Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Bojler - dziwna korozja, spuszczanie wody i naprawa.

Przejd藕 do rozwi膮zania Rozwi膮zane przez Nieznamsie,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze艣膰,

Na wst臋pie chcia艂bym zaznaczy膰, 偶e nie znam si臋 za bardzo na hydraulic臋 i prosi艂bym o wyrozumia艂o艣膰 je艣li moje pytania oka偶膮 si臋 banalne.

2 dni temu bojler w mieszkaniu mojej narzeczonej zacz膮艂 wywala膰 bezpiecznik. Po odkr臋ceniu pokrywy u do艂u bojlera okaza艂o si臋, 偶e jest tam spora kondensacja co wed艂ug mojego rozeznania powodowa艂o problem. Wysuszy艂em wszystko farelk膮 elektryczn膮 przez kilka godzin i uda艂o mi sie w艂膮czy膰 bezpiecznik po czym bojler uruchomi艂 si臋 bez problemu. Kilka godzin p贸藕niej jednak zn贸w wywali艂 bezpiecznik.

Chcia艂bym si臋 dosta膰 do 艣rodka i zobaczy膰 jak wygl膮da anoda i i grza艂ka. Mo偶liwe, 偶e b臋dzie potrzeba wymiany na nowe i przy okazji uda mi si臋 znale艣膰 przyczyn臋 problemu z bezpiecznikami. Narzeczona m贸wi艂a, 偶e nikt tego bojlera nie eksploatowa艂 przez oko艂o 4 lat odk膮d zosta艂 zainstalowany.

Po bli偶szych ogl臋dzinach zauwa偶y艂em dziwny osad na rurach wychodz膮cych z bojlera, co to jest i czym to mo偶e by膰 spowodowane ? Jest to w jakiej艣 mierze szkodliwe i czy oraz jak mog臋 to naprawi膰 ? Za艂膮czam zdj臋cia obrazuj膮ce problem.

Kolejna kwestia to jak mog臋 wypu艣ci膰 wod臋 z tego bojlera ? Nie widz臋 偶adnego wentyla dzi臋ki kt贸remu mog艂bym spu艣ci膰 z niego wod臋. Pr贸bowa艂em zakr臋cic dop艂yw g艂ownej zimnej wody i spu艣ci膰 ciep艂膮 wod臋 przez kran w zlewie, ale woda wtedy nie p艂ynie. Zak艂adam, 偶e musz臋 mie膰 ci艣nienie z g艂贸wnego dop艂ywu zimnej wody, 偶eby wypcha膰 gor膮c膮 ze zbiornika. Tak wi臋c jak wypu艣ci膰 z niego wod臋 ca艂kowicie ?

Model bojlera to "Ariston 200 VERT 530 THER MO EU"

Pozdrawiam !

IMG_20230317_163255.jpg

IMG_20230317_163345.jpg

IMG_20230317_163409.jpg

IMG_20230317_163434.jpg

Opublikowano

Masz przebicie na instalacji. Taki osad 艣wiadczy o zjawisku elektrolizy. Pod wp艂ywem przep艂ywu pr膮du zachodz膮 reakcje chemiczne. Dziwne 偶e bezpiecznik wywala艂o. W pierwszej kolejno艣ci r贸偶nic贸wka powinna wywali膰.聽

Opublikowano
11 minut temu, wacio1967 napisa艂(a):

Masz przebicie na instalacji. Taki osad 艣wiadczy o zjawisku elektrolizy. Pod wp艂ywem przep艂ywu pr膮du zachodz膮 reakcje chemiczne. Dziwne 偶e bezpiecznik wywala艂o. W pierwszej kolejno艣ci r贸偶nic贸wka powinna wywali膰.聽

Powinienem zprecyzowa膰, 偶e bezpiecznikiem o kt贸rym m贸wi艂em by艂o g艂贸wne zabezpieczenie przedlicznikowe. W zwi膮zku z czym w ca艂ym domu znika 艣wiat艂o.

