Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark Eko Wood 21kW - doradźcie z ustawieniami temperatur

k3nshi0nline

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie wszyscy, już rok od założenia pieca z buforem 1000l , a ja ciągle próbuję dostosować piec do jak najlepszej pracy.

Nie wiem co z temp ochrony powrotu. Mam tam zawór trójdrożny z regulacją manualną pokrętłem albo poprzez sterownik ST-81.

Miałem ustawioną temp powrotu do pieca na 70*C, zadaną na piecu 84*C, a temp uruchomienia pomp z kotła na bufor i z bufora na kocioł przy 80*C.

Wszystko spoko, tylko że mam duże różnice temperatur na buforze, przy paleniu np mam 79*C na górze, a 34*C na dole. Mam wrażenie że jak wraca woda z bufora powrotem na piec to wraca te 70*C i że dół bufora się nie dogrzewa tylko piec w kółko grzeje jedną i tą samą wodę , która wraca przez zawór trójdrożny.

Myślałem żeby ustawić:

temp zadaną pieca na 84 *C

temp załączenia pompy na grzejniki 60 *C z czujnika górnego w buforze.

temp załączenia pomp na 80 *C

temp ochrony powrotu na 62-65 *C tylko że wtedy jak woda wraca na kocioł to schładza mi się on z 84 *C na około 64*C i rozgrzewa od nowa.

Wszędzie ludzie piszą że piec ma pracować w 80-90 *C. No ja to rozumiem, no ale to wtedy muszę ustawić powrót na 70*C to wtedy piec będzie miał non stop te 84-87*C bo widziałem że nawet do tylu dochodziło jak powrót miał 70 *C, ale dół  bufora będę miał ciągle zimny , będzie mi się grzała góra bufora, a dół stoi w miejscu.

Proszę niech mi ktoś doradzi czy może tak być że ten kocioł będzie pracował w 84*C np i puści wodę, powrotem wróci około 65*C np i schłodzi mi ten piec na chwilę do 65 *C i zacznie się znowu rozgrzewać do zadanej. Chodzi mi o jak najdłuższą eksploatację kotła bo chodzi o punkt rosy i skraplanie się. Nie chce żeby mi się ten piec rozleciał od niskiej temp, a nigdzie nie mogę w internecie znaleźć czy praca w takiej niższej temp przez chwilę zanim znowu się rozgrzeje nie zaszkodzi kotłowi. Jestem młodym człowiekiem, ciągle się uczę wszystkiego, proszę o wyrozumienie.

Dodatkowe informacje, które mogą się przydać:

Nie zauważyłem laddomatu żeby był zamontowany.

Z bufora na kaloryfery mam zawór trójdrożny z ustawioną temp na około 55-60*C.

Z bufora - powrót ( ochrona kotła ) ma zawór trójdrożny z możliwością ustawienia temp.

Edytowane przez k3nshi0nline

Posiadam Stalmark 37kW, bufor 1500l

Temperatura na kotle 85oC ale tutaj róznica 1-2 stopni aż tak dużo nie zmieni. 

ochrona powrotu na 65 oC

Załączanie pompy która nagrzewa bufor to około 60 oC. Próbowałem wcześniej na niższej, ale długo chodziła po wygaszeniu i wychładzała bufor.

I załączanie pompy na grzejniki tutaj od około 35 oC, na ten moment. Poniżej za mocno wychładza bufor, a i tak już nie da ciepła na grzejniki.

Przy tych temperaturach na zewnątrz na razie podaje około 32-36 oC na grzejniki. ale to już zależy od domu i tego jak chcemy mieć ciepło. U mnie powyżej jest na ten moment za gorąco.

Też tak mam, że jak się wszystko rozgrzeje to góra bufora ma już pod 80 oC, a dół około 30 oC, w zależności jak jest wychłodzony bufor, ale później już się w miarę szybko nagrzewa. najdłużej jest na początku na zimnym. 

ten kocioł jest wrażliwy na zawieszenie opału i wypalenie dziury nad palnikiem. jak jest wszystko na "ciasno" to sie dogrzewa, jak jest luz to nie może złapać temperatury.

Palę w nim od niecałych 2 tygodni i na razie jestem na etapie testowania ustawień.