Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Bystry-Piotr napisał(a):

Pompa jest 12. Wiem że skryptów instalatorów że zbiornik przy takiej pompie powinien być 300 litrów z większą wężownicą ale instalatorzy mnie o tym nie poinformowali. 

Mam oprogramowanie 3.0.7.2 i ono różni się od przedstawionych w biuletynach. Ciężko mi określić który parametr na co ma wpływ. 

Mam ustawione: 

- czas podgrzewania CWU : aktywacja 30 minut, stop 0 minut

- histereza 5 stopni.

- maksymalna temperatura cyklu sprężarki na 55 stopni.

Który z podanych parametrów miałby wpływ na wyeliminowanie mojego problemu.

Za 3 dni serwisant zapowiedział się że przyjedzie z nową płytą główną tylko czy ona ma w sobie zapisane parametry czy panel zewnętrzny z wyświetlaczem ?

Moim zdaniem przy 3 osobach biorących prysznic po sobie taki zbiornik to jest totalna pomyłka. Pompa da radę, ale na pewno będzie się bardziej zużywać i na rachunkach za prąd też to znajdzie odzwierciedlenie. Efekt jest taki, że albo jest więcej załączeń albo wyższa temperatura na wyjściu.

Oprogramowanie mam w takiej samej wersji.

Nie pamiętam jak miałem to oryginalnie ustawione, ale po okresie grzewczym ustawiam tak, że woda może się grzać nawet 75 minut, bo w ciągu dnia mi to nie potrzebne żeby szybko grzała wodę. Gdyby jakimś cudem się nie dogrzała do zadanej temperatury, to pompa robi sobie pół godziny przerwy i w razie konieczności wodę ponownie grzeje. Teraz nawet przestawię to na 95 minut, bo co mi szkodzi spróbować. W okresie grzewczym można sobie zmienić na 45 lub 60 minut.

Czyli:

- aktywacja 75 minut, stop 30 minut

- histereza 7 stopni (ale tak naprawdę, to ja sobie zwykle z apki puszczami grzanie wody, kiedy temperatura spadnie do 20 stopni)

- maksymalna temperatura cyklu sprężarki 65 stopni

Przy obecnych temperaturach jak grzeję do 44 stopni w trybie eko, to mi bierze tak 1,5kWh, a w trybie comfort 1,8-1,9kWh, ale wtedy zwykle trochę podbija temperaturę CWU. Cebulactwo, ale bardziej cenię mniejszy koszt niż komfort 😉

Dodam tylko, że mając 300-400l zbiornik z wężownicą o dużej powierzchni tylko do połowy wysokości tego zbiornika, to pompa może sobie cykać na minimum, masz wysoki COP, a wody na bieżąco raczej nie braknie, bo całe ciepło będzie nad wężownicą. Ja się o tym niestety też za późno dowiedziałem, ale tragedii nie ma.

Z tymi specami od pomp, to jest tak, że każdy ma swoją wersję jak urządzenie powinno działać, a najmniej obchodzi ich ile zapłaci użytkownik. Jeżeli pompa nie używa go grzania grzałki, to już jest git 😄

Opublikowano
6 minut temu, nightwatch napisał(a):

Ale przecież ta pompa ma 12 kW to ten zbiornik powinna zagrzać w pół godziny...zwłaszcza przy takich temperaturach jak dzis

Dla mnie to jest w ogóle niezrozumiałe jak pompa może grzać wodę do 67 stopni, jak ma graniczną temperaturę sprężarki ustawioną na 55. Zwykle w normalnym trybie żeby nagrzać wodę do 45 stopni, to woda na wyjściu pod koniec cyklu powinna mieć jakieś 53-55 stopni. Skoro wodę grzeje do 67 stopni, to na wyjściu musiałoby być z 75 stopni przynajmniej.

Zapasowa grzałka nie grzeje zbiornika CWU, a grzałka do grzania CWU to akcesorium dodatkowe i nic tu nie było mowy na ten temat że jest zainstalowana, więc nie wiem co tu jest grane.

Ja to widzę tak, że pompa przy tych prysznicach ciągle zwiększa temperaturę, bo na pewno po każdym prysznicu temperatura wody spada o te minimum 5 stopni i wtedy wkręca się na co raz to wyższe obroty. Powinna nagrzać wodę wyłączyć się i powiedzmy po 30 minutach znowu dogrzać, jak jest potrzeba. Ten malutki zbiornik, to jest pomyłka. Taki to mógłby być do pompy 7kW, a nie do 12kW. Ja mam 253l, a i tak widzę że jest za mały. 300l to jest minimum.

Opublikowano (edytowane)

toyokolarav- z twojego opisu wynika, że pracuje normalnie, jak nie dała rady to ma przerwę i pracuje dalej by osiągnąć cel.

U mnie jak CWU ma 67 stopni to na wejściu/ wyjściu jest 70/71 stopni. Tak pokazuje sterownik.

W hydroboxie jest trójfazowa grzałka 9kW. Od niej mam wyłączone bezpieczniki. Gdybym nie miał to pobór prądu wzrasta do 10kW bo załącza dodatkowa grzałkę.