Je偶eli dobrze rozumiem to przez przebicie masz na my艣li pr膮d kt贸ry w jaki艣 spos贸b pojawia si臋 na tym odcinku rury ze zdj臋cia poni偶ej i woda kt贸ra si臋 na tym kondensuje zamienia si臋 w ten osad ?

https://forum.info-ogrzewanie.pl/uploads/monthly_2023_03/IMG_20230317_163434.jpg.305379fa15586d1c8a284a46f0d9c826.jpg

Opublikowano (edytowane)

Powiem szczerze, 偶e kopara mi opad艂a. G艂贸wne zabezpieczenie wybija ? To nie mo偶liwe. Zr贸b zdj臋cie tego modu艂u co wybija. Je偶eli to jest g艂贸wne zabezpieczenie, to albo dostawca 藕le dobra艂 zabezpieczenie, lub uszkodzony jest bezpiecznik, lub jest totalnie schrzaniona instalacja zabezpieczaj膮ca w rozdzielnicy.聽

Obstawiam uszkodzone zabezpieczenie w rozdzielnicy.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano
17 minut temu, wacio1967 napisa艂(a):

Zr贸b zdj臋cie tego modu艂u co wybija.

Poni偶ej za艂膮czam zdj臋cia. W domu wywala te 2 bezpieczniki IMG_20230317_21565411.thumb.jpg.c2fe203f7f122453fdd76e74e1360e4a.jpg

A w rozdzielni na zewn膮trz wywala ten jeden g艂贸wny.

IMG_20230317_2155211.thumb.jpg.d559a46b81294a5ae2d22e177c64218e.jpg

Opublikowano

Ten 偶贸艂ty, to zapewne zabezpieczenie mi臋dzy licznikiem, a rozdzielnic膮. Z tego co widz臋 to jest B25.

U g贸ry jest jaki艣 przeka藕nik impulsowy z zabezpieczeniem 20A (czyli s艂abszym od g艂贸wnego). Nie jestem pewien co do funkcji jak膮 ma pe艂ni膰. Jak jest powi膮zany z bojlerem, to powinien dostawa膰 impuls do za艂膮czenia i wy艂膮czenia.

Ten obok to zwyk艂y bezpieczni 16A (czyli s艂abszy od g艂贸wnego).

Z tego wynika, 偶e jak wszystkie zabezpieczenia by艂yby sprawne, to nie wybija艂oby g艂贸wnego zabezpieczenia. Co艣 jest zepsute. Pytanie co ? G艂贸wny za szybko reaguje, czy ten w rozdzielnicy za p贸藕no.

A teraz najwa偶niejsze pytanie. Dlaczego ten bojler nie ma zabezpieczenia r贸偶nicowopr膮dowego? To jest Wasze bezpiecze艅stwo. Forum tutaj nie pomo偶e. Trzeba zaprosi膰 elektryka do domu, aby sprawdzi艂 to wszystko dok艂adnie.

Ja w takiej sytuacji od艂膮czy艂bym ten bojler od zasilania dla w艂asnego bezpiecze艅stwa. To 偶e jest uziemienie (przewody na to wskazuj膮), nie znaczy 偶e jest dobrze zabezpieczone. Ten g艂贸wny bezpiecznik to przedostatnie zabezpieczenie. Przed nim ju偶 tylko zabezpieczenie przedlicznikowe. A to jak wybije, to teoretycznie zak艂ad energetyczny powinien wymieni膰.聽

Opublikowano
23 minuty temu, wacio1967 napisa艂(a):

Dlaczego ten bojler nie ma zabezpieczenia r贸偶nicowopr膮dowego?

Ja tam widz臋 zabezpieczenie r贸偶nicowo pr膮dowe 3f 30mA/25A - czyli powinno by膰 dobrze.

Opublikowano

Te偶 je widz臋. Tylko dlaczego nie zadzia艂a艂o w pierwszej kolejno艣ci. Nie wida膰 co jest pod spodem.

Powinno zadzia艂a膰, ale tak si臋 nie sta艂o. Zak艂adam 偶e tylko te po prawej stronie s膮 zabezpieczone.

@sambor Na pewno musi to przejrze膰 jaki艣 elektryk. Zabezpieczenia g艂贸wnego nie powinno wywali膰. Z tym si臋 chyba zgodzisz.

Opublikowano (edytowane)

Dzi臋kuj臋 za dodatkowe odpowiedzi.

Ten po lewej Z-R230/S za艂膮cza sie i wywala automatycznie razem z B16 od bojlera.

Zgadzam si臋 z sugesti膮 o wezwaniu elektryka. W ko艅cu jaki jest sens w osobnym zabezpieczeniu bojlera skoro ca艂y dom traci pr膮d za ka偶dym razem jak co艣 p贸jdzie z nim nie tak.

Jednak偶e z uwagi na to, 偶e przez 4 lata nikt z tym bojlerem nic nie robi艂 w kwesti eksploatacji to wci膮偶 chcia艂bym dosta膰 si臋 do 艣rodka i sprawdzi膰 jak wygl膮da anoda i grza艂ka no i czy nie jest to wszystko zakopane pod osadem. Mo偶liwe, 偶e gdzie艣 tam w 艣rodku r贸wnie偶 czeka odpowied藕 na pytanie dlaczego bojler wywala bezpieczniki.

Prosi艂bym jeszcze o wskaz贸wki w jaki spos贸b mog臋 bezpiecznie spu艣ci膰 wod臋 z tego zbiornika. Powt贸rze, 偶e nie widz臋 偶adnego specjalnego wentyla odpowiedzialnego za wypuszczenie wody.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Nieznamsie
Opublikowano

To s膮 dwa miejsca w kt贸rych ja bym pr贸bowa艂. Ten wy偶szy kwadracik, to nie wiem co to jest. Ten na dole, to filtr, kt贸ry po odkr臋ceniu wypu艣ci ca艂膮 wod臋.

A najpro艣ciej, to zamkn膮膰 zaw贸r doprowadzaj膮cy wod臋 i odkr臋ci膰 kran. 馃檪

Chyba 偶e te pod艂膮czenia, to pod w臋偶ownic臋. Ale ja obstawiam 偶e nie na 99,9% NIE, bo nie widz臋 mo偶liwo艣ci nape艂nienia "ba艅ki" wod膮.

Opublikowano
Godzin臋 temu, wacio1967 napisa艂(a):

Ten wy偶szy kwadracik, to nie wiem co to jest. Ten na dole, to filtr, kt贸ry po odkr臋ceniu wypu艣ci ca艂膮 wod臋.

Dzi臋ki za odpowied藕. Cie偶ko mi zidentyfikowa膰 o jakich kwadracikach mowa. Edytowa艂em poprzednie zdj臋cie. M贸g艂by艣 prosz臋 wskaza膰 te kwadraciki o kt贸rych wspomnia艂e艣 ?

Z moich pr贸b i obserwacji udalo mi si臋 wywnioskowa膰, 偶e:

A. To wylot ciep艂ej wody.

B. To wlot zimnej wody.

D. To zaw贸r zamykaj膮cy zimn膮 wod臋 do bojlera

F. To g艂贸wny zaw贸r zamykaj膮cy zimn膮 wod臋 w domu.

G. By艂 tutaj zawsze zamkni臋ty ale po jego otwarciu s艂ycha膰, 偶e gdzie艣 rurami p艂ynie woda. Mo偶liwe, 偶e to po艂膮cznie prowadzi do pieca centralnego ogrzewania. On jest tymczsowo nieu偶ywany i zamiast tego dom jest ogrzewany piecykami na drewno.

E. To chyba filter wody. Nie jestem pewien.

Co do reszty to nie jestem pewien. Mo偶liwe, 偶e nie oznaczy艂em miejsca o kt贸rym wspomnia艂e艣 w swoim po艣cie. Jeszcze raz prosi艂bym o pomoc.

