Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Musz臋 wymieni膰 pokryw臋 komina z powodu du偶ej korozji i teraz mam dylemat. Jest to stary budowany z cegie艂 ~12m komin 4 komorowy, 2 wentylacja od g贸ry 艣lepa i 2 spalinowe z czego uzywany jest jeden. Nigdy nie by艂o nad nimi daszku, a widz臋 偶e praktycznie ka偶dy ma. Jest sens kupowanie daszku czy nawet zrobienie samemu? Czy on nie wp艂ywa na przep艂yw? Czy stalowy (blacha 0.8mm) d艂ugo wytrzyma przy ekogroszku?

Opublikowano

Ja nie mam daszku. Mia艂em (jak kupi艂em dom, to ju偶 by艂), ale kominiarz mi go zdj膮艂 i powiedzia艂, 偶eby nie zak艂ada膰. I nie zak艂adam. Mam dwa kana艂y spalinowe - pelleciak i piec na drewno. Obydwa bez niczego. Chyba kominiarz wie, co m贸wi.

Opublikowano

Jeszcze z dachu na g艂ow臋 nie spad艂em by wyda膰 na to 1000zl :D

Opublikowano

Nie musisz bo nikt Ci nie ka偶e.

Ja mam problem podczas ulewnych ostatnio opadach deszczu, 偶e woda mi si臋 wylewa z wyczystki do kot艂owni.

Ten gad偶et wyeliminuje mi podtapianie i za艂atwi temat RCK.

Akurat mam smartflow mie膰 w ni偶szej cenie.

Opublikowano

U mnie wysz艂o co艣 ponad 900z艂 co dla mnie jest cen膮 zaporow膮. Problemu z ci膮giem nie mam, co do zalewania, troch臋 jest problem. Dlatego te偶 my艣l臋 nad daszkiem, piwnica te偶 wilgotna i si臋 to tak zazebia niestety.

Na pewno cena du偶o zale偶y od materia艂贸w z jakich to robi膮 bo budow膮 nie jest skomplikowana聽

Tak sobie patrz臋 na tamten daszek i mo偶e co艣 podobnego sam wystrugam聽

• Lubi臋 to 1
Opublikowano

Daszek wyko艅czy艂em w 1 sezon, tzw, kogut pierwszy wiatr zerwa艂 po miesi膮cu 偶e nie by艂o co zbiera膰, wtedy i inne szkody wiatr narobi艂, drugi po trzech przesta艂 si臋 kr臋ci膰 bo si臋 jednak przepali艂, a nast臋pny pad艂 te偶 po sezonie, te偶 si臋 przepali艂. Mo偶e by艂y z g贸wnolitu.

Teraz za艂o偶臋 smartflow.

Opublikowano

Zrobi艂em research i podobno ten co podes艂a艂e艣 co艣 pomaga. Jednak ja nie wydam tyle bo nie mam i nie chce ale z nud贸w zrobi艂em sobie w艂asny projekt. Troszk臋 sugeruj膮c si臋 tym co podes艂a艂e艣 i wysz艂o mi takie co艣. Z materia艂ami zamkn臋 si臋 w okolicach 350z艂 czyli mniej wi臋cej tyle za ile mog臋 kupi膰 zwyk艂y daszek z nierdzewki.

Jedynie nie wiem jaka oryginalnie jest tam odleg艂o艣膰 mi臋dzy tym g贸rnym daszkiem, a t膮 "blokad膮" poni偶ej oraz "blokad膮" a daszkiem ni偶ej. Na pewno troch臋 bez tych danych mi zejdzie ustawienie by to dobrze 艣miga艂o, wi臋c jak kto艣 ma to by艂bym wdzi臋czny je偶eli by kto艣 to pomierzy艂 馃檪

image.png.80489aaf9b47029cd4c0be1242e0c895.png

Opublikowano
1 minut臋 temu, Pjottter napisa艂(a):

Zrobi艂em research i podobno ten co podes艂a艂e艣 co艣 pomaga. Jednak ja nie wydam tyle bo nie mam i nie chce ale z nud贸w zrobi艂em sobie w艂asny projekt. Troszk臋 sugeruj膮c si臋 tym co podes艂a艂e艣 i wysz艂o mi takie co艣. Z materia艂ami zamkn臋 si臋 w okolicach 350z艂 czyli mniej wi臋cej tyle za ile mog臋 kupi膰 zwyk艂y daszek z nierdzewki.

Jedynie nie wiem jaka oryginalnie jest tam odleg艂o艣膰 mi臋dzy tym g贸rnym daszkiem, a t膮 "blokad膮" poni偶ej oraz "blokad膮" a daszkiem ni偶ej. Na pewno troch臋 bez tych danych mi zejdzie ustawienie by to dobrze 艣miga艂o, wi臋c jak kto艣 ma to by艂bym wdzi臋czny je偶eli by kto艣 to pomierzy艂 馃檪

image.png.80489aaf9b47029cd4c0be1242e0c895.png

No i pi臋kny projekt.

Wydaje mi si臋 偶e z tymi odleg艂o艣ciami to mo偶e by膰 r贸偶nie w zale偶no艣ci do jakiej 艣rednicy komina ma pasowa膰.

Ale tu bardziej chodzi o to aby tak wiatr nie szala艂 i nie podrywa艂 ci膮gu w kominie, no i te偶 ochrona przed deszczem.

Na pewno to b臋dzie sprawniejsze w dzia艂aniu ni偶 zwyk艂y daszek.

Na t膮 chwil臋 to nic nie podpowiem co i jak, bo czekam do wrze艣nia na monta偶.

Chyba 偶e si臋 wytrzymasz z tematem to jak b臋d臋 ju偶 mia艂 smartflow zakupiony to mog臋 podes艂a膰 wymiary.

Opublikowano

U mnie wszystko b臋dzie ruchome poza najni偶szym daszkiem, wi臋c w ka偶dej chwili mog臋 zmieni膰 ustawienia. W oryginale ju偶 masz tuleje o odpowiedniej odleg艂o艣ci mi臋dzy wi臋c jedynie sterujesz odleg艂o艣ci膮 jakby ca艂o艣ci膮 wzgl臋dem najni偶szego. Materia艂y mo偶e przyjd膮 w tym tygodniu wi臋c jak dobrze p贸jdzie w nast臋pnym b臋dzie gotowe.

B臋d臋 czeka艂 z fina艂owym ustawieniem na twoje dane i w sumie sezon grzewczy, w lato nie pale w piecu 馃檪

Opublikowano

Jak b臋dzie z doj艣ciem do czyszczenia聽 komina聽 po zamontowaniu takiego daszka , b臋dzie to wyjmowane ?

Opublikowano

W smartflow nie ma pe艂nego daszka wi臋c jest normalny dost臋p od g贸ry do czyszczenia.

A to co proponuje Pjottter to pewnie jako艣 przewidzia艂 aby mo偶na by艂o zdj膮膰 daszek i przeczy艣ci膰 przew贸d kominowy.

Opublikowano
3 godziny temu, marcus312 napisa艂(a):

Jak b臋dzie z doj艣ciem do czyszczenia聽 komina聽 po zamontowaniu takiego daszka , b臋dzie to wyjmowane ?

U mnie b臋dzie to jako nasada na ko艂nierz 5cm (ten ciemny kolor na zdj臋ciu) i do tego przykr臋cane od boku. Ewentualnie ca艂a g贸r臋 b臋dzie mo偶na odkr臋ci膰 (bez tego dolnego daszka). Ja i tak czyszcz臋 teraz komin od do艂u, wiertarka, szczotka na elastycznej przed艂u偶ce i sama robota idzie, nie trzeba si臋 zbytnio m臋czy膰. Wi臋c nawet to mo偶e by膰 u mnie na sta艂e ale jednak wol臋 sobie zostawi膰 mo偶liwo艣膰 zdj臋cia wrazie W :)

Opublikowano

Czyszczenie do do艂u nie wiem jak u innych ale u mnie jak pr贸bowa艂em to z wyczystki polecia艂o tak 偶e ju偶 wi臋cej si臋 na to nie skusz臋.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano
W dniu 7.08.2024 o 14:11, miklo napisa艂(a):

kominiarz mi go zdj膮艂 i powiedzia艂, 偶eby nie zak艂ada膰. I nie zak艂adam.

