Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kolektor słoneczny ciśnieniowy w szeregu z bojlerem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie (nie wiem, czy nie z serii głupich), czy takie połączenie ma rację bytu (zaawansowany rysunek w profesjonalnym programie do projektowania ms-paint powinien wszystko obrazowo wyjaśnić 😁):

image.thumb.png.0acb25100efcfd9ea922edd3b5afd60d.png

Chciałbym zastosować taki kolektor:

image.png.d40281094540c9cba6d7078c6b93e358.png

Opublikowano

Jak spojrzałem teraz na ceny tych zestawów, to sam zastanawiam się czy nie wyłączyć PC na okres letni i korzystać tylko z solarów.

Opublikowano (edytowane)

Mi brakuje trochę ciepłej wody w 100l bojlerze grzanym z PV i kombinuję patent jak wyżej, tylko czy to ma sens?

Nie chce mi się przerabiać kotłowni (nowy zasobnik, etc)

To byłoby najmniej inwazyjne rozwiązanie.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Myślałem o podobnym rozwiązaniu tylko na zbiorniku bezciśnieniowym, podpiętym pod wężownicę bojlera...

Opublikowano

Tylko ja chciałbym zasilać zasobnik już ciepłą wodą, dzięki czemu zwiększam ilość dostępnej ciepłej wody. Sama woda w bojlerze nadal grzana prądem, a nowa dostarczana już ciepła. 

Opublikowano

Trzeba trochę zautomatyzować podmianę wody pomiędzy zbiornikami. Inaczej zanim dotrze ciepła z dachu, poleci chłodna z bojlera. Też chcę w podobny sposób wykorzystać solary.

Opublikowano

Po co podmieniać? Mam nagrzany bojler do powiedzmy 50*C. Zużywam wodę z bojlera, a nowa dopływa ciepła z kolektora. Czyli nie wychładzam wody z bojlera wodą wodociągową, bo dostarczam ciepłą z podgrzewacza.

Opublikowano

To też powinno dobrze działać. Im prościej tym lepiej. Muszę tylko dobrać jakiś solar do mojego zapotrzebowania.

Opublikowano

Bedzie dzialac ale jako zwiekszenie objetosci/dostepnosci wody. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jak przymrozek nie złapie to i będzie działać.... Przepływ będzie słaby bo przekroj rur w kolektorze jest zazwyczaj mały. Woda zielona od miedzi też może być... Osadzac się kamień też będzie... Sporo minusów widzę tego rozwiązania....

Opublikowano

Ile wody będzie w rurce pomiędzy bojlerem a solarem?

Jeżeli będziesz.pobiersl mniej niż jest w rurach, Co jakiś czas to niewiele to da.

Przy większych poborach to może mieć.juz jakiś sens

Opublikowano

Hallo! Nie jestem hydraulikiem, ale  jeśli zrobić zworkę z zaworem zwrotnym między prawą rurką bojlera i niebieską zimnej wody, czy będzie cyrkulacja w czasie nie pobierania cwu z bojlera?

POzdro

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Odnowię trochę temat. Posiadam podgrzewacz solarny ciśnieniowy spięty z bojlerem. Zestaw hulał przez cały zeszły sezon. W tym roku będę miał trochę większe zapotrzebowanie na ciepłą wodę i chcę dołożyć jeszcze jeden podgrzewacz  do instalacji. Czy spiąć je równolegle tak jak na rysunku poglądowym S1 czy szeregowo jak na rysunku S2. Co o tym Panowie myślicie? A może ktoś już ma taki tandem?

PS. Ta pompa na schematach jest potrzebna bo mam około 20 metrów od miejsca nasłonecznienia do bojlera.

Rysunek S2

s 2.jpg

Rysunek S1s 1.jpg

Edytowane przez celnikoli
Gość kreciq21
Opublikowano (edytowane)

Jesteś pewien, że pompa jest dobrze narysowana i kierunek przepływu?

Edytowane przez kreciq21
Gość kreciq21
Opublikowano

Zawiechę złapałem, że to są zbiorniki w domu. A to są kolektory na zewnątrz...

I w takim wypadku to połączenie tylko równoległe, czyli s1.

Opublikowano

Skłaniałem się w kierunku połączenia równoległego ale "martwiły" mnie te trójniki na wejściu i wyjściu i możliwość ewentualnego wystąpienia różnic w ciśnieniu przez co woda by krążyła tylko przez jeden kolektor.

Gość kreciq21
Opublikowano

Jak będziesz chciał podłączyć szeregowo, to jeden kolektor będzie przegrzewał drugi.

Ciśnienia się wyrównają. Wyższe ciśnienie w jednym (wyższa temperatura) wypchnie wodę do drugiego, a ten odda nadmiar po stronie "zimnej". Warunek, obydwa kolektory (baniaki) muszą być na takiej samej wysokości. Inaczej ten wyżej będzie zawsze cieplejszy (szybciej będzie się nagrzewał), bo gorąca woda z dolnego będzie szła do górnego. Ciepła woda zawsze idzie do góry.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Tak jak pisałem kilka miesięcy wcześniej w tym wątku spiąłem ze sobą dwa podgrzewacze solarne w trybie równoległym. Schemat poniżej. Wszystkim steruje automatyka która monitoruje temperaturę w bliższym podgrzewaczu i po osiągnięciu w nim temp. 53 st. otwiera zawór odcinający i włącza pompę cyrkulacyjną. Pompa cyrkulacyjna "zabiera" zimną wodę z dolnej części bojlera CWU znajdującego się w domu i tłoczy około 20 metrów do podgrzewaczy wypychając ciepłą wodę do bojlera CWU aż woda w podgrzewaczu spadnie poniżej 50 st. Wtedy zawór się zamyka a pompa wyłącza. I tu pojawiło się kilka problemów ale za nim przejdę do nich podam kilka faktów.

1. Podgrzewacze znajdują się obok siebie, na tej samej wysokości.

2. Od podgrzewaczy do bojlera jest około 20metrów

3. Wszystkie połączenia wykonane są w pexie 20mm

4. Różnice w osiąganych temperaturach miedzy podgrzewaczami wynoszą 5-7 stopni

Co zauważyłem: przepompowanie wody podczas działania systemy odbywa się szybciej przez drugi (dalszy) podgrzewacz niż przez przez pierwszy (bliższy). Kiedy czujnik temperatury znajduje się w pierwszym  bliższym podgrzewaczu przepompowanie wody trwa i trwa. Natomiast jeżeli czujnik temperatury znajduje się w drugim dalszym podgrzewaczu przepompowanie wody trwa chwilę. Być może chodzi o utrudnienia w przepływie (trójniki)? Albo na wyjściu z podgrzewacza nr 2 (dalszego) powinien być zawór zwrotny? A może na wyjściu z obu podgrzewaczy przed trójnikiem? Może koledzy coś podpowiecie

schemat połączenia.jpg