Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór zaworu 3D na obwód grzejnikowy i zawór 3D na ochrone powrotu

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuje dobrać zawór 3 drogowy który będzie mieszał wodę idącą na grzejniki, gorąca z bufora i zimną z powrotu. Jaką  średnice i jakie kvs dobrać?  Grzejniki jakie mam to 7x120cm, 3x140cm, 1x40cm, drabinka łazienkowa wysokość 50 cm i drabinka łazienkowa wysokość 160cm. Ewentualnie jak to za dużo jak na jeden obieg, to jest możliwość rozbicia na dwa obiegi, wtedy jeden obieg to: 4x1230cm, 2x140cm. Drugi obieg to: 3x120cm, 1x40cm, drabinka łazienkowa wysokość 50cm, drabinka łazienkowa 160cm

Drugi zawór jaki potrzebuje to zawór 3 drogowy, który pełniłby ochronę powrotu. Mam kocioł na drewno (kopciuch) do którego chce podłączyć dwa bufory po 500l. Z pieca wychodzą rury o średnicy 5/4 cala. I takimi rurami chce połączyć kocioł z buforami. Zawór myślałem, żeby też dać 5/4 cala ale jaki kvs dobrać?

Zawór na grzejniki lepiej dać zwykły, ręcznie ustawiany czy z siłownikiem elektrycznym?

Zawór na ochrone powrotu to na jaką temperature?

Opublikowano

1 obieg grzejnikowy wystarczy, zaw 3-D na grzejniki o Kvs 4-5.

Na powrocie z bufora zaw termostatyczny ochrony powrotu 1" 60C, Kvs max 6

Jak dasz za duże zawory 3-D , to nie będzie prawidłowego mieszania.

Jak sterownik obsługuje zaw 3-D i sterowanie 3-D wg krzywej grzewczej to warto dać 3-D z siłownikiem, jak kasy mało to siłownik zawsze można dostawić w późniejszym czasie.

Opublikowano

Przy zaworze 3 drogowym 1 calowym to połączenie bufora i kotła robić też calowymi rurami czy rurami 5/4 cala i tylko zredukowane przy zaworze na 1 cal?

Opublikowano

Łączenie buforów to myślałem rurą 1 1/2 cala bo takie są wyjścia w buforach.

Ogólnie mam dwa piony idące na poddasze użytkowe i tam są podłączone grzejniki. Jeden z pionów, a w zasadzie tylko zasilanie jest wyprowadzone nad sufit pokoju na poddaszu i tam jest naczynie. Z górnej części naczynia jest wyprowadzona rura na zewnątrz budynku. Ale w sumie nie wiem czy to nie jest błędne rozwiązanie.

Opublikowano

Szukałem zaworu o KVS 6 i średnicy przyłączy 1 cal i jest ciężko albo nie wiem jak szukać. Z afriso 1 calowe maja kvs 9. Znalazłem też ibo z kvs 6,2. Szukałem też zaworów termostatycznych ochrony powrotu 3/4 cala ale też ciężko.

Możecie coś polecić?

Opublikowano (edytowane)

Na obieg grzejnikowy możesz zastosować zawór ESBE VRG 132 Kvs=4 nr kat.11602200 Zawór będzie miał gwinty 1"zewnętrzne,do tego  półsrubunki 1"x1" Wracając do zaworu ochrony powrotu,pompa przy nim jest montowana na powrocie i teoretycznie gdyby działała np.40ka na max to naczynie powinno być 2,8m nad najwyższym grzejnikiem.Nizszy bieg pompy odpowiednio może być niżej naczynie w przeciwnym przypadku może wywalać wodę z naczynia.ESBE ma zawory 3/4" ochrony powrotu serii 300 ale mają Kvs zaledwie 3,2 ewentualnie VTC 412 Kvs=5,5 gwint zewn.1"(tylko tu wkładka nie większa niż 55st) i jeszcze jedna opcja zawór VTC422 z możliwością regulacji temp.w zakresie 50-70 Kvs=4,5

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Polecono rury 1 calowe w całej kotłowni i takie będą montowane. Zawory 3-D też chciałbym zamontować 1 calowe. Z afriso 1 cal mają duże kvs więc patrzałem też na 3/4 cala.

Opublikowano

Skąd wiesz że za duże Kvs - liczyłeś przepływ?

Autor tego tematu popełnił błąd rozbijając swoje problemy na kilka tematów, niby oddzielnych. ale powiązanych.Np nie wiemy jaka jest moc kotła?

Ale są bufory, więc przepływ może być nawet i 1,2-1,5m3/h/ więc Kvs 5-6 też da radę.

