boryska Opublikowano 15 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam Mieszkam na wsi w piętrowym domu. Dotychczas mieszkaliśmy tylko na piętrze, dolna część domu nie była przez nas użytkowana (pomieszczenia "gospodarcze"). Kilka lat temu zamontowaliśmy instalację CO z piecem węglowym, pompką, sterownikiem itd. Instalacja jest poprowadzona w ten sposób, że rury miedziane są poprowadzone pod podłogą górnych pomieszczeń. Są widoczne pod sufitem w dolnych pomieszczeniach. I moje pytanie brzmi: czy mogę podpiąć się do tych rur pod sufitem celem podłączenia do nich grzejników w dolnych pomieszczeniach? Czy obieg oferowany przez pompkę przy piecu CO będzie wystarczający aby wtłoczyć wodę "w dół"? Czy tak zmodernizowana instalacja ma w ogóle sens bytu? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi Cytuj
2old Opublikowano 15 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Jeśli jest "zapas" w średnicy przewodów poziomych , to nie będzie to problemem dla pompki. Problem może być z naczyniem wzbiorczym, jeśli jest niezbyt wysoko umieszczone - woda "chętniej" popłynie, do niego niż przez grzejniki na dole. Rada: kupić grzejniki aluminiowe (o małych oporach) i zawory kulowe do ich przyłączenia. Rozważyć możliwość podniesienia naczynia wzbiorczego (baczyć, żeby nie miało możliwości zamarznięcia) i .... spróbować. Jeśli nie zagrzeje dół, "zamknąć" instalację ( zdemontować naczynie otwarte i zastąpić je naczyniem zamkniętym + układ schładzający kocioł), z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa, a grzejniki wyposażyć w zawory termostatyczne ( oprócz jednego - największego grzejnika)- powinno wtedy zadziałać nawet przy małych przekrojach poziomów. Radzę upewnić się jeszcze,czy posiadany kocioł podoła zwiększonemu zapotrzebowaniu - do szacunku przyjąć 130 -150W/m2 powierzchni ogrzewanej. Pozdrawiam Cytuj
boryska Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor #3 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Dzięki za poradę. Naczynie wzbiorcze jest zamontowane ok 1m ponad górną krawędzią najwyżej zamontowanego grzejnika Cytuj
LordFalcon Opublikowano 15 Grudnia 2009 #5 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi Czy instalacja pracuje tylko na pompce, czy również grawitacyjnie? Przy takim podłączeniu jak piszesz możesz zapomnieć o grzaniu dołu kiedy stanie pompa. Cytuj
boryska Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor #6 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Tego właśnie się obawiałem... A pociągnięcie "dolnej" instalacji odrębnym poziomem zasilanym drugą pompą nie wchodzi raczej w grę. Niedawno zrobiłem we wszystkich pomieszczeniach nowe wylewki i nie uśmiecha mi się ich kuć po to żeby poprowadzić drugi poziom Cytuj
LordFalcon Opublikowano 16 Grudnia 2009 #7 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zawsze możesz miedzią nisko przy podłodze po ścianach... Ale jeśli chcesz pchać tylko pompą, nie marzy Ci się instalacja grawotacyjna to o ile średnice rur pozwalają to nie ma żadnych przeszkód... Cytuj
boryska Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor #8 Opublikowano 18 Grudnia 2009 A co jeśli w takim układzie chciałbym zastosować ogrzewanie podłogowe zamiast grzejników? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi