Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Zasilanie CO i CWU ze szczytu bufora.

Przejd藕 do rozwi膮zania Rozwi膮zane przez PioBin,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Je艣li dam zasilanie CO i CWU z samego szczytu bufora przez tr贸jnik oczywi艣cie z odpowietrznikiem to czy taki uk艂ad nie b臋dzie si臋 zapowietrza艂? Zasilanie z kot艂a do bufora jest z boku bufora. Dodam 偶e uk艂ad otwarty.聽

Edytowane przez Irek14
  • Irek14 zmieni艂(a) tytu艂 na Zasilanie CO i CWU ze szczytu bufora.
Opublikowano

Je艣li ma by膰 zasilanie co cwu i odpowietrznik to raczej czw贸rnik potrzebny , mo偶esz da膰 kawa艂ek rurki by odpowietrznik by艂 wy偶ej ,kapturek zakr臋ci膰 odpowietrza膰 r臋cznie gdyby chcia艂o si臋 zapowietrza膰 .

Opublikowano (edytowane)

@KordjanoJest tr贸jnik bo wychodzi z niego na CO fi 28 mied藕 a dalej z tej rury CO fi 22 na CWU. Zastanawiam si臋 czy faktycznie odpowietrznik tu jest potrzebny skoro jest na ka偶dej rurze do CWU(na fotce) czy te偶 CO(troch臋 dalej w starej kot艂owni) a nawet na zbiorniku wyr贸wnawczym (w sumie 5szt)Na fotce wida膰 odpowietrzniki na zasilaniu i powrocie CWU聽馃

IMG_20230828_185606.jpg

Edytowane przez Irek14
Opublikowano

Zawsze to 艂atwiej bufor odpowietrzy膰 .

Opublikowano

I ju偶 masz rozwi膮zanie , jak nie chcesz czw贸rnika to wstaw drugi tr贸jnik .

Opublikowano

Przy dobrze wykonanej instalacji to gdzie bys nie wkrecil odpowietrznika to nie ma prawa sie nic zapowietrzac przez niego.

Sam mam odpowietrznik auto nad kotlem (i buforem rowniez) po stronie ssawnej pomp i nic sie nie zapowietrza od kilku lat.

• Lubi臋 to 1
Opublikowano (edytowane)

@samborJa mam kranik i odpowietrznik. Troch臋 du偶o paku艂 mi si臋 nawin臋艂o 馃榿ale to pierwszy raz. Mocowanie rury kawa艂ek w systemie conex. Niestety 偶eby do艂o偶y膰 zasilanie g贸rne z kot艂a do bufora jak mi zaleci艂e艣 to musia艂bym chyba odsun膮膰 bufor. (ma艂o miejsca a hydraulik nie ma teraz czasu). Rozwi膮zanie zasilania na CO i CWU聽 ze szczytu bufora to super pomys艂. Mo偶e nie od razu ale chwila i gor膮ca woda ju偶 p艂ynie na obieg domu pomimo 偶e zasilanie z kot艂a do bufora jest ok. 40 cm ni偶ej. @KordjanoWiem ale p贸ki co na razie musi starczy膰 mi zasilanie do bufora a w jego szczycie zasilanie na CO i CWU聽

IMG_20230828_200936.jpg

Edytowane przez Irek14
  • Rozwi膮zanie
Opublikowano

Dobrze z tym zaworem odcinajacym pomyslales bo stopka odpowietrznika lubi zarosnac i po jego wykreceniu (wymianie) leci woda.

Sprawdz tylko czy zawor kulowy da sie zamknac gdyz stopka wchodzi gleboko w zawor i przeszkadza w jego zamknieciu.

Opublikowano (edytowane)

Elegancko si臋 zamyka.聽

Niekt贸rzy stosuj膮 zaw贸r zwrotny mi臋dzy zasilaniem z kot艂a a buforem np. na wyj艣ciu z kot艂a. Ja u siebie nie mam ale widz臋 偶e rura na tym wyj艣ciu jest letnia i na kotle jest 33 st C a czujniki temp. zainstalowany na buforze pokazuje 68 st C. wi臋c chyba nie wraca gor膮ca woda do kot艂a? 馃

Edytowane przez Irek14
  • 2 miesi膮ce temu...
Opublikowano

Witam ponownie. Dzisiaj odwiedzi艂 mnie kolega ze swoim znajomym hydraulikiem.. 脫w hydraulik twierdzi 偶e zasilanie ze szczytu bufora na CO i CWU to super pomys艂 i cz臋sto spotykany na zachodzie ale zasilanie z kot艂a do bufora r贸wnie偶 na szczycie razem z CO to mog膮 by膰 problemy z 艂adowaniem bufora zw艂aszcza w zimniejsze dni. Du偶o lepiej jak bym przeni贸s艂 zasilanie na najwy偶szy boczny kr贸ciec bo woda zamiast gor膮ca b臋dzie si臋 miesza膰 przez tr贸jnik, czw贸rnik razem z t膮 z bufora. To jak to jest? Mo偶e faktycznie tak powinno by膰 lepiej 偶eby da膰 boczne zasilanie z kot艂a do bufora? 馃

Opublikowano

Moim zdaniem 脫w hydraulik dobrze gada馃檪, a Ty mo偶esz przetestowa膰 te dwa warianty, i samemu wyci膮gn膮膰 wnioski co lepsze. Oczywi艣cie, p贸藕niej podzieli膰 si臋 ze wszystkimi spostrze偶eniami jakie zaobserwowa艂e艣.. 馃檪

Opublikowano (edytowane)

Nie chcia艂bym przerabia膰 jak przyjd膮 mrozy 馃槺.. Czyli jednak lepiej da膰聽 zasilanie z kot艂a do bufora z boku bufora? 馃聽Dodam 偶e to s艂abo izolowany i聽 stary dom. Zale偶y mi aby jak najd艂u偶ej bufor trzyma艂 ciep艂o.聽

Edytowane przez Irek14

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.