IMG_20230317_163348.jpg

Opublikowano (edytowane)
  1. Wy艂膮cz zasilanie elektryczne bojlera.
  2. Zakr臋膰 zaw贸r "D" i "F".
  3. Odkr臋膰 ciep艂膮 wod臋 w pomieszczeniu gdzie najni偶ej jest wylewka.
  4. Cz臋艣膰 wody sp艂ynie przez kran (du偶a ilo艣膰 zostanie, bo w 艣rodku bojlera na 100% jest rura do samej g贸ry)
  5. I teraz "C". To chyba jest jaki艣 zaw贸r bezpiecze艅stwa. Mo偶e da si臋 go odkr臋ci膰 i tym聽w臋偶ykiem co wchodzi do kanalizacji opr贸偶ni膰 bojler. Je偶eli to tak jest, to mo偶na omin膮膰 punkt 3.
  • Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Mia艂em kilka lat temu podobnie....聽 Efekty analizy sytuacji:

Okaza艂o si臋 偶e grza艂ka mia艂a zwarcie do obudowy. Zdemontowa艂em bojler, wyj膮艂em grza艂k臋, zamontowa艂em now膮

• Przyda艂o si臋 1
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, wacio1967 napisa艂(a):
  1. I teraz "C". To chyba jest jaki艣 zaw贸r bezpiecze艅stwa. Mo偶e da si臋 go odkr臋ci膰 i tym聽w臋偶ykiem co wchodzi do kanalizacji opr贸偶ni膰 bojler. Je偶eli to tak jest, to mo偶na omin膮膰 punkt 3.

Witam, pogooglowa艂em dzisiaj troch臋 i znalaz艂em instrukcj臋 obs艂ugi do tego elementu w punkcie C. Masz racje, jest to zaw贸r bezpiecze艅stwa ale nie powinno si臋 go u偶ywa膰 do wypuszczania wody ze zbiornika. Nagromadzony tam osad mo偶e zapcha膰 ten zaw贸r i nie b臋dzie on ju偶 u偶yteczny do ochrony bojlera. Wi臋c wygl膮da na to, 偶e musz臋 opr贸偶ni膰 ten zbiornik w inny spos贸b.

Czy masz mo偶e jaki艣 inny pomys艂 jak m贸g艂bym si臋 za to zabra膰 ? Odkr臋cenie nakr臋tki w punckie B. pewnie sko艅czy sie zalaniem mieszkania wod膮 poprzez nagromadzone w zbiorniku ci艣nienie ?

4 godziny temu, Jozefg1 napisa艂(a):

Mia艂em kilka lat temu podobnie....聽 Efekty analizy sytuacji:

Okaza艂o si臋 偶e grza艂ka mia艂a zwarcie do obudowy. Zdemontowa艂em bojler, wyj膮艂em grza艂k臋, zamontowa艂em now膮

Witaj, dzi臋ki za twoj膮 odpowied藕. Utwierdzi艂o mnie to w przekonaniu, 偶e prawdopodobnie odpowied藕 na ten problem znajduj臋 si臋 w 艣rodku zbiornika.

Edytowane przez Nieznamsie
Opublikowano (edytowane)

Tu co艣 nie tak, ale spr贸buj zamkn膮膰 wod臋 na dom - "F" , a pozosta艂e zawory otw贸rz, oraz otw贸r kilka kran贸w - na zimnej i na cieplej wodzie, jak b臋dzie lecie膰 to b臋dzie to woda z bojlera, nie wiem czy wyleci ca艂a, gdy偶 bojler jest do艣膰 nisko zamocowany , ale to co jest ponad poziomem umywalek wyp艂ynie, a reszt臋 to trzeba spu艣ci膰 np przez kocio艂 CO albo na 艣rubunku zasilania bojlera - do wiadra po troch臋 wypuszcza膰.

Nie pr贸buj od razu spuszcza膰 na 艣rubunku, gdy偶 ci艣nienie ci zaleje ca艂e pomieszczenie.

S艂owem brudna i mozolna robota.