I dobrze powiedzia艂, bo te daszki to taka ch艂odnica do wykraplania spalin, ale ka偶dy musi sam do tego doj艣膰 metod膮 pr贸b i b艂臋d贸w.

• Zgadzam si臋 2
Opublikowano
8 godzin temu, Piecuch19 napisa艂(a):

I dobrze powiedzia艂, bo te daszki to taka ch艂odnica do wykraplania spalin, ale ka偶dy musi sam do tego doj艣膰 metod膮 pr贸b i b艂臋d贸w.

Masz racj臋, ale trzeba spe艂ni膰 okre艣lone warunki do wykraplania spalin, czyli stalowa rura min. 0.5 m nad murowanym kominem i kiszenie opa艂u w kotle lub palenie 艣mieciami i pampersami ewentualnie jakie艣 szmaty, stare kalosze i opony (mam s膮siada obok co tak pali i walka z nim nic nie daje).

U mnie b臋dzie wpuszczone max w komin, tylko same te obr臋cze b臋d膮 nad i nic si臋 nie b臋dzie wykrapla膰.

Opublikowano
14 godzin temu, marcus312 napisa艂(a):

Czyszczenie do do艂u nie wiem jak u innych ale u mnie jak pr贸bowa艂em to z wyczystki polecia艂o tak 偶e ju偶 wi臋cej si臋 na to nie skusz臋.

Ja zawsze na pocz膮tku wybieram z wyczystki co tam zlecia艂o, a p贸藕niej okrywam otw贸r workiem z w臋gla i na piwnice si臋 nie kurzy, najlepiej robi膰 to nie gdy jest upa艂 przez par臋 dni tylko troch臋 wilgotno to tak nie pyli :)

Opublikowano

No to oczywiste 偶e najpierw trzeba wybra膰 z wyczystki ale mimo tego jak ju偶 w kominie zalega troch臋 suchej sadzy jak to poleci to jedynie jaka艣 szczelna os艂ona z worka mo偶e uratowa膰 sytuacj臋 inaczej ratuj si臋 kto mo偶e .

• 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano (edytowane)

Dobra sko艅czy艂em po m臋kach to g贸wno rze藕bi膰. Nie pami臋tam bym tak m臋czy艂 si臋 z budowanie czegokolwiek kiedykolwiek. Posz艂a szlifierka, potem druga szlifierka, dwa wiert艂a (bo ju偶 si臋 wkurwi艂em i stwierdzi艂em 偶e to wywierc臋 nawet gdybym rozjeba艂 te wiert艂a xD. Na pocz膮tku oczywi艣cie posz艂a spawarka i jako, 偶e to mma to 艣rednio si臋 nadaje do takiej ci臋kiej blachy (1.5) ale dawa艂a rade i da艂o si臋 pospawa膰. Kupi艂em druga najta艅sz膮 tez mma (bo tanie) i okaza艂a si臋 totalna pora偶k膮, tak m臋czy膰 si臋 z spawaniem to dawno si臋 nie m臋czy艂em. W mi臋dzyczasie dopad艂 mnie covid. A jeszcze wcze艣niej robi艂em t膮 pokrywe i sie okaza艂o, 偶e 藕le pomierzy艂em, tzn dobrze ale nie pomy艣la艂em 偶e ci co robili dach zrabali i g贸rny wymiar by艂 inny ni偶 dolny bo cienka mi臋kka blacha to si臋 wkr臋tem dogodnie. Moja to chyba 1mm i ci臋偶ko to gi膮膰 i musia艂em koniec ko艅c贸w ca艂y bok wycina膰 i przespawa膰 bo o wiele za szerokie, a juz raz by艂o gi臋te. Wygl膮da jak wygl膮da (jak g贸wno), bo ju偶 straci艂em ch臋ci roboty tego ale jako艣 dotar艂em do ko艅ca. Jeszcze nie odpala艂em i regulowa艂em ale czu膰, 偶e ci膮g jaki艣 jest na skr臋conym na maxa.聽20240829_145602.thumb.jpg.e26fc9a2cbf3d17c5321aa33e8f5a2ac.jpg20240829_145537.thumb.jpg.8ef3e7e7f009426d74cb488e36e1d79a.jpg

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie u偶ywa膰 wulgaryzm贸w
Opublikowano

No i spoko robota.

