Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Rodzice zamontowali u siebie kocioł na eko groszek Logi-Therm 20 KW z podajnikiem ślimakowym , palnikiem Ekoenergia i sterownikiem Tech ST - 480 (bez PID). Dom ocieplony, 160 m., komin po czyszczeniu. Tylko CO. Ze względu na niepełnosprawność taty przeprowadziłem się do nich z rodziną. Przez 15 lat byłem "blokowy" więc nie mam pojęcia jak się z nim obchodzić (do tej pory był tłokowiec). 

Piec został uruchomiony przez montera, dwa tygodnie temu i produkuje przerażające ilości sadzy. W podtrzymaniu kopci jak lokomotywa. Mieszkamy tu dopiero tydzień i musiałem go już czyścić 3 razy !!! Eko groszek Karlik, kupowany latem, suchy jak pieprz.

USTAWIENIA - PRACA

Temperatura zadana - 54 st.

Czas podawania - 6 s.

Czas przerwy podawania - 55 s.

Histereza - 2 st.

Siła nadmuchu - 50%

USTAWIENIA - PODTRZYMANIE

Podajnik

Praca podtrzymania - 6 s.

Przerwa - 20 min.

Nadmuch 

Czas pracy - 25 s.

Przerwa - 6 min.

Czy mógłby ktoś pomóc. Z góry dziękuję.

Na zdjęciach kocioł, sterownik, instalacja, wygląd palnika podczas pracy i podtrzymania oraz stan kotła po 2 dniach od czyszczenia.

20231023_184813.jpg

20231023_184642.jpg

20231023_184851.jpg

20231023_185556.jpg

20231023_185037.jpg

20231023_184959.jpg

20231023_185008.jpg

20231023_185143.jpg

20231023_185622.jpg

20231023_185530.jpg

20231023_190009.jpg

Opublikowano

Po pierwsze podniósł bym temperaturę na 60 jest to wskazane przy tej instalacji, prosta bez żadnych zabezpieczeń. Woda powrotną jaka wraca do pieca to pewnie coś w granicach 30 st. Generalnie instalacja do zmiany. Piec 5 klasa w tym stanie to on i 1 nie spełnia. Zimny powrót  to juz prosta droga do korozji kotła i sadzy. Druga sprawa ustawienia ustaw sobie podawanie 4 s przerwą 55s niech on dłużej chodzi a nie stoi w podtrzymaniu. Podawanie w podtrzymaniu 2s co 10 min. Teraz nadmuch na 30% i odsłoń całkowicie ta przesłonę na dmuchawie. W zależności od płomienia nieznacznie zmniejsz lub zwiększ nadmuch nie więcej jak 2%. W zależności od efektów będzie można skorygować później te ustawienia ale piec musi trochę pochodzić , wykonać parę cykli praca przerwą. Zmierz w jakim czasie osiąga zadaną temperaturę i ile czasu stoi w podtrzymaniu.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki.

Wrócę rano z pracy, to tak go ustawię i będę obserwował . Na chwilę obecną temperaturę zadaną osiąga średnio w ok. 9-10 min., w podtrzymaniu ok. 4-5 min. (mierzone stoperem, średnia z 3 cykli)

Jeszcze zdjęcie instalacji z boku z zaworem 3-drogowym (choć to pewnie bez znaczenia)

20231023_185240.jpg

Edytowane przez Derek82
Opublikowano

Na co tę wielką japę od ekoenergii kupiłeś? Masz na rynku palnik SV, masz na rynku zwykłe fajki pancerpola . Tańsze w serwisie jak ta ekoenergia.

Karlik to syf. Ja w poprzednim sezonie miałem, Karlik, Pieklorz, Bartex silver, żółtek od Taurona i węgiel podobno z Węglokoksu z Piekar. Bartex ok, Węglokoks ok, Żółtek ok, ale słaby, Pieklorz w miarę ok, Karlik kupa... Karlik może być z Woli albo jeszcze dwóch innych miejsc.

Tak szybko gaśnie, że musisz dawać co 20 minut. Pal możliwie niską mocą ciągle, nie odcinaj tlenu od złoża, palenie on/off nie jest wskazane, oraz nie rozdmuchuj w podtrzymaniu niepotrzebnie często.

@1mps

Dlaczego chcesz to złoże rozdmuchiwać co 10minut?

Opublikowano

Nie no ma znaczenie i to na plus. Ten termometr na dole wskazuje temperature powrotu ? Jeżeli tak to ile to jest stopni. Patrząc na zawór 3 d coś mi się wydaje że pracuje w złym położeniu to trzeba sprawdzić. Jak policzenia na dole pieca na tym zdjęciu nie widać.

Opublikowano
2 minuty temu, digi napisał(a):

Na co tę wielką japę od ekoenergii kupiłeś? Masz na rynku palnik SV, masz na rynku zwykłe fajki pancerpola . Tańsze w serwisie jak ta ekoenergia.

Ale ja tego nie kupowałem. Jak pisałem w pierwszym poście mieszkam w tym domu od tygodnia. Kupili go rodzice, za namową ponoć fachowca, bo miało być tak rewelacyjnie, ekologicznie i oszczędnie.

5 minut temu, digi napisał(a):

Tak szybko gaśnie, że musisz dawać co 20 minut.

To są ustawienia jakie zastałem i nic nie zmieniałem jeszcze.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie lubię tych palników II generacji. Masz dołączoną instrukcję, która to jest ekoenergia?

edit.

Fachowiec to zrobił z ocynku. Lepiej z kształtek czarnych robić instalację.

Edytowane przez digi
Opublikowano
42 minuty temu, 1mps napisał(a):

Ten termometr na dole wskazuje temperature powrotu ?

