ZCH72 Opublikowano 26 Października 2023 #1 Opublikowano 26 Października 2023 Witam wszystkich. Wymieniam stary piec na ekogroszek taurus na gazowy. Dom to 117m ocieplony, dół podłogówka plus dwa grzejniki a góra 4 grzejniki. instalacja pex Na starym piecu mam to tak ustawione że na piecu temp.60st a w instalacje po przez zawór trójdrożny idzie od 40 - 45 st w zależności od temperatury zewnętrznej. To mi wystarczało żeby w domu mieć 22st. Teraz przyszedł czas na gazowy . Termet gold plus 20 jednofunkcyjny plus zasobnik ok 6700zł Termet silver pro 20 plus zasobnik ok 6000zł- instalator montuje go teraz u kolegi ,nowy dom ,sama podłogówka A może VITODENS 100-W 19KW + 100L VITOCELL 100-W VIESSMANN -zamontowali go rok temu u sąsiada i u koleżanki domy też z instalacją mieszaną, montowała lokalna firma ,serwis na miejcu tego po negocjacjach mogę dostać z zasobikiem za niecałe 8000zł Minusem viessmana jest to że nie mogę do niego zainstalować grzałki ,którą chciałbym używać latem ,do termetów zasobnik bym dobrał z grzałką . Gdy kupowałem taurusa za 6000zł wszyscy kupowali klimosza za 8000zł ,taurus chodzi 13lat bez usterki ,u kolegi i koleżanki w klimoszach w tym czasie padły sterowniki , ślimaki i inne drobne rzeczy. także droższe też się psują. Który z tych kotłów do mojej instalacji był by najlepszy Cytuj
teres Opublikowano 26 Października 2023 #2 Opublikowano 26 Października 2023 Ja mam dobre doświadczenia z Termet Ecocondens Gold Plus, sporo zamontowanych, nigdy nie miałem negatywnych uwag co do działania. Weź pod uwagę, że serwis i części też masz znacznie tańsze do Termeta. Jeśli nie robisz pełnej automatyki i 2 osobnych obiegów grzewczych, to ten Termet będzie działał dobrze. Cytuj
ZCH72 Opublikowano 26 Października 2023 Autor #3 Opublikowano 26 Października 2023 Dzięki , a brać golda czy tego nowszego silvera pro Cytuj
teres Opublikowano 27 Października 2023 #4 Opublikowano 27 Października 2023 Golda znam, zamontowałem sporo. Tego Silvera nie znam. Wcześniej było tak, że Gold miał więcej części osobno w środku, a Silver połączone w moduły. Nie wiem czy to jest dobre. Jest jeszcze Crystal II Plus. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 29 Października 2023 #5 Opublikowano 29 Października 2023 Mam Vitodens od 2015 roku. Poszła elektronika. Koszt nowej 2000PLN, ale trafiłem na dobrego serwisanta i powiedział że znajomy elektronik to naprawia za 100PLN. Wybór oczywisty. 🙂 Padła pompa obiegowa (elektronika). Wymieniłem sam korpus. Pasował od Vailanta. Kosztu nie pamiętam, więc było tanio. Jakbym chciał wymienić na nową pompę, to też cena kosmos. Poza tym zawalony wymiennik płytowy od CWU, ale to Cię nie dotyczy. Przeglądów corocznych nie robię, może tu jest przyczyna tych awarii. Reasumując tragedii nie ma, jak trafisz na ogarniętego serwisanta. Jak trafisz na wymieniacza podzespołów, to można popłynąć. Cytuj
ZCH72 Opublikowano 29 Października 2023 Autor #6 Opublikowano 29 Października 2023 Pytanie do wacio1067. Teraz po tych 8 latach pracy vitodensa brałbyś jeszcze raz to samo czy coś innego? Cytuj
wacio1967 Opublikowano 30 Października 2023 #7 Opublikowano 30 Października 2023 (edytowane) Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Dom kupiłem z kotłem. Chcę odejść od gazu całkowicie, ale sytuacja jest jaka jest. Jedno wiem na pewno. Jakbym budował, to zrobiłbym izolację od gruntu na wyrost i spuchliznę. Normy są normami, a jednak czuć że izolacja mogłaby być lepsza. Co do obecnego kotła, to ja nie robiłem przeglądów i miałem teoretycznie dość drogie awarie. Awarie usunąłem bardzo tanim kosztem. Z racji tego że mieszkam w szeregówce, to mam porównanie do sąsiadów. Oni robią przeglądy co roku, a nawet częściej i nie mają awarii. Ja za awarie zapłaciłem powiedzmy 500 złotych, plus przeglądy przy okazji awarii 700 złotych. Oni za przeglądy zapłacili 2800 złotych. Sam czyściłem dwa razy wymiennik płytowy. Serwisant powiedział że wymiennik jest do wymiany i następnego czyszczenia nie przeżyje. CWU była coraz mniej komfortowa, aż pewnego razu jej zabrakło. Zanim zdecydowałem się na zakup nowego wymiennika postanowiłem go wyczyścić. Było to bardzo brutalne co z nim zrobiłem. Soda, kwas, młotek drewniany, drutowanie w środku, ciśnienie z kompresora. O dziwo przeżył i grzeje od dwóch lat. Teraz się boi zapchać. 🙂 Problemy z wymiennikiem to kwestia wody, więc się tym nie sugeruj. Jeszcze jedno dodam. Kocioł przeżył uderzenie pioruna w dom. Inne poległy. Edytowane 30 Października 2023 przez wacio1967 Cytuj
