Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kolektor słoneczny ciśnieniowy w szeregu z bojlerem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie (nie wiem, czy nie z serii głupich), czy takie połączenie ma rację bytu (zaawansowany rysunek w profesjonalnym programie do projektowania ms-paint powinien wszystko obrazowo wyjaśnić 😁):

image.thumb.png.0acb25100efcfd9ea922edd3b5afd60d.png

Chciałbym zastosować taki kolektor:

image.png.d40281094540c9cba6d7078c6b93e358.png

Opublikowano

Jak spojrzałem teraz na ceny tych zestawów, to sam zastanawiam się czy nie wyłączyć PC na okres letni i korzystać tylko z solarów.

Opublikowano (edytowane)

Mi brakuje trochę ciepłej wody w 100l bojlerze grzanym z PV i kombinuję patent jak wyżej, tylko czy to ma sens?

Nie chce mi się przerabiać kotłowni (nowy zasobnik, etc)

To byłoby najmniej inwazyjne rozwiązanie.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Myślałem o podobnym rozwiązaniu tylko na zbiorniku bezciśnieniowym, podpiętym pod wężownicę bojlera...

Opublikowano

Tylko ja chciałbym zasilać zasobnik już ciepłą wodą, dzięki czemu zwiększam ilość dostępnej ciepłej wody. Sama woda w bojlerze nadal grzana prądem, a nowa dostarczana już ciepła. 

Opublikowano

Trzeba trochę zautomatyzować podmianę wody pomiędzy zbiornikami. Inaczej zanim dotrze ciepła z dachu, poleci chłodna z bojlera. Też chcę w podobny sposób wykorzystać solary.

Opublikowano

Po co podmieniać? Mam nagrzany bojler do powiedzmy 50*C. Zużywam wodę z bojlera, a nowa dopływa ciepła z kolektora. Czyli nie wychładzam wody z bojlera wodą wodociągową, bo dostarczam ciepłą z podgrzewacza.

Opublikowano

To też powinno dobrze działać. Im prościej tym lepiej. Muszę tylko dobrać jakiś solar do mojego zapotrzebowania.

Opublikowano

Bedzie dzialac ale jako zwiekszenie objetosci/dostepnosci wody. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jak przymrozek nie złapie to i będzie działać.... Przepływ będzie słaby bo przekroj rur w kolektorze jest zazwyczaj mały. Woda zielona od miedzi też może być... Osadzac się kamień też będzie... Sporo minusów widzę tego rozwiązania....

Opublikowano

Ile wody będzie w rurce pomiędzy bojlerem a solarem?

Jeżeli będziesz.pobiersl mniej niż jest w rurach, Co jakiś czas to niewiele to da.

Przy większych poborach to może mieć.juz jakiś sens

Opublikowano

Hallo! Nie jestem hydraulikiem, ale  jeśli zrobić zworkę z zaworem zwrotnym między prawą rurką bojlera i niebieską zimnej wody, czy będzie cyrkulacja w czasie nie pobierania cwu z bojlera?

POzdro