Niestety, to manometr

43 minuty temu, 1mps napisał(a):

Patrząc na zawór 3 d coś mi się wydaje że pracuje w złym położeniu to trzeba sprawdzić. Jak policzenia na dole pieca na tym zdjęciu nie widać.

Tak to wygląda

20231023_213705.jpg

20231023_213050.jpg

20231023_213629.jpg

39 minut temu, digi napisał(a):

Ja nie lubię tych palników II generacji. Masz dołączoną instrukcję, która to jest ekoenergia?

Nie wiem, która generacja. Wygląda tak:

ekoenergia_palnik_retortowy.jpg

Opublikowano

O ochronie powrotu zapomniano , będzie trzeba o tym pomyśleć . 

Oby tylko kocioł był nie przewymiarowany 

Opublikowano

Tak więc wprowadziłem ustawienia jakie podał 1mps 

Temp. zadana - 60 st.

Czas podawania - 4 s.

Czas przerwy podawania - 55 s.

Praca podtrzymania - 2 s.

Przerwa - 10 min.

Nadmuch - 30% przy otwartej przesłonie.

Średnia z 8 cykli to:  Piec dobija do zadanej w ok. 30 min, w  podtrzymaniu stoi ok. 4 min

Jak kopcił tak kopci. Raczej bez przeróbki instalacji się nie obędzie. Faktycznie musi go zalewać za zimną wodą, ponieważ temperatura po podniesieniu z podtrzymania spada do 53 st.

Opublikowano

Co do kopcenia to przy  sterowniku pracującym w dwustanie to norma a dokładając do tego marnej jakości węgiel co zresztą dzisiaj jest też norma tego efektu nie da się wykluczyć ale poprzez odpowiednie dawkowanie i napowietrzenie da się go ograniczyć. Jak pisałem wcześniej zmniejsz nadmuch o 2%, jeżeli zauważysz że końcówki ognia smolą a ogień robi się bardziej czerwony wtedy zmiana w drugą stronę na plus. To jedyna metoda prób i błędów, nikt ci nie poda gotowych nastaw najwyżej  zbliżonych. Co do instalacji to w miejsce tego zaworu 3 drogowego powinieneś wstawić 4 drogowy i obowiązkowo pompę na powrocie z zaworu 4d do pieca. Wtedy zapomnisz o zimnym powrocie i będziesz miał święty spokój. W sumie nie jest to duża przeróbka. O szczegółach możemy pogadać.

Przy tych nastawach jak się wypala węgiel i jaki jest popiół. Możesz odpowiedzieć na priv. Mam kilka pytań ale nie chcę się tu rozpisywać.

Opublikowano

@Derek82 U mnie po 4 dniach palenia Karlikiem mam jeszcze drugie tyle zasyfiony kocioł niż Ty więc wszystko się zgadza i Cię rozumiem. Mimo, że ekogroszek suchy jak pył i uchylam okno w kotłowni tak z 5 cm, żeby więcej powietrza wpuścić i nic żadnej poprawy. Niecałe 2 tony zostało mi z tamtego roku i trzeba to jakoś zmęczyć.

Opublikowano

Ustawcie kotły tak by nie wchodził w podtrzymanie bez przerwy to i sadzy będzie mniej. U mnie w ciągu ostatniej doby kociołek raz się odstawił. 

Jeżeli spalanie macie dobrze ustawione, tzn. nie kopci w czasie pracy (wtedy generuje się sadza), to sadza jeszcze będzie się generować przy odcięciu powietrza jak wchodzi w podtrzymanie. 

Ja swój kociołek czyszczę co 2-3 zasypy czyli 220-330kg węgla. A w zasadzie jak temp. spalin wzrośnie o ponad 20-25 stopni względem tej po wyczyszczeniu.

Jeżeli sterownik jest dwustanowy, to palić z jak najmniejszą mocą a w miarę ciągle, by kociołek się nie odstawiał. Trzeba pamiętać też, że jak będzie ustawiona za mała, to powietrze będzie omijało złoże rozpalonego węgla i też będzie źle.

• Zgadzam się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zmniejszenie mocy to tylko czasowe ukrywanie problemu. Jak przyjdą mrozy to trzeba będzie moc podkręcić bo inaczej nie dogrzeje domu. Jak w środku zimy nadejdzie kilkudniowe ocieplenie, wtedy znów zmniejszyć moc, inaczej kocioł będzie się odstawiał. Potem znów podkręcić, potem znów zmniejszyć... ehh... "do czorta z tako jazdo".

Wyp***ol te goowno (st 480) i kup porządny sterownik z algorytmem fuzzy logic. Polecam produkty firmy Timel, np. SKZP-02. Zwłaszcza, że jest obszerny temat o tym sterowniku oraz dziesiątki ogarniętych użytkowników, którzy mogą pomóc ci go okiełznać.

Odnośnie zaworu 3D to moim zdaniem jest zamontowany w niewłaściwy sposób. Przy takim podłączeniu służy jako podmieszanie wody zasilającej instalacje, co z ochroną powrotu kotła nie ma nic wspólnego. 

Jednym zdaniem: człowiek który to podłączał to partacz nie żaden fachowiec.

Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem będzie przeniesienie zaworu 3D za pompę, tak aby pełnił funkcję rozdziału, aby cześć wody tłoczonej przez pompę trafiała na powrót kotła jednocześnie go dogrzewając.

Droższym, ale patrząc w dłuższej perspektywie czasu lepszym rozwiązaniem będzie zakup dodatkowej pompy oraz siłownika do 3D (lub pompy i 4D z siłownikiem) oraz ich odpowiedni montaż.

Oczywiście tego badziewnego techa należy bezwzględnie zmienić.

Edytowane przez Dozy