Teraz to pewnie nie sprawdzisz jak dzia艂a, dopiero jak si臋 ch艂odniej i wietrzniej zrobi.

Na plus deszcz nie b臋dzie rypa艂 na palenisko. 馃槈

Opublikowano (edytowane)

W stylu japo艅skim 馃槈

IMG_3616.webp.50e000b2d584ca57d7aa0d452d32394f.webp

Edytowane przez PioBin
  • Haha 3
Opublikowano
20 minut temu, Pjottter napisa艂(a):

Posz艂a szlifierka, potem druga szlifierka, dwa wiert艂a (bo ju偶 si臋 wkurwi艂em i stwierdzi艂em 偶e to wywierc臋 nawet gdybym rozjeba艂 te wiert艂a xD. Na pocz膮tku oczywi艣cie posz艂a spawarka聽

Wszystkie znaki m贸wi艂y Ci nie r贸b tego, ale da艂e艣 rad臋 i czekamy na relacj臋 z聽 efekt贸w zmian.

4 minuty temu, Tuptus napisa艂(a):

Na plus deszcz nie b臋dzie rypa艂 na palenisko

A co tam w kominie jest palenisko? Nie ma wyczystki?

Opublikowano

Oj, taki 偶arcik.馃お

Opublikowano
5 minut temu, PioBin napisa艂(a):

W stylu japo艅skim 馃槈

Mia艂 by膰 prosty ale przez t膮 g贸wnian膮 spawark臋 si臋 nie da艂o. Przy normalnej spawarce przy 2 elektrodzie 40-60A zale偶nie te偶 od materia艂u. Na mojej lecia艂em chyba na 33A i pi臋kny spaw wychodzi艂. Na tej mia艂em problem 偶eby na 110A spawa膰 t膮 sam膮 elektrod膮 i tylko przegrzewa艂em material st膮d, ten d贸艂 i g贸ra s膮 tak mocno pogi臋te. I przy okazji przy wierceniu otwor贸w na 艣rub臋 gdzie艣 sobie 藕le zaznaczy艂em i w z艂ym miejscu wywierci艂em przez co s膮 tak pod skosem i te偶 w sumie 艣rodek lekko odkszta艂caj膮.聽

Gdyby kto艣 my艣la艂 nad zakupem tego szmelca to nie polecam

Ps. Sprzedam taka, prawie nie u偶ywana xD

Screenshot_20240829_163354_Allegro.thumb.jpg.9a23f719d4dadaf3e7923454b93b4b84.jpg

7 minut temu, Piecuch19 napisa艂(a):

Wszystkie znaki m贸wi艂y Ci nie r贸b tego, ale da艂e艣 rad臋 i czekamy na relacj臋 z聽 efekt贸w zmian.

A co tam w kominie jest palenisko? Nie ma wyczystki?

Niestety ale tak :D

Mam nadziej臋, 偶e nie b臋d臋 偶a艂owa艂. Jednak nie p艂acze za t膮 jedn膮 szlifierka (bo druga nie moja xD ale ja naprawi艂em) strasznie mnie wnerwia艂a i w sumie przez ni膮 kiedy艣 sobie palca "p臋k艂em" przy odkr臋caniu jak blokada si臋 omsk艂a i ca艂ym impetem waln膮艂em palcem w obudow臋, wtedy a偶 mi si臋 s艂abo zrobi艂o z b贸lu. Na szcz臋艣cie pad艂o 艂o偶ysko i przek艂adnia, a 偶e bole膰 odkr臋caj膮c jest do dupy to nie da si臋 jej za bardzo rozkr臋ci膰 wi臋c nawet nie b臋d臋 si臋 m臋czy艂.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.