Opublikowano

Fakt, niepotrzebnie rozbiłem na kilka tematów.

Piec na drewno starego typu (kopciuch) o mocy 17,5 kW

Dwa bufor po 500l połączone szeregowo

Zasobnik C.W.U. - 140l

Układ otwarty

Grzejniki jakie mam to 7x120cm, 3x140cm, 1x40cm, drabinka łazienkowa wysokość 50 cm i drabinka łazienkowa wysokość 160cm

Przyłącza w buforze to 6/4 cala, przyłącza w piecu 5/4 cala

W tych rozbitych tematach pytałem o dobór zaworu 3-d mieszającego na grzejniki, zaworu ochrony powrotu na obiegu kocioł-bufor. O dobór pomp obiegowych do obiegu kocioł - bufory, pompe na obieg grzejnikowy, i pompe na zasobnik C.W.U. O grubość rur i schemat podłączenia.

W dwóch innych tematach polecana schemat taki jak poniżej. Rury po całej kotłowni 1 cal. Trzy pompy 25/40.

Podsumowując, będzie to dobrze działać? I jakie te zawory dobrać?

schemat 5.jpg

@sambor A jaka temperatura? 60 stopni? Przyłącza do zaworu 1 cal ?

@Uzytkownik2 no ja mam aktualnie naczynie około 1,5m - 1,6m nad najwyższym grzejnikiem

Opublikowano

Tak,VTC 60C wystarczy

11 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Wracając do zaworu ochrony powrotu,pompa przy nim jest montowana na powrocie i teoretycznie gdyby działała np.40ka na max to naczynie powinno być 2,8m nad najwyższym grzejnikiem. Nizszy bieg pompy odpowiednio może być niżej naczynie w przeciwnym przypadku może wywalać wodę z naczynia.

Na pewno nie będzie wywalać!

Opublikowano (edytowane)

Z postu #7 można się domyślać że naczynie jest podłączone do jednego z dwóch pionów,pewnie po drodze do naczynia są gałązki do poszczególnych grzejników, słabo)ale jak jest rzeczywiście to musi się już  wypowiedzieć autor postu.Gdyby tak było to ciekawe jak możliwe będzie podłączenie buforów,wiadomo że naczynie powinno być podłączone bezpośrednio do kotła osobną rura

Opublikowano

Tak, naczynie jest wpięte w jeden z dwóch pionów. Pion idzie z piwnicy (kotłowni) najpierw na parter i jest rozgałęzienie na grzejniki. Potem pion idzie na kolejną kondygnacje i rozgałęzienie na grzejniki i już tylko jedna rura idzie na górę (strych) i tam jest naczynie. Było to robione jak byłem gówniarzem, rodzice wynajęli hydraulika i tak on to zrobił.

Opublikowano (edytowane)

Pewnie jeszcze na wyjściu z kotła jest zawór różnicowy z pompa,bym się nie zdziwił bo widziałem już setki takich bombek chociażby na tym Forum)No to nie ma możliwości zainstalowania tych buforów bez osobnej rury do naczynia

Opublikowano
1 godzinę temu, zuh napisał(a):

naczynie jest wpięte w jeden z dwóch pionów

Weź nie żartuj !

To bomba w pełnym wydaniu.

Godzinę temu, Uzytkownik2 napisał(a):

na wyjściu z kotła jest zawór różnicowy z pompa

to też polski "wynalazek".

Opublikowano (edytowane)

Jakoś działa już tyle lat, dokładnie nie pamiętam ale było robione pod koniec lat 90 tych. Wiem, że jest sporo błędów w instalacji i dlatego też dopytuje tutaj. Podchodziliśmy wtedy do tematu w ten sposób, że jak hydraulik robi to będzie dobrze zrobione. A jest jak jest.

Dokładnie, jest zawór różnicowy i na obejściu jest pompa. Jakoś tam to działało bo jak prądu brakło to woda się nie gotowała. Kilka razy poprzez nieuwagę (dolne drzwi pieca nie zostały zamknięte) woda się zagotowała i wywaliło przez zawór bezpieczeństwa na piecu i przez naczynie.

Tak czy inaczej kotłownia jest do przerobienia.

13 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

No to nie ma możliwości zainstalowania tych buforów bez osobnej rury do naczynia

Z jakich powodów? Oprócz bezpieczeństwa

Edytowane przez zuh
Opublikowano

Popatrzałem i jest możliwość połączenia bezpośrednio kotła z naczyniem. Co prawda muszę przenieść naczynie na drugą stronę budynku. Pytanie jaką średnice rury z pieca do naczynia zastosować?