Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy - zapewne korzystaliście ze strony Ciepło Właściwe. Waszym zdaniem - jak trafne są to obliczenia? U mnie policzyło zbyt duże zapotrzebowanie. W praktyce jest sporo mniejsze (wychodzi mi maks 12kw, a strona pokazuje 16-18 - zależy, jak policzę rozmiar okien). Spotkałem się jednak z opinią, że stroną zaniża wyniki (heh - to musiałbym ze 25kw kocioł dać).

A jakie są Wasze spostrzeżenia?

Opublikowano

Ta strona jest wystarczająca na potrzeby domorosłych hydraulików, jak chcesz lepiej to musisz zlecić audyt OZC.

Przykładowo dla mojego budynku z OZC wyliczyło ok 10kW mocy cieplej, a ta strona niecałe 12kW.

W rzeczywistości za ubiegły sezon grzejny ( zima była średnia) ciepłomierze pokazały ok  6,2kW mocy grzewcza - wraz z CWU, ale kilka lat wstecz ta moc była dużo większa - prawie 10kW.

I teraz dobierz do tego PC lub nowy kocioł ( mam obecnie 20kW na pellet + DS-a 14kW + bufor 800l)

W domu ok 22C.

Opublikowano

Rozrzut w granicach 10% (u mnie zawyża) . Strona jest naprawdę bardzo dobra. Jest tak dobra, jak dane w niej wpisywane. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzięki. Czyli macie to, co ja - nieco zawyża. A pytam Was, bo mój bliski znajomy właśnie wykańcza dom i rozmawia z ekipami "od pomp ciepła". Z jego wyliczeń na CW wychodzi około 7KW. Ekipy mu proponują pompy 9-11KW. Z tym, że to chinole - a te, wiadomo - przy -20, najczęściej mają połowę deklarowanej mocy. Ale jeden z panów monterów powiedział, że CW zaniża wyniki i trzeba dać mocniejszą pompę.

Ja się nie znam oczywiście, ale w mojej ocenie pompę daje się nie za dużą, a na styk, albo wręcz delikatnie mniejszą. Z tym, że deklarowana moc nie ma znaczenia. Znaczenie ma przebieg mocy w zależności od temperatury zewnętrznej i temperatury zasilania CO. Czyli trzeba przysiąść z tabelkami. Ale wskazania CW nie są złe. A w szczególności zaniżone.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pamiętajcie że zapotrzebowanie powinno być liczone na taką porządną zimę a nie 0st

To że dom miał 6kW zapotrzebowania jak temperatura spadła w nocy do -20 nie znaczy że będzie miał też 6kW jak mróz będzie trwał tydzień lub dłużej. Dlatego zapotrzebowanie powinno uwzględniać zapas na to że mróz trochę potrwa a nie jednorazowa akcja która nie wychłodzi wszystkiego w koło łącznie z ziemią.

• Zgadzam się 1