Edytowane przez sambor
  • Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Zlej tym zaworem bezpiecze艅stwa. Specjalnego wyboru nie masz. Ja zawsze zlewam zaworem, potem sprawdzam, czy dzia艂a.聽

Opublikowano
1 godzin臋 temu, sambor napisa艂(a):

Tu co艣 nie tak, ale spr贸buj zamkn膮膰 wod臋 na dom - "F" , a pozosta艂e zawory otw贸rz, oraz otw贸r kilka kran贸w - na zimnej i na cieplej wodzie, jak b臋dzie lecie膰 to b臋dzie to woda z bojlera, nie wiem czy wyleci ca艂a, gdy偶 bojler jest do艣膰 nisko zamocowany , ale to co jest ponad poziomem umywalek wyp艂ynie, a reszt臋 to trzeba spu艣ci膰 np przez kocio艂 CO albo na 艣rubunku zasilania bojlera - do wiadra po troch臋 wypuszcza膰.

Nie pr贸buj od razu spuszcza膰 na 艣rubunku, gdy偶 ci艣nienie ci zaleje ca艂e pomieszczenie.

S艂owem brudna i mozolna robota.

Hej, super dzi臋ki za odpowied藕. Jeszcze jedno pytanie, jak ju偶 mi si臋 uda to wszystko zla膰 to czy mog臋 zmodyfikowa膰 te rury, na przyk艂ad gdzie艣 na tym odcinku pomiedzy C. a B. dodaj膮c jaki艣 zaw贸r z wyj艣ciem na w膮偶 ogrodowy czy co艣 podobnego ? W ten spos贸b w przysz艂o艣ci m贸g艂bym po prostu otworzy膰 ten zaw贸r i zla膰 wszystko w ten sposob ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam, w dzisiejszym odcinku zatytu艂owanym "czyszczenie bojlera" chcia艂bym pokaza膰 jak to w 艣rodku wygl膮da艂o.

Z racji, 偶e i tak planuj臋 zmodyfikowa膰 rury dodaj膮c zaw贸r kt贸ry w przysz艂o艣ci umo偶liwi mi wypuszczanie wody z bojlera to wod臋 uda艂o mi si臋 zla膰 wierc膮c kilka ma艂ych otwor贸w w rurze. Nie trwa艂o to a偶 tak d艂ugo i chyba by艂o to najbezpieczniejsze rozwi膮zanie w moim przypadku.

IMG_20230320_121321.thumb.jpg.ec8ea2ea8f043e3aa645c265351f56cf.jpg

Po zlaniu wody i wyci膮gni臋ciu elementu grzewczego w zbiorniku znajdowa艂o si臋 prawie ca艂e to niebieskie wiadro osadu.

IMG_20230320_141104.thumb.jpg.02ca195217786133ad8d369897d5ed14.jpg

Po bli偶szych ogl臋dzinach zauwa偶y艂em, 偶e styk w termostacie jest nadpalony. Na pewno przez to zwarcie kt贸re wywala艂o korki. Zak艂adam, 偶e ten termostat ju偶 raczej nie nadaj臋 si臋 do u偶ytku i lepiej zainwestowa膰 w jego wymian臋 ?

Styki u spodu elementu grzewczego, kt贸re 艂膮cz膮 si臋 z termostatem s膮 te偶 nadpalone. Rozumiem, 偶e czeka mnie do艣膰 spora inwestycja w wymian臋 tego wszystkiego ?

Dorzuc臋 jeszcze zdj臋cie termostatu i grza艂ki/anody po lekkim czyszczeniu.

IMG_20230321_101215.thumb.jpg.9802536d81aa35a4dfb23e2b11ba3cc8.jpgIMG_20230321_101408.thumb.jpg.ff087d8e5f5f2bc2c316ed18f2ed780c.jpg

Opublikowano

Ta anoda to i tak dobrze wygl膮da, u mnie po 6-ciu latach takie dwie anody :聽聽

image.thumb.jpeg.3cc613307d048b5010b896bc65f0d693.jpeg

Do艣膰 mocno si臋 zmieni艂y - ta d艂u偶sza tak:

image.thumb.jpeg.876efb387050fb5ae94bc3bcfafdf3b3.jpeg

A z kr贸tszej to sam korek zosta艂:

image.thumb.jpeg.5a21b713361dba7220b6c5abcc0909b4.jpeg

Bojler to Biawar 300l.

