Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,na wstepie chciałem się przywitać.

Mam takie pytanie.Użytkuje kocioł jak w tytule ze sterownikiem CW400 ,kocioł uruchomiony niecały rok temu.W listopadzie według średnich  30 dniowych ze sterownika zużył 31 kWh(woda i ogrzewanie) ,co pomnożyłem przez 30  i dało 930 kWh .Na liczniku przybyło 116m gazu co daje ok 8kWh z 1 metra.Wychodzi słaba sprawność,czy ja żle coś licze,czy taki wynik powinien niepokoić,czy można to inaczej sprawdzić ,czy wzywać serwis do sprawdzenia i ewentualnego wysterowania?

Opublikowano

Witam,

W rozliczeniu od pol.wrzesnia do pol.listopada na fak.mialem podany wsp.kon. 11.42kwh. ??? dosc wysoki,GZ50. Kuj-pom.

Co do wskazywan CW400 odnoscie zuzycia, wydaje mi sie ze jakby podawal zanizone zuzycie w kwh.

Pozdro

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Lolekx86 napisał(a):

Jaki masz typ gazu i jaki był współczynnik konwersji na fakturze?

Gaz ziemny, na ostatniej fakturze współczynnik 11,542

Co do konkretnego typu gazu,nie mogę nigdzie doczytać.

Edytowane przez staran11
Opublikowano
W dniu 1.12.2023 o 10:37, staran11 napisał(a):

Wychodzi słaba sprawność

Sprawność to CI może podać serwisant z analizatora spalin. A te pomiary z kotła zawsze będą szacunkowe.

Opublikowano

Ja wiem, ze nie są to dokładne obliczenia,ale jakby wyszło około 10 to by nie zwracał uwagi.

Spróbuje odczytac za 24 godziny.może ta średnia z cw400 tak przekłamuje ,dam znać w poniedziałek.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby patrzeć na licznik Cw400 to powinno być 84m za miesiąc ,a były noce z temperaturą po -10,-12.

I teraz nie wiadomo czy kocioł żle przepala,czy sterownik zwariował.

W domu stabilne 22 stopnie rodzina 2+2.Gaz tylko grzanie i ciepła woda.

Edytowane przez staran11
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Lolekx86 napisał(a):

trzeba to sprawdzić

Nie bardzo wiem jak.

Na obecna chwile,wyłączyłem kocioł,wypiąłem sterownik ,sprawdziłem wtyki(są tam takie spręzynujące blaszki,jedna jakby słabo działała poprawiłem,nie wiem czy to miało jakies znaczenie).Zresetowałem,skonfigurowałem na nowo i bedę obserwował.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to proszę pisać.

Edytowane przez staran11
Opublikowano (edytowane)

@staran11, w instrukcji sterownika multiMATIC VRC700/6 wprost napisali, że "Dane dotyczące zużycia energii lub uzysku energii nie są odpowiednie do tworzenia rozliczeń lub porównywania energii."
U mnie też  tak  to wygląda jak opisujesz, najważniejsza informacja to co pokazuje licznik gazu, a sprawność, niestety, tylko ciepłomierz, bo pobór energii jaki podaje sterownik jest bardzo szacunkowy. 

Edytowane przez Duck
Opublikowano (edytowane)

Poniżej zamieszczam porównanie z 10 dni lutego:

image.png.6cf71ff93a8c695692ffa73f11d4389c.png

Mam jeszcze pomiary z pojedynczych dni i największa różnica, jaką widziałem pomiędzy licznikiem, a CW400 to 27%, a najmniejsza 0,7%.

Od razu dodam, że gotowanie ma marginalny wpływ na te różnice.

Nie mam pojęcia jak to działa.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Nieduże różnice mogły by wynikać z tego kiedy odczytuje sie licznik,z tego co wyczytałem sterownik aktualizuje dane o 12 w nocy.

Ale dzieki, uspokoiliście mnie troche.

O własnych spostrzeżeniach bede informował.

Opublikowano (edytowane)

Po dobowej obserwacji sterownik razem z cw pokazał 60 kWh,a na liczniku 5,7 metra współczynnik wychodzi ok 10,5.

To chyba w granicach błędu i nie będe drążył tematu.

Spróbuje pogrzebać w ustawieniach,może da się zejść  ze spalaniem.

Dzięki za zainteresowanie.

Edytowane przez staran11