Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie padł mi aku 6V 190Ah, zwarta jedna cela... 😞 

Przeglądałem AliExpres, akumulatory różnego rodzaju i to stosunkowo tanie.

Czy ktoś u nich kupował akumulatory?

Jak ze sprawami celnymi? Koszt transportu?

No i najważniejsze: jak wygląda jakość tych produktów? Jakieś doświadczenia?

Opublikowano

Patrz, czy jest info dotyczące VATu (vat included- powinno być) 

Nie spodziewaj się czegoś dobrego w niskiej cenie. Proponuję poszukać jakiś testów aku, nawet wśród youtuberów, to da Ci jakiś obraz.

Opublikowano

O jakich Aku piszesZ?

O gotowcach 12/24/48v czy o celach do samodzielnego montażu?

Ja kupowałem od Pani Chinki z polskiego magazynu. Przychodziły w ciągu kilku dni pod dom. Nawet gwarancję uznali bo z.jednym modułem coś u brata nie działało od początku i podesłali nowy.

Opublikowano
10 godzin temu, piastun napisał(a):

Ja kupowałem od Pani Chinki z polskiego magazynu.

Też u niej kupiłem 16szt 304 Ah EVE od tygodnia pracuje i całkiem ładnie to wygląda myślę nad kolejnym zakupem może teraz tańsze cornexy.

Opublikowano

Jak miałeś od pani na M to cornexy o 2 tyś taniej od tego na D  a ponoć parametry mają dobre.

Opublikowano

16 szt cornex grade A 280 Ah 3600 zł

Opublikowano

Przy tej cenie to już można pomyśleć nad zmianą z kwasowych na lepsze. 😄 

16szt to na 48V jak rozumiem, u mnie na 24V potrzebuję 8szt

Panowie, dajcie mi namiar na tego sprzedawcę - oczywiście na PW...

Opublikowano

O kwasowych to już dawno powinieneś zapomnieć, celuj w lifepo4.

Opublikowano

Pargon DIY i hektary offgrid robili testy i ponoć są ok.

Opublikowano

Magazyny nieoplacalne nadal ? Tež prosze o link. na priw,bo u nas potanialo jakoby nic.

Opublikowano

Wklejcie tutaj, co to za wielka tajemnica gdzie można kupić pojedyncze cele lifepo4.

Opublikowano

Raczej żadna tajemnica. Te osoby od których można kupić akumulatory można znaleźć na Facebooku na odpowiednich grupach.

Żadnych linków raczej nie ma. Dogadujesz się na PM na FB potem jest wystawiana aukcja na alibabie i kupujesz (podobno z ochroną).

Opublikowano

Pojedynczych cel to nie kupisz tak łatwo min. 4 cele. ParagonDIY testuje i załatwia zniżki 🙂 ale w cenach troszkę droższych ale za to z magazynów europejskich. Hektary załatwił u Darsjego zniżki na dwa rodzaje lifepo4 ale za to czas oczekiwania to ok. 80 dni (oczywiście + -). Na alibabie już podszywają się pod te aukcję więc trzeba uważać (podobne nazwy) Są już inni, którzy też coś tam załatwiają u chińczyków (znalazłem ostatnio uZgrywusa). Dużo jest na tiktok-u czy Face oraz YouTub. 

Opublikowano

W moim przypadku, to i tak najbardziej opłacalnym jest zakup akumulatora trakcyjnego z auta. Stosunek cena/kWh wychodzi najatrakcyjniej.
Pojedyncze cele lifepo4 można spokojnie na ali kupić, do wyboru do koloru.

Opublikowano

Oprócz samej opłacalności finansowej  warto też zastanowić się nad bezpieczeństwem ,jakością ogniw oraz obsługą serwisowaniem takiego  magazynu .Budowa we własnym zakresie daje nam pod tym względem pewną przewagę w użytkowaniu takiego magazynu energii. Myślałem też jeszcze nie tak dawno o budowie magazynu energii z baterii samochodowej ale wolę jednak pozostać przy niższym napięciu  a w razie problemów technicznych zawsze szybciej coś naprawić wymienić przy lifepo4 niż grzebać w baterii samochodowej gdzie jest to sporo utrudnione a wręcz czasami nie możliwe.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o jakość ogniw bardziej ufam rozwiązaniom automitive niż sprzedawcy z alibaby. 

Opublikowano

Oczywiście ze takie ogniwa gwarantują najwyższa jakość ale nowe a nie z wtórnego rynku przeważnie już z aut powypadkowych gdzie normalnie powinny iść do utylizacji a nie do sprzedaży .Na ali kupujemy ogniwa od sprawdzonych dostawców gdzie towar był już wcześniej testowany .

Opublikowano

Jak patrzę to do tych aku z Chin zalecane są moduły do wyrównywania napięcia między poszczególnymi celami, fajna sprawa, takie bajery to jeszcze rok temu były trudno dostępne, a teraz są w dużych ilościach , nawet sprzedawane z polskich magazynów.

Opublikowano
9 godzin temu, sambor napisał(a):

Cieszymy się razem z tobą, że właśnie odkryłeś co to jest BMS 😁

Notabene jak sobie kupisz tanią elektryczną hulajnogę, albo rower, może tam tego nie być... 👍

Wtedy jak Ci padnie jedna cela wszystko może "pójść z dymem".

9 godzin temu, marcus312 napisał(a):

Oczywiście ze takie ogniwa gwarantują najwyższa jakość ale nowe a nie z wtórnego rynku przeważnie już z aut powypadkowych gdzie normalnie powinny iść do utylizacji a nie do sprzedaży .Na ali kupujemy ogniwa od sprawdzonych dostawców gdzie towar był już wcześniej testowany .

Ja rozumiem, że póki co jesteś w tym temacie mistrzem teorii czerpiąc wiedzę z sieci. Ok, przyjmuję do wiadomości 👍

Poczytasz, dokształcisz się to wrócimy do tematu 👍

Opublikowano

Ja nie mam nic przeciwko budowaniu magazynu z baterii samochodowych ,niestety ja z moja obecna wiedzą nie porywam się na razie na takie rozwiązanie .Jak każda technologia mają swoje zalety i wady .Dla mnie zawsze bardziej przemawia prostota układu montaż we własnym zakresie i zrozumienie zasady działania .