Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie czujnika bufora do Panasonica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie posiadam pompę ciepła Panasonic Tcap MXC09J3E5
Robie prosty układ zawór trójdrożny który będzie zasilał bufor ciepła i bojler ciepłej wody użytkowej
W podstawowej plycie sterowniczej nie znalazłem wejścia czujnika bufora
czy muszę dokupić płytę rozszerzeń CZ-NS4P Czy da się to inaczej podłączyć

Pozdrawiam

Clipb11111oard01.jpg

Opublikowano

A co konkretnie  chcesz uzyskać ?  masz na myśli zawór przełączający zamiast na co cwu , cwu bufor ?

Opublikowano

Nie montuj czujnika temperatury bufora bo pompa działa wtedy na zasadzie włącz/wyłącz - bardzo słabo moduluje mocą. Po konsultacjach na grupie FB Panasonica nie montowałem takiego czujnika i pompa wtedy mierzy deltę bufora i na jej podstawie moduluje mocą. Sprawdza się to rewelacyjnie.

Opublikowano

12kW split. 2 grupy pompowe do podłogówki, 3 drabinki. Wszystko podłączone przez bufor 300 litrów.

Opublikowano

Grupy sterowane krzywą grzewczą. Drabinki zasilane za buforem a przed grupami.

Opublikowano

Z Panasa ale dużo lepiej działał algorytm z SKZP 02 od Timela i zastanawiam się czy nie zainwestować w coś innego np. Tech.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.07.2023 o 13:50, MikiQ napisał(a):

Nie montuj czujnika temperatury bufora bo pompa działa wtedy na zasadzie włącz/wyłącz - bardzo słabo moduluje mocą. Po konsultacjach na grupie FB Panasonica nie montowałem takiego czujnika i pompa wtedy mierzy deltę bufora i na jej podstawie moduluje mocą. Sprawdza się to rewelacyjnie.

Potwierdzam. Przy poprawnie zainstalowanym czujniku bufora modulacja praktycznie nie występuje. Pompa pracuje ON/OFF. Wyłączyłem czujnik w opcjach i układ działa zdecydowanie lepiej.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam podpinam się pod temat mam pompę ciepła Krommler Panasonic inside DC 16.

Czujnik temperatury mam podpięty na dole w buforze, czy jest to dobrze dodam że pompa generuje bardzo dużą ilość prądu. Powierzchnia którą ogrzewam to 188 m2 system mieszany, w większości podłogowe. Zużycie prądu to 40 kWh na dobę. Czy może to być przez czujnik na buforze?