Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Jestem w trakcie instalacji gazowej w moim domu i mam zagwostkę. Mianowicie instaluję kocioł gazowy, oraz zakładam tzw inteligentne głowice termostatyczne dzięki którym będę mógł sterować temperaturą w każdym pomieszczeniu indywidualnie, ale pozostawiam swój stary kocioł na ekogroszek / drewno i tutaj jest problem. O ile nie powinno być żadnego problemu ze sterowaniem głowicami gdy będę opalać gazem o tyle zastanawiam się jak głowice zachowają się, gdy będę opalać drewnem w starym kotle? 

Czy opalanie w kotlle z zainstalowanymi inteligentnymi głowicami będzie w ogóle możliwe ? 

Opublikowano

Mam kocioł na eko i smart głowice. Działa. Tylko jak nawalisz drewna, to możesz zagotować wodę jak nie będzie odbioru.

PS Jak będziesz wybieram głowice, tylko nie kupuj na wifi. Pomysł o zigbee.

Opublikowano

Normalnie. Kocioł grzeje cały czas, tylko odstawia sie jak nie ma odbioru (znaczy woda kręci się w obiegu CWU przez wężownice)

Opublikowano
20 godzin temu, b-raven napisał(a):

,,,, Mianowicie instaluję kocioł gazowy, oraz zakładam tzw inteligentne głowice termostatyczne dzięki którym będę mógł sterować temperaturą w każdym pomieszczeniu indywidualnie, ,,,,

Kolego @b-raven, czy mógłbyś nam zdradzić jaki jest koszt instalacji takich inteligentnych głowic na wymiennikach ciepła zwanych potocznie kaloryferami. Jaki będzie roczny koszt eksploatacji tych inteligentnych głowic.

No i najważniejsze, jakie będzie według Ciebie zmniejszenie zużycia energii cieplnej, podczas ogrzewania domu przy zastosowaniu tych inteligentnych głowic.

ps.
Czy przy zastosowaniu tych inteligentnych głowic, należy także wykonać regulacje przepływu czynnika grzewczego przez kaloryfer ?. 

Opublikowano

Koszt głowic w moim przypadku wynosi prawie 3 tys zł ( 10 głowic ).

Co do kosztów eksploatacji to trudno mi cokolwiek powiedzieć, gdyż dopiero zacznę użytkować instalację gazową więc nie znam jakichkolwiek kosztów, niemniej jednak wydaje się że koszt powinien się zamknąć w kwocie...baterii służących do ich pracy ( oczywiście zakładając że będą pracować jak trzeba ). Nie znam również korzyści wynikających z ich użytkowania ( zmniejszenia zużycia energii cieplnej ) - główną przyczyną tego że je zakładam jest fakt że dzięki nim będę mógł sterować temperaturą w każdym pomieszczeniu indywidualnie za pomocą smartfona, oczywiście w połączeniu z dedykowanym regulatorem i modułem internetowym.

Osobiście uważam, że regulację przepływu czynnika grzewczego należy wykonać bez względu na to, czy montuje się takie głowice czy też nie.