Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam
wentylator wymieniony, w nowym jest mniejszy halotron .
mam problem z ustawieniem tego pieca [b]defro komfort eko lux 25[/b]
powstaj膮 spieki ( prawdopodobnie koksowe , posklejane kawalki ekogroszku jakby nie dopalone, ale kruche) do tego sadza w piecu.
kocio艂:
 defro komfort eko lux 25
sterownik: [b]k1pv4[/b]

nastawy pieca:
temp zadana 50 stopni
czas podawania podajnik min  3s
czas podawania podajnik max 5s
minimalna przerwa podawania 40
maksymalna przerwa podawania 100
wentylator roboczy min 30
wentylator roboczy max 49
minimalne obroty wentylator 89
maksymalne obroty wentylator 286
korekta powietrza 0

Nadz贸r:
czas  podawania 5s
przerwa podawania 20min
czas pracy wentylatora 10s
czas przerwy wentylatora 10min
si艂a nadmuchu 55 bieg
histereza 5 stopni

Ekogroszek TAURON
Parametry jako艣ciowe
Kaloryczno艣膰: 25-27 MJ/kg
Zawarto艣膰 popio艂u: 6-8 %
Uziarnienie: od 5 do 25 mm
Zawarto艣膰 siarki: 0,6-1,0 %
Spiekalno艣膰: 10-21 RI
Zawarto艣膰 wilgoci: 8-15 %
Typ w臋gla: 32.2

Prosze o pomoc w ustawieniu tego pieca bo juz mnie #@%^

Pozdrawiam.

IMG_20231108_171416.jpg

Opublikowano

Nic dziwnego przy takich parametrach, kto艣 si臋 bardzo postara艂 i sporo namiesza艂 zmieniaj膮c fabryczne ustawienia. Wr贸膰 do ustawie艅 fabrycznych. W sterownikach Defro z tego co pami臋tam min obroty we wszystkich mocach to 80 a min wentylator roboczy to 13. Jutro mog臋 sprawdzi膰.

Opublikowano

Jak ju偶 masz korekt臋 powietrza g贸rna i doln膮 na 0 to ustaw sobie obroty 100-280, podawanie 2-5 , przerw臋 30-70, wentylator roboczy 21-27. Nadz贸r podawanie 1s co 5 min, nadmuch 30%. Spr贸buj i daj zna膰 jakie efekty.

Opublikowano
  W dniu 10.11.2023 o 19:07, powerride napisa艂(a):

wentylator wymieniony, w nowym jest mniejszy halotron .

Rozwi艅  

Czekaj, to w starym by艂 du偶y? Jak膮 masz wersje oprogramowania obecnie?

Je偶eli zmieni艂e艣 rodzaj przep艂ywomierza (z 120 na 80) i zosta艂 ten sam program, to ca艂kowicie sterownik b臋dzie wariowa艂, bo ma inne odczyty powietrza wp艂ywaj膮cego do palnika.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 11.11.2023 o 18:39, Snurq napisa艂(a):

Czekaj, to w starym by艂 du偶y? Jak膮 masz wersje oprogramowania obecnie?

Je偶eli zmieni艂e艣 rodzaj przep艂ywomierza (z 120 na 80) i zosta艂 ten sam program, to ca艂kowicie sterownik b臋dzie wariowa艂, bo ma inne odczyty powietrza wp艂ywaj膮cego do palnika.

Rozwi艅  

Tak zmiana na mniejszy hallotron bo defro ju偶 nie sprzedaje tych z wi臋kszym dzwoni艂em do serwisu, sklepu defro i powiedzieli 偶e ju偶 takich nie produkuj膮 nawet nie potrafili wyt艂umaczy膰 co oznacza literka G na ko艅cu nazwy.

Wi臋c kupi艂em co poradzili ale faktycznie hallotron jest du偶o mniejszy.

Wersja sterownika:  k1pv4 adaptive 3.3.6p/1.6.1

Jak naradzie ustawi艂em jak pisal  1mps

zobaczymy co z tego wyjdzie

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Ta wersja oprogramowania nie ma wyboru przep艂ywomierza, wgraj wersje 3.6.3 i wybierz moc kot艂a RET 25 kW M (M oznacza ma艂y przep艂ywomierz) 

link do pliku aktualizacjnego
https://www.mediafire.com/file/3fsi7e37xolc4xu/K1_F2.bin/file
wrzucasz na zformatowanego pendrive, wpinasz do gniazda usb w sterowniku i restartujesz go

Edytowane przez Snurq
Opublikowano

Mo偶na ustawi膰, ale musia艂by艣 spisa膰 wszystkie ustawienia serwisowe nadmuchu z nowego oprogramowania typu min roboczy, max roboczy, min obroty, max obroty

Opublikowano
  Cytat

Rozwi艅  

Cytat

Jak ju偶 masz korekt臋 powietrza g贸rna i doln膮 na 0 to ustaw sobie obroty 100-280, podawanie 2-5 , przerw臋 30-70, wentylator roboczy 21-27. Nadz贸r podawanie 1s co 5 min, nadmuch 30%. Spr贸buj i daj zna膰 jakie efekty.

