monument22 Opublikowano 15 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 15 Grudnia 2009 witam. wyczytałem że spalając obierki z ziemniaków można oczyścić trochę piec, podobno skrobia w nich zawartych tak działa. stosował ktoś lub miał z tym styczność bo jakoś nie chce mi się wierzyć w takie rzeczy? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Tak to prawda. co jakiś czas można nasypać obierek z ziemniaków w celu zmiękczenia osadów. Cytuj
monument22 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor #3 Opublikowano 15 Grudnia 2009 podziękować ślicznie za rozwianie moich wątpliwości. jak żona będzie gotować obiad to zapodam trochę do spalenia Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Grudnia 2009 #4 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Najlepiej pod koniec palenia na żar. Cytuj
iryd56 Opublikowano 15 Grudnia 2009 #5 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Pytanie może naiwne, obierki oczywiście wysuszone? - w takiej postaci je spalam. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Grudnia 2009 #6 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Po oskrobaniu ziemniaków, czyli świeże. Cytuj
iryd56 Opublikowano 15 Grudnia 2009 #7 Opublikowano 15 Grudnia 2009 O "w dziką twarz" to ja je suszyłem i cieszyłem się mocnym płomieniem. W takim razie nie chodzi tu o temperaturę lecz chemię zawartą w świeżych obierkach. Człowiek się całe życie uczy... :D :) :) :) Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Grudnia 2009 #8 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Prażąc się wydzielają substancje łączące się z osadami. Przy spaleniu mamy tylko popiół i ju8z połączone związki chemiczne. Dlatego należy sypać obierki na żar nie w ogień. Cytuj
barteks2 Opublikowano 18 Grudnia 2009 #9 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Można też zastosować gotową skrobię, czyli tzw. mąkę ziemniaczaną :) Cytuj
martii Opublikowano 18 Grudnia 2009 #10 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Guitar a do retortowych pieców też jest to wskazane?A jeśli już to jak często je wrzucać na żar... Cytuj
ansu Opublikowano 20 Grudnia 2009 #11 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Można też zastosować gotową skrobię, czyli tzw. mąkę ziemniaczaną :) I wysadzić chałupę w powietrze lub pozbawić szyb :) Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 22 Grudnia 2009 #12 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Guitar a do retortowych pieców też jest to wskazane?A jeśli już to jak często je wrzucać na żar... Tak samo pomaga, tylko najlepiej byłoby na dodatkowym ruszcie wrzucić je na żar. Cytuj
barteks2 Opublikowano 26 Grudnia 2009 #13 Opublikowano 26 Grudnia 2009 I wysadzić chałupę w powietrze lub pozbawić szyb :( Nie rozumiem o czym mówisz? Próbowałeś kiedyś, czy tak sobie piszesz z nudów? :( Cytuj
jacekkk Opublikowano 27 Grudnia 2009 #14 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Sprawa jest prosta :-) Mąka dzięki dużej zawartości skrobi i przy udziale tlenu wybucha. Oczywiście to nie jest tak, że wsadzenie zapałki do worka z mąką spowoduje kataklizm ;-) Cząsteczki skrobi muszą być otoczone odpowiednio dużą ilością cząsteczek tlenu (reakcja utleniania), czyli mąka musi być rozpylona w powietrzu. Nie trudno się domyślić, że wsypując gwałtownie łyżkę mąki do pieca tworzymy taką skrobiową "chmurę", która gwałtownie ulegnie spaleniu. Zamiast sypać mąkę do pieca możesz zrobić taki eksperyment - bierzesz kuchenny lejek, do niego podpinasz gumową rurkę, do lejka sypiesz mąkę (przesianą przez sitko, żeby był idealny pył), zapalasz zapalniczkę, albo jakiś palnik i dmuchasz ostro w rurkę, kierując lejek w stronę płomienia. Jak to mówią często w TV - nie próbujcie tego robić w domu ;-) Cytuj
ansu Opublikowano 2 Stycznia 2010 #15 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Pierwszy lepszy film lub url Jak byłem mały to się też tak bawiłem. Cytuj
PawelZ Opublikowano 15 Stycznia 2017 #16 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Skoro łupinki daje sie na żar to raczej nie ma sensu tego stosować w piecu z podajnikiem na ekogroszek ? W swoim piecu mam nad paleniskiem taką komore do spalania. Łupinki by sie tam troche przysmażały. Ma to sens ? Cytuj
Lorlen Opublikowano 7 Lutego 2017 #17 Opublikowano 7 Lutego 2017 Ja wrzucam czasami na palnik dużej Ekoenergii. Żadnego cudownego działania tych obierków jednak nie zauważam. Sadza i pyły osiadają czy spalam obierki czy nie. Bardziej na ilość sadzy pomaga wysoka temperatura na kotle. Pozbywam się tych obierków aby nie gniły w kuble na śmieci. Cytuj
xsypi Opublikowano 19 Maja 2025 #18 Opublikowano 19 Maja 2025 To w końcu suche czy mokre obierki i czy jest to bezpieczny sposób? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi