodę i cyrkulację

Sprzęgło mam tylko i wyłącznie do ogrzewania na zasilaniu mam kocioł gazowy albo kocioł na drzewo 

Z CWU dobrze.

Kociol na drewno wymaga bufora a nie sprzegla.

Sprzeglo potrzebne wtedy gdy pompa w kotle nie pociagnie instalacji (cisnienia, przeplywy). Tylko to trzeba sie zastanowic i przeliczyc a nie na pale montowac. Projekt powinien okreslic jakie przeplywy temperatura wiec i moc jest na zrodle i obiegach i tak to wyregulowac/ustawic.

Opublikowano

Ok tylko ja mam zastosowane sprzęgło po to żeby można było rozdzielać piętra a nie grzać wszystkich włączam które chce a nie wszystkie na raz przynajmniej tak hydraulik zastosował i moim zdaniem slusznue

Opublikowano

Miales to wykonane wedlug projektu?

Opublikowano

Kocioł jak sam napisał to zwykły węglowy na wszystko, sprzęgło to też bufor tylko w skali mikro. Nie rozumiem o czym piszesz z tym cwu, myślałem że masz normalny boiler z wężownicą, czy coś innego? 

Opublikowano
3 minuty temu, Jareknb napisał(a):

sprzęgło to też bufor tylko w skali mikro

Nie zartuj. Moze pomyliles w druga strone ze bufor najczesciej pelni rowniez role sprzegla.

Opublikowano

Czyli to samo, a swoją drogą to nie wiem czemu to ludzie montują, jak dla mnie to nabijanie klientów na kasę, no chyba że faktycznie mamy kocioł na holzgas, wtedy to ma jakąś rację bytu. 

Opublikowano
18 godzin temu, Jareknb napisał(a):

Kolega Sambor dobrze napisał że to g....o. Sprzęgło powinno mieć zasilania i samej góry, tak masz poniekąd, ale powrót powyżej środka sprzęgła. Jak grzejesz wodę cwu? Na samej górze powinien być boiler cwu, powrót od niego na samym dole, później grzejniki ale powrót następny nad najniższym powrotem czyli powrotem cwu. Dopiero następne mają lecieć podłogówki. Napisałem że powroty powinny być powyżej połowy sprzęgła, bo montujesz pompę za kotlem na powrocie i ustawiasz ją mocniej niż pompy obiegowe i cały czas masz cyrkulacje wody gorącej a dół sprzęgła dogrzewa ci powrót z cwu. 

Słuchajcie nie wiem na jakiej podstawie oceniacie to sprzełgo ze to g...o zadałe pytanie czy jest dobrze podpiete jeśli porucent zastosował taką konfiguracje i jest to montowane czy raczej to do g....o nie należy - mi tylko chodziło czy hydraulik wykonał tu dobrze prace tzn podpiął sprzegło tak jak ma być na zasilaniu bo na wyjsciu jest podpiete przez producenta i tego niekt nie zmieniał niestety na stronie producenta nie ma schematu ale myslalem ze ktos z was bedzie wiedział albo miał doświadczenie z takimi sprzegłami