Marcinek00 Opublikowano 10 Stycznia 2024 #8 Opublikowano 10 Stycznia 2024 W dniu 26.10.2023 o 20:42, teres napisał(a): Jeśli nie robisz pełnej automatyki i 2 osobnych obiegów grzewczych, to ten Termet będzie działał dobrze. Witam, właśnie dostałem ofertę z tym termetem i w pakiecie mam 2 osobne obiegi grzewcze, na górę i dół, Podłogówka po całości, dom 130m. Odradzasz? W ogóle zastanawiam się czy warto robić dwa obiegi, czy ekonomicznie jest sens czy może lepiej przykręcić podłogówkę niż robić montaż dwustrefowy. Cytuj
ZCH72 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Autor #9 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Marcinek00 .Z tymi dwoma obiegami to ci nie doradzę , trzeba pytać bardziej doświadczonych w tym temacie. Co do kotła to kupiłem silvera pro 20 , użytkuję go 1msc Co mogę powiedzieć, Uruchomienie robił serwisant termetu , większość ustawień to fabryczne, zmniejszenie mocy maksymalnej ,analiza spalin. Przed świętami zaczęły się problemy z odpalaniem gazu . Prawdopodobnie ustawienie gazu lub elektroda zapłonowa Serwisant nie zmniejszył mocy minimalnej, fabrycznie 4.8 kw dzwoniłem do niego ale nie odbierał zostawiłem to na po świętach a sam zmniejszyłem moc na minimum 3,8 kw przy której piec się nie wyłącza tylko moduluje i działa ale problem nie rozwiązany, Do serwisanta jeszcze zadzwonię ze dwa razy jak nie odbierze będę dzwonił do Termetu niech kogoś przyślą , Problem nie jest tylko u mnie , kolega ma ten sam piec i ten sam problem. Ja mam gaz ziemny on ma propan butan ,więc to nie wina gazu. Jeszcze go testuję ze sterownikiem .U mnie jest instalacja mieszana część podłogówka część grzejniki .Jak zostawiłam sterownik w pomieszczeniu z podłogówką to w pomieszczeniach z grzejnikami robiło się zimno , bo podłogówka ma dużą bezwładność i pomieszczenie wolniej stygnie .Przy ustawieniu temp 21,5 stC na dzień i 20stC na noc, kocioł nie pracował całą noc bo temperatura w tym pomieszczeniu spadła właśnie do 20stC a w innych z grzejnikami rano było chłodno , także muszę jeszcze trochę pokombinować po przenosić sterownik .Zużycie gazu przy temp 0 do -3 to 5 -6 m3, a przy -12 to już 10m3 .Tak to wygląda u mnie Cytuj
teres Opublikowano 13 Stycznia 2024 #10 Opublikowano 13 Stycznia 2024 W dniu 11.01.2024 o 00:54, Marcinek00 napisał(a): Witam, właśnie dostałem ofertę z tym termetem i w pakiecie mam 2 osobne obiegi grzewcze, na górę i dół, Podłogówka po całości, dom 130m. Odradzasz? W ogóle zastanawiam się czy warto robić dwa obiegi, czy ekonomicznie jest sens czy może lepiej przykręcić podłogówkę niż robić montaż dwustrefowy. Ja odradzam, osobno rury na górę i dół możesz wyprowadzić. Ale ja bym to połączył w jeden obieg + koniecznie sterowanie pogodowe i będzie Pan zadowolony. Zrobisz jeszcze małe poprawki na rozdzielaczach i będzie "igła". PS. przydałby się do tego jeszcze sterownik z obsługą Opentherm. Cytuj
Marcinek00 Opublikowano 16 Stycznia 2024 #11 Opublikowano 16 Stycznia 2024 (edytowane) @teresDzięki, ja zrezygnowałem z rozdzielacza (koszt ponad 4k) i będę mial właśnie tak jak mówisz. Przy okazji, masz może jakąś opinię o zbiorniku cwu avc nierdzewnym, zbiornik w zbiorniku? Myślałem o joule, monter zaproponował avc. Edytowane 16 Stycznia 2024 przez Marcinek00 Cytuj
teres Opublikowano 17 Stycznia 2024 #12 Opublikowano 17 Stycznia 2024 19 godzin temu, Marcinek00 napisał(a): Przy okazji, masz może jakąś opinię o zbiorniku cwu avc nierdzewnym, zbiornik w zbiorniku? Podobno dobre (ACV), ciepłej wody "w opór", ale nie ma jak wypuścić wody do wyczyszczenia zbiornika. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi