Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, sezon grzewczy już rozpoczęty, chciałbym zoptymalizować zużycie gazu zwłaszcza że według mnie i moich obserwacji aktualne nastawy pieca przez instalatora są wrzucone na full. 

Mieszkanie 60m2, 3 pokoje i łazienka - poddasze. 
1 pokój łącznie 3 grzejniki Kermi
2 pokój sypialnia - 1 grzejnik Kermi
3 pokój -  2 grzejniki 
Łazienka 1 grzejnik wiszący
Instalacja wykonana z PEX'u 

Regulator pokojowy Salus, ustawienia: 
Temperatura komfortowa 20,8C ustawiona w godzinach 6-8 | 16-22 
Temperatura ekonomiczna 19,8C pozostałe godziny. 
Histereza 0.5C

Temperatura wody dla C.O 65C, temperatura wody 38C 
Na aktualnych nastawach dość często piec łapie L3, chłodzi się i ponownie pompuje w kaloryfery. W zeszłym roku instalator stwierdził że ustawienia są optymalne a zmniejszenie temperatury na piecu spowoduje wytwarzanie się kondensatu.

Poczytałem kilka wątków i warto sprawdzić parametr P03 który odpowiada za moc kotła, niestety jest dostępny w menu serwisowym do którego nie mam dostępu a instrukcja podstawowa dla użytkownika nie zawiera informacji o tym. 

Dlatego też pytanie do bardziej doświadczonych

- czy warto zejść z temperaturą CO znacznie niżej?

- czy warto zrównać moc max do mocy min, jeśli tak to czy jest opcja zrobienia tego przez zwykłego użytkownika? Znalazłem tylko instrukcje dla Ecodens Gold i tam p03 to moc max 0-99 

- czy faktycznie różnica 1C między nocą a dniem jest faktycznie oszczędnością? Wydaje mi się, że nie z racji faktu że rano piec w sumie chodzi najdłużej, gdy przejdzie na temp. komfortu 

Menu serwisowe to podczas uruchomienia kombinacja restart + grzejnik? Czy posiada ktoś instrukcje w której znajdę prawidłowe opisy poszczególnych opcji P

Dziękuje za odpowiedzi 

Edytowane przez Kochan
Opublikowano (edytowane)

Ok, dziękuję za wskazówki. Aktualnie  na p03 dałem 0, zastanawiam się jaką temp ustawić jeszcze dla CO, w instrukcji niestety nie znalazłem żadnego optymalnego zakresu 

Edytowane przez Kochan