Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiałem się ostatnio nad piecem wolnostojącym na drewno(ok2000-2500pln). Przeglądając internet trafiłem na piece wolnostojące na pellet (pełna elektronika. Tylko dokładanie, wywalanie popiołu, programator tygodniowy i cieszenie się ogniem). Tylko cena ok6000-7000pln jest dosyć zastraszająca. Warto? Wiadomo... dosypywanie co 30-40h, odpalanie na "godzinę", bo z żoną często nie ma nas w domu, a chcemy mieć ciepło na życzenie, ale CO nie wchodzi w rozważanie. To ciekawa propozycja niż ciąganie się z drewnem i grzanie prądem jak to jest do tej pory.

Opublikowano

witam, widzę że nastawiłeś się na pellety, taniej od kupna pieca na pellety wyjdzie kupić sam palnik z podajnikiem, montuje się go tak jak na obrazku, koszt 3-4tyś

sch_kotlowni.gif

z tego co wiem do pieców dolnego spalania i olejowo gazowych można zamontować do dolnych drzwiczek bez problemu

a czemu nie piec na eko-groszek czy gazowy? tylko pellety jeśli mogę spytać?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow.podepne sie pod ten temat,mam piec olejowy/wiesmann/chcialbym przerobic na spalanie pelletu,interesuje mnie koszt ww 3/4tys.znalazlem palniki na pellet rzedu 6tys,do tego koszt podajnika i zbiornika.moze ktos juz ma wieksze doswiadczenie w przerobce pieca olejowego na pellet.musze dodac ze decyduje sie na taka przerobke ze wzgledu na posiadany piec olejowy ktory stoi bezuzytecznie.na chwile obecna posiadam ogrzewanie via kominek z placzczem 19kw,dom 180m,ogolnie w tym 70 m ogrzewania podlogowego,sprawdza sie poprawnie,lecz niestety z czasem zrobilo sie uciazliwe czeste uzupelnianie paliwa,za wszelkie informacje z gory dziekuje,pozdrawiam

• 1 rok później...
Gość wierkasz
Opublikowano

a ja sie nie dziwie ze piec na pelet a nie na ekogroszek, biorąc pod uwagę, ze o wiele mniej popiołu

no i ze ekogroszek jednak niszczy bardziej piec niż pelet.