Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lokalizacja wycieku wody kotłowej...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

WItam

postanowiłem zlokalizować wyciek wody kotłowej w mojej instalacji CO.

$ sezony temu stary dobry kopciuch zagotował kilka razy. Instalacje od rozdzielaczy mam na AluPexach, złączki 100% skręcane... wiadomo co sie dzieje przy temperaturach powyżej nominalnych.

Od nieszczęsnego sezonu wymieniłem sporą część instalacji, a przede wszystkim kocioł na pelletowca. Jednak instalacja pexowa w ścianach i podłogach została stara. Złączki w ścianach przy grzejnikach które uległy rozszczelnieniu naprawiłem dokręcając nakrętki. Mimo to gdzieś jest jeszcze ubytek.. w 3 tyg 5L ucieka...

Ma ktoś pomysł na lokalizacje takiej nieszczelności w budynku 3 kondygnacyjnym?

Mam diabelski plan:)

Doleje najtańszych jakie sa na allegro perfum do układu po czym musi gdzieś zapachnieć:)

Co sądzicie o czymś takim?:) 

Edytowane przez kufcio
Opublikowano

5L w 3 tygodnie to raczej pocenie się jakiejś złączki na gwincie ewentualnie na Holendrze się poci.
Przejdź się po wszystkich widocznych złączach gwintowanych z ręcznikiem papierowym najlepiej koloru ciemnego (mogą być to serwetki byle by chłonęły wodę) Tam gdzie będzie wyciek będzie to widać na papierze.

U mnie po instalacji bufora miałem wyciek na holedrze na jego uszczelce. Raz w miesiącu musiałem dolać kilka litrów wody by było z wymagane minimalne ciśnienie w instalacji.
Zlokalizować skubanstwo było ciężko gdyż na zimnym kotle ciśnienie nie spadało. Dopiero jak się nagrzewał powoli się sączyło i zaraz odparowała bo rura gorąca. Nawet nie zdarzyło skapywać na podłogę.
Miejsce wycieku odkryłem po zdjęciu ocieplenia gdyż była rdza na nim.

U ojca z koleii był wyciek po instalacji PC i pełnej hermetyzacji instalacji CO. Przy instalacji otwartej ciśnienie przy kotle było w granicach 0,6 bara. Wyciek był dopiero po przekroczeniu 1.2-1.4 bara. Wyciek był na grzejniku aluminiowym na fabrycznej aluminiowej redukcji na 1/2 cala.
Metoda na papier właśnie znaleźliśmy wyciek ten i jeszcze 2 inne w podobnych miejscach.

• Zgadzam się 1