Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przerabiałem ostatnio podłączenie pralki do zimnej wody,

Instalacja jest miedziana, później był trójnik ocynkowany i kolano mosiężne.

W trójniku było sporo rdzy takiego jakby "gluta".

Z czego to się bierze? Z połączenia ocynku i mosiądzu? Czy miedzi i ocynku?

Opublikowano

Ocynk w kontakcie z wodą koroduje i puchnie. Jeżeli możesz to przy remoncie usuń wszystkie ocynki bo prędzej czy później będą powodem przytkania i spadku ciśnienia

Opublikowano

To co zacytowałeś dotyczy instalacji grzejnych - o temp pow 55C.

Wg przepisów sanitarnych nie wolno do kontaktu z wodą pitną stosować rur, czy pozostałych elementów instalacji hydraulicznej wykonanych ze stali czarnej.

Czyli musi być ocynk, podobnie jak zbiorniki hydroforowe - jak blacha ma bezpośredni kontakt z wodą - to musi być ocynkowana.

Kłopoty powstają jak zaczynają się metale mieszać np mosiądz i ocynk i miedź.

Zamiast mosiądzu powinno się stosować kształtki z brązu, albo niklowane.

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał(a):

To co zacytowałeś dotyczy instalacji grzejnych - o temp pow 55C.

Nie jestem instalatorem ale praktykiem kotłownię rozbudowuję od 2005r. Instalacja w 99% miedziana i kilka kształtek które były "pod ręką". Przy każdej przebudowie usuwam kształtki zawalone syfem. nie ma tego w kształtkach mosiężnych i miedzianych.

Dwa zdjęcia z czyszczenia zbiornika CWU. Wlot zimnej wody z wodociągów zarośnięty na 50%. A w (garnku jest samo gęste).

1711889270271.jpg

1711889400478.jpg

Opublikowano

To co pokazujesz na pewno nie jest konfliktem ocynk- miedź, tylko po prostu szlam wytrącony z wody

Taka woda, trzeba filtry dać lub zmiękczacz wody wstawić.

Z drugiej strony wnętrze i bojlera i sama wężownica czysta.

Opublikowano

Wszystkie złączki z brązu? A mosiądz nie może być? Wszystkie nyple wlutowane w rury miedziane są z mosiądzu przecież

I czemu to nie poprawi jakości wody, skoro teraz woda przepływa przez zardzewiałą rurę?

Opublikowano

Szlam wytrąca się z zanieczyszczonej wody. Zamontuj odrazu za wodomierzem filtr sznurkowy np 5 mikronów a przed nim wstępny siatkowy z opłukiwaniem 50 mikronów. 

Opublikowano

To napewno rdza, przy samym trójniku jest twarda.

Wyczytałem jeszcze, że jak mam po wejściu do domu najpierw ocynk a później miedź to jest ok. Źle jest jak ocynk jest za miedzią. Czy to prawda?

Teraz instalacja wygląda tak, że jest wejście do domu niebieską rurą plastikową, później trochę ocynku do licznika, pomiędzy licznikiem a zaworem antyzkażeniowym jest ocynkowany nypel, później trójnik na ogród z ocynku, po nim reduktor i 3m rury do rury miedzianej zasilającej dom

Opublikowano
Godzinę temu, Patryk192 napisał(a):

Wyczytałem jeszcze, że jak mam po wejściu do domu najpierw ocynk a później miedź to jest ok. Źle jest jak ocynk jest za miedzią. Czy to prawda?

O to pytaj tam gdzie to wyczytałeś.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, sambor napisał(a):

To co pokazujesz na pewno nie jest konfliktem ocynk- miedź, tylko po prostu szlam wytrącony z wody

Zgadza się że jest to szlam z wody. Ale ten szmam nie przylega do miedzi i mosiądzu ale silnie się nawarstwia na ocynku i stali.W pewnych miejscach nie da się pominąć staliwa (pompy, Srubunki pompowe) Dlatego proponuję unikać ocynku i stali bo oszczędność jest znikoma. 

Filtry zakładałem ok 4 lata temu przy okazji zakładania licznika ze zdalnym odczytem i z zaworem antyskażeniowym, ale ten szlam gromadził się od prawie 20 lat

Edytowane przez ostanislaw
Opublikowano
4 minuty temu, ostanislaw napisał(a):

… i stali.W pewnych miejscach nie da się pominąć staliwa (pompy, Srubunki pompowe)

To sa instalacje CWU wiec jaka stal/staliwo?

Ocynk sie nadaje nigdzie tez tak uwazam.

Opublikowano

Tak samo bylo u mnie - wywalilem ocynk i jest OK.

Takie samo dziadostwo bylo w instalacji cwu w blokach osiedlowych. Wszystkie piony wymienione na plastik.

Opublikowano
2 godziny temu, PioBin napisał(a):

Ocynk sie nadaje nigdzie tez tak uwazam.

Teraz toś mądry, a 30 lat wstecz lub więcej był tylko ocynk i tak się robiło.

Jak miałem dom z lat 20 tych XX wieku, to tam część inst ZW była w ocynku i po ponad 80-ciu latach było lekko zakamienione.

Wiele zależy od jakości samego wnętrza rury czy kształtki - jak jest gładkie to nie będzie się osadzał kamień, jak chropowate to kamień błyskawicznie będzie narastał.