Rozwi艅  

ustawilem i klapa na letnim spieki przel膮czy艂em na tryb pompy rownolegle i w pare godzin zawalilo piec sadza....

jak dobrze zauwa偶y艂 Snurq wymieniony wentylator na taki z mniejszym halotronem wiec zrobi艂em tak jak pisa艂e艣 zaktualizowa艂em ten sterownik.

Zaktualizowany sterownik

tylko niema do wyboru 25kw M, jest tylko 20kw M , jest tez 25kw Ret 

piec mam przewymiarowany do instalacji wiec czy moge zostawic te 20kw czy musi byc 25kw ?

druga sprawa zmieni艂y sie ustawienia pieca na :

min praca podajnika   1s

max praca podajnika  3s

min przerwa 27s

max przerwa 45s

min wentylator roboczy 14s

max wentylator roboczy 31

minimalne obroty 300 (skala 100-1200)

--------------------------------------------

nadz贸r

czas podawania 2 sek

przerwa podawania 6min

czas pracy wentylatora 7min

si艂a nadmuchu 100 (skala 1-100) 

troche dziwne te ustawienia niewidzialem jeszcze takich...

wyczyszcze piec i zobaczymy co bedzie... a niema aktualizacji w ktorej bedzie 25kw M ?

dzieki wielkie za pomoc i podeslanie pliku

Opublikowano

Musisz w艂膮czy膰 przep艂yw. Hallotron i przep艂yw musz膮 by膰 w艂膮czone. Tam powiniene艣 mie膰 jeszcze w funkcji nadmuch mo偶liwo艣膰 wyboru dmuchawy. Po w艂膮czeniu przep艂ywu te ustawienia si臋 zmienia. Przep艂yw mierzy ta ma艂a turbinka.

Co do mocy mo偶esz zostawi膰 na 20, r贸偶ni膮 si臋 nieznacznie. Mo偶esz w艂膮czy膰 te 25 i por贸wnasz jak bardzo.

Opublikowano

Ustaw 20kW M, to M jest wa偶ne gdy偶 dla mniejszych turbinek s膮 inne parametry przep艂ywu.

A brak tej mocy w menu oznacza to, 偶e pewnie DEFRO wycofa艂o si臋 z tej mocy w nowych kot艂ach, ale powinno chodzi膰 na mocy RET 20kW M

Opublikowano

pale w pidzie

z obserwacji na trybie letnim w miar臋 ok nie kopci po otwarciu drzwiczek

w trybie pompy r贸wnolegle po 6godz palenia dymi z pieca po otwarciu drzwiczek du偶o popio艂u jest lepiej ni偶 by艂o

aczkolwiek to jeszcze nie jest to. Sadza du偶o mniejsza,

przebija zadana temperatur臋 o kilka stopni zadana 50 a jest 54 do nawet 56

odezwa艂 si臋 do mnie pewien pan z defro gdy偶 tam tez szuka艂em pomocy przez formularz kontaktowy i stwierdzi艂

偶eby mie膰 25kw trzeba prze艂o偶y膰 turbine ta du偶膮 z starego wentylatora do nowego. poleci艂 nawierci膰 nowe otwory i przekr臋ci膰.

tyle ze obudowa ma inny kszta艂t i by艂y by spore szpary przez kt贸re mog艂o by si臋 dostawa膰 lewe powietrze, zawsze mo偶na je uszczelni膰 silikonem ale czy to ma sens? kto艣 pr贸bowa艂 podmieni膰? otw贸r w nowym jest du偶o mniejszy.

Mnie wystarczy w sumie te 20kw nie musze ustawia膰 na 25kw

co jeszcze pozmienia膰 w tych ustawieniach aby by艂o dobrze?

1699874724005.jpg

Opublikowano

Nie wygl膮da to ciekawie. Mam pytanie czy za艂膮czy艂e艣 przep艂yw czy te偶 zignorowa艂e艣 t膮 podpowied藕 i nadal w ustawieniach masz obroty 300-1200. 

Opublikowano

przep艂yw ...nie widze takiej opcji w sterowniku...

czy chodzi o przedmuchy w pracy?

s膮 faktycznie wy艂膮czone

jeszcze w opcjach jest modu艂 wentylatora wyci膮gowego ale jest wy艂膮czony bo nie mam takiego w piecu.

przejrza艂em ca艂e menu i ustawienia i nie widz臋 nigdzie 

gdzie powinna si臋 znajdowa膰 ta opcja przep艂yw? przeszuka艂em wszystko i nie widz臋..

