Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich, potrzebuje pomocy czy ten schemat instalacji jest ok

20240130_182131.jpg

Opublikowano

Witaj w którym miejscu zbiornik przeponowy zamontować i gdzie wpiąć powrót z bojlera?

Powrót z bojlera wpiąć w Powrót z grzejników?a ten zbiornik przeponowy 1 wystarczy?

Opublikowano

A doradź mi proszę czy potrzebne jest montowanie  2 naczyń przeponowych?

Opublikowano (edytowane)

Jedno naczynie do układu grzania CWU( bojler) , montowane na wejściu zimnej wody do bojlera , a drugie do obiegu CO, montowane na powrocie , przed samym kotłem.

To obowiązek

Edytowane przez sambor
Opublikowano

A podpowiedzcie mi proszę czy zawor 4d będzie ok20240131_143555.thumb.jpg.8063a3b794f7fba384ddd679e27bcbfb.jpg

Opublikowano

I jeszcze jedna sprawa odnośnie pojemności zbiornika przeponowego cwu bojler ma pojemność 300 l to przeponowego ma mieć 25l ?30 l?

Opublikowano

Do bojlera wystarczy naczynie 18l.

Schemat dobry, choć na zasilaniu musi być dodatkowo zaw zwrotny, aby się woda nie cofała, a między zaworem a bojlerem musi być zaw bezpieczeństwa 6bar.

Zawór bezpieczeństwa w grupie bezp (tej na kotle) musi być taki aby otwierał się poniżej ciśnienia max pracy kotła - sprawdź w dokumentacji kotła jakie jest max ciśnienie robocze.

Opublikowano

Witaj Sambor ten zawór zwrotny na zasilaniu w sensie dopływ wody zimnej do kotla tak?

Ciśnie robocze kotla wg dokumentacji to 2 bary 

Jakiej firmy zawór 4 d polecasz??

Opublikowano
8 minut temu, Piotermechano napisał(a):

zasilaniu w sensie dopływ wody zimnej do kotla tak

2x tj

Zaw zwrotny na zasilaniu bojlera i zaw zwrotny na napełnianiu instalacji CO

To poszukaj zaw bezp 2 bar, a jak nie to 2,5 bar.

Na pewno nie 3 bary.

Zaw 4-D - bez znaczenia producent, byle był  1"

Opublikowano

Ok znalazłem zawór  2 bary to przełożę w grupie bezpieczeństwa i tyle 

Sambor a powiedz mi czy w późniejszym czasie będzie jakaś nieskomplikowana możliwość zrobienia ogrzewania na piętrze  trzeba coś przerabiać a może wstawić trójniki od razu i zaślepić jak myślisz?

Opublikowano

W którym miejscu wstawić trójniki?

Opublikowano

Podpowiedz mi jeszcze odnośnie napełniania co to przez zawor spustowy czy wpiąć się w powrót przy kotle??

Opublikowano
4 godziny temu, sambor napisał(a):

2x tj

Zaw zwrotny na zasilaniu bojlera i zaw zwrotny na napełnianiu instalacji CO

No i ostatnia sprawa z tymi zaworami zasilanie bojlera mam rozumieć wejście z pieca do bojlera tak?

A zawór  na napełnianiu instalacji co???

Opublikowano
25 minut temu, Piotermechano napisał(a):

zasilanie bojlera mam rozumieć

Jako wejście zimnej wody z sieci wodociągowej do bojlera

Zawór napełniania to ten którym będziesz nalewał wodę do instalacji.

Weź popraw rysunek wg tych wskazówek i zobaczymy co wyjdzie.

Opublikowano

Witaj Sambor wymyśliłem to w ten sposób  20240201_064953.thumb.jpg.322ef4c361ecccaa243a3f41669f378d.jpg

Opublikowano

Tak będzie dobrze 20240201_082135.thumb.jpg.d87f90d2adac6450eb41003613e6fa5d.jpg

Opublikowano

Tak będzie dobrze ?a naczynie można dać zawór kulowy ?bo zawór bezpieczeństwa będzie ok ?

20240201_084133.jpg