Opublikowano

Ten jasny nalot to "kamie艅" Mam bojler 100l. Wyci膮gn膮艂em kiedy艣 z bojlera ca艂e wiadro takiego kamienia. Grza艂ka by艂a zasypana kamieniem pod sam膮 g贸r臋.

Co do anody magnezowej, to mi zosta艂 sam pr臋t stalowy聽馃槈

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Nieznamsie napisa艂(a):

Rozumiem, 偶e czeka mnie do艣膰 spora inwestycja w wymian臋 tego wszystkiego ?

Niekoniecznie. Jak masz mo偶liwo艣膰, to zamontuj sam膮 grza艂k臋. Do grza艂ki zewn臋trzny termostat. Na rynku jest mn贸stwo takich sterownik贸w. Ja do sterowania temperatur膮 w buforze korzystam z ESCO. S膮 r贸偶ne wersje. Z mo偶liwo艣ci膮 okre艣lenia r贸偶nych temperatur w r贸偶nych godzinach. Do tego wsp贸艂pracuj膮 z PV. Koszt niewielki, a mo偶e si臋 okaza膰, 偶e wyjdzie taniej osobna grza艂ka i sterownik, ni偶 grza艂ka z termostatem.

Opublikowano

@wacio1967

Termostat z mo偶liwo艣ci膮 okre艣lenia r贸偶nych temperatur w r贸偶nych godzinach ? To by by艂o idealne rozwi膮zanie. Ten co jest tam zamontowany standardowo ma bardzo ograniczone opcje sterowania. Bojler teraz niepotrzebnie dogrzewa wod臋 w nocy i tracimy pieni膮dze na pr膮d.

M贸g艂bym prosi膰 o link do tego termostatu kt贸rego u偶ywasz ? Chcia艂bym zobaczy膰 jak on wygl膮da i zorientowa膰 si臋 w innych dostepnych wariantach.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Witam, wracam z na pewno ju偶 przez wszystkich d艂ugo oczekiwanym updatem 馃槢

Troch臋 to trwa艂o, ale w ko艅cu uda艂o mi si臋 zdoby膰 cz臋艣ci zamiennie do bojlera oraz zgrzewark臋 do rurek PPR. Wczoraj zabra艂em si臋 do pracy i niby wszystko wysz艂o w miar臋 okej jak na pierwszy raz, ale jest pewien problem. Mianowicie cieknie mi woda jak si臋 tak z p贸艂 zbiornika napu艣ci. My艣l臋, 偶e jest to mo偶e spowodowane przez wysokie ci艣nienie jak ju偶 si臋 napu艣ci troch臋 wody ? Dodam, 偶e na tym odcinku we wszystkich po艂膮czeniach u偶ywany by艂 teflon.

Woda cieknie w tych trzech miejscach oznaczonych strza艂k膮.

cieknie.thumb.jpg.a5b9072642d456367ccd1fec965d2aa6.jpg

IMG_20230415_182552.thumb.jpg.d646148fa2d5bb3121494606c8dbb382.jpg

A cieknie dokladnie z tego ustrojstwa.srubunek-gw-gz-z-o-ringiem-wzmocniony-mosiezny-12.jpg.5563913da8bb5485e784dcbe666e64a3.jpg

Jak ju偶 wspomina艂em dawa艂em teflon na ten gwint wsz臋dzie. Za pierwszym razem mo偶e i mi tak dok艂adnie nie wysz艂o, ale rozebra艂em to i nawin膮艂em od nowa. Powiedzia艂bym, 偶e by艂o to wykonane nale偶ycie.

Co robi臋 藕le ? Jak naprawi膰 ten przeciek ?

Pozdrawiam.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.