Opublikowano

Dla informacji. Obroty dmuchawy 300-1200 wyst臋puj膮 przy dmuchawie z hallotronem. Przy przep艂ywomierzu s膮 znacznie ni偶sze tak jak mia艂e艣 poprzednio. Poprzednio Defro stosowa艂o min 80 obr max 300 lub wi臋cej w zale偶no艣ci od mocy. W艂膮czenie tego powinno by膰 w funkcji NADMUCH tam te偶 powinna by膰 opcja impulsy na obr贸t. Funkcja nadmuch mo偶e by膰 zabezpieczona kodem . Og贸lnie tech stosowa艂 kody menu serwisowe 5162 i po wej艣ciu do niego powinna by膰 funkcja nadmuch i kod 5163. By艂 te偶 stosowania kod 5164 tj wyb贸r mocy gdzie obok widnia艂 przep艂yw i trzeba go za艂膮czy膰. W funkcji nadmuch powinny te偶 by膰 impulsy na obr贸t. Przy przep艂ywomierzu z regu艂y 2 przy zwyk艂ym hallotronowy 1. W tej chwili prz tych ustawieniach ten Pid nie dzia艂a a w kotle masz huragan dlatego tak to wygl膮da.

Opublikowano

przejza艂em to pare razy i w mojim menu niema takiej opcji jak NADMUCH ponizej rozpisane menu serwisowe

Menu serwis -> 5162

1. Ustawienia kot艂a

-parametry rozpalania

-parametry mocy

>minimalna praca podajnika

>maxymalna praca podajnika

>minimalna przerwa podajnika

>minimalny went roboczy

>maxymalny went roboczy

>min obroty

>max obroty

-Moc kot艂a

-Halotron nadmuchu 

>w艂膮czony

-Nastaw temperatur

>max temp spalin

>max temp spalin w rozpalaniu

>temp. priorytetu

>alarmowe za艂. pompy CO

>temp alarmu kot艂a

>kontrola temp. powrotu

-Przedalarm i alarm podajnika

>temp alarmu pod

>czas podawania przedalarm

>temp przedalarmu

>podawania alarm podajnika

-Kontrola zasobnika (za艂)

-Ustawienia dezynfekcji

>temp dezynfekcji

>czas dezynfekcji

>max czas dogrzania dezynfekcji

-Zabezpieczenie podajnika

>halotron podajnika (za艂)

>impulsy rozruchu (100)

>impulsy blokady podajnika

>czas powrotu 1 podajnika

>czas powrotu 2 podajnika

>czas powrotu 3 podajnika

-Impulsy wzrostu temp mosfer (0,0)

-Pompa cwu lato

-Testy automatyczne dmuchawy (wy艂膮czone)

-ust fabryczne

Opublikowano

No tu mo偶e by膰 ciekawie. No to z innej bajki czy ten kod wpisa艂e艣 kiedy masz w艂膮czony pid czy te偶 dwustan. Bo to robi du偶a r贸偶nic臋, przynajmniej u mnie ale z tego co wiem tech stosuje podobne rozwi膮zania praktycznie we wszystkich sterownikach.

Opublikowano

No to nie wiem czy nie pospieszy艂e艣 si臋 z tym nowym softem. No ale to ju偶 po ptokach. Spr贸buj wpisa膰 ten kod 5163 lub 5164 co wtedy poka偶e . I pytanie bez zwi膮zku z tematem- z jakiej cz臋艣ci Polski jeste艣?

Opublikowano (edytowane)

po wpisaniu tych kod贸w wyskakuje kod nieprawid艂owy ;/

Jestem z okolic Rybnika woj. 艢laskie

na starym sofcie i tak bym nic niezdzia艂a艂 bo nieby艂o mozliwosci wybrania malego halotronu... 

nieda sie tego jakos ustawic? moze przelozyc ted wiekszy halotron z starej dmuchawy i jakos silikonem

objecha膰? chociaz wolalbym zostawic ten mniejszy i jakos go ustawic, zwiekszylem jak narazie czas podawania min 3s max 5s bo zapado艂 sie kopiec  znaczy niby by艂 ale zar schodzil w do艂 bo miejscami powsta艂y dziury w kopcu. 

Edytowane przez powerride
Opublikowano

Tu mam instrukcje. I NADMUCH JESTtaki jest tw贸j sterownik?Screenshot_2023-11-13-16-51-09-85_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.thumb.jpg.45993b90b4d300e3e254a0419406e86f.jpgScreenshot_2023-11-13-16-47-48-23_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.thumb.jpg.41af726959cb551b2242face2502bffb.jpg

Opublikowano

Instrukcja jest z k1prv4 a ja mam k1pv4

Ale menu jest to samo...

Nadmuch znajduje si臋 w pracy r臋cznej u偶ywany np do rozpalanie po klikni臋ciu w niego za艂膮cza si臋 nadmuch ale je艣li si臋 wyjdzie wstecz np do g艂贸wnego menu to si臋 wy艂膮cza. I przechodzi w tryb pid 

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.