Na wyświetlaczu wskazuje takie komunikaty:

- CWU

- Grzałka 2 praca

- pompa wody praca 

- praca jednostki zewnętrznej

- rozmrażanie 

Dziś ustawie takie zmienne jak u Ciebie i zobaczę jak będzie pracować.

Jak nie pomoże wymiana płyty głównej to będę sugerował wymianę zbiornika CWU na większy.

Proszę o informację jaki zasobnik byłby najkorzystniejszy.

W tej chwili mam Zasobnik c.w.u. ECOUNIT F200-1C FERROLI.

Czy jego odpowiednik 300 litrowy będzie dobry bo cena jest dwa razy mniejsza jak LG o tej samej pojemności. 

Edytowane przez Bystry-Piotr
Opublikowano
2 minuty temu, Bystry-Piotr napisał(a):

toyokolarav- z twojego opisu wynika, że pracuje normalnie, jak nie dała rady to ma przerwę i pracuje dalej by osiągnąć cel.

U mnie jak CWU ma 67 stopni to na wejściu/ wyjściu jest 70/71 stopni. Tak pokazuje sterownik.

W hydroboxie jest trójfazowa grzałka 9kW. Od niej mam wyłączone bezpieczniki. Gdybym nie miał to pobór prądu wzrasta do 10kW bo załącza dodatkowa grzałkę.

Na wyświetlaczu wskazuje takie komunikaty:

- CWU

- Grzałka 2 praca

- pompa wody praca 

- praca jednostki zewnętrznej

- rozmrażanie 

Dziś ustawie takie zmienne jak u Ciebie i zobaczę jak będzie pracować.

Jak nie pomoże wymiana płyty głównej to będę sugerował wymianę zbiornika CWU na większy.

Jeżeli przy obecnych temperaturach pokazuje ci rozmrażanie, to na pewno coś będzie do wymiany, ale czy to będzie jakiś czujnik, czy płyta to już wyjdzie w użytkowaniu, bo jak ci diagnostyka w aplikacji nie pokazuje błędów, to chyba technikowi też nic nie wyświetli w jego oprogramowaniu do testu pompy, ale kto wie.

Na tyle na ile się orientuję, to grzałka w hydroboksie jest tylko jako zapasowa grzałka przy awarii pompy, a także jako pomoc przy temperaturach poniżej punktu biwalentnego i jako dodatkowe wspomaganie odszraniania/defrostu.

Tylko grzałka zamontowana bezpośrednio w zbiorniku CWU grzeje CWU i to jest wtedy na sterowniku ustawione i jest też do tego dodatkowy przewód od hydroboksu do grzałki w zbiorniku, który załącza tę grzałkę i wtedy można sobie zrobić grzanie przeciw legionelli lub szybkie grzanie wody.

Opublikowano

Ja bym jednak pomierzył temperaturę wody wracającej do pompy, no bo ona tez nie ma nieskończonej mocy. Jak na wyjściu daje 67ºc to na powrocie musi być minimum te 55. A w bojlerze,  ile wtedy jest? Zwykle powrót powinien być troszkę chłodniejszy niż woda w bojlerze, jak nie jest to coś nie tak z wymianą ciepła, np za mała wężownica?

Opublikowano

toyokolarav:

W moim przypadku na pewno załączyła się grzałka w hydroboxie bo na liczniku energii elektrycznej pokazało 10kW a sama grzałka jest 9kW.

W zasobniku CWU nie jest podłączona grzałka elektryczna. Z zasobnika idzie tylko kabel do czujnika temperatury.

Nightwatch:

Jak na monitorze pokazało 67 stopni CWU - temperatura z czujnika w zasobniku to w logach sterownika pokazało temperaturę na wejściu pompy 70 a na wyjściu 71 stopni.

Opublikowano

Ok nie zrozumiałem,  myślałem że pompa ma już te 67 a bojler dużo niżej, ale wygląda że nie, temperatura bojlera idzie w górę razem z grzaniem pompy. Czyli wymiana ciepła ok, tylko ta pompa zbyt entuzjastycznie grzeje. 

Opublikowano

Pewnie w programie jest określony max czas grzania z wyższą temperaturą i program chce ten czas skrócić podnosząc temp na wyjściu z PC lub włączając dodatkowo grzałkę.

Tu może być potrzeba wymiany bojlera na bojler z większą wężownicą.

Opublikowano

Ponownie pytanie.

W tej chwili mam Zasobnik c.w.u. ECOUNIT F200-1C FERROLI.

Czy jego odpowiednik 300 litrowy będzie dobry bo cena jest dwa razy mniejsza jak LG o tej samej pojemności. 

Z tego co widzę - LG ma wężownice do połowy zbiornika.

Są i takie zasobniki co mają podwójne wężownice. 

Nie znam się na tym a chciałbym coś więcej wiedzieć przed przyjazdem serwisanta.

Opublikowano

Dodam tylko że podłączyłem swoją pompę do 20 letniego bojlera 300l który wcześniej był grzany z kotła na pelet, ma jedną wężownice nawet nie wiem jakiej powierzchni. Ale działa, pompa nie wariuje, nawet jeśli nie jest optymalny pod PC