Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W instalacji mam zamontowany zawór 4-dzielny,w chwili obecnej mieszkanie jest nie zamieszkałe w centralnym pali się sporadycznie bo tyemperatura nie wymaga inaczej.Wczoraj zwróciłem uwagę ,że po rozpaleniu nie grzeje część instalacji problemem jest 4-dzielny zawór regulowany.Jedne odnóże nie podaje ciepłej wody.Spróbowałem regulatora pokrętło kręci się naokoło bez efektu poprawy pracy instalacji. Czy ktoś mi może pomóc w tym problemie ?.Mój adres e-meilowy [email protected] góry bardzo dziękuję.

Opublikowano

Tylko jedna rura jest zimna ,ta która podaje ciepło na jeden odcinek instalacji. Ale dlaczego pokrętło do regulacji obraca się naokoło , a nie ogranicza się do skali jaka jest przymocowana na obudowie ?

Opublikowano

Zawór obraca się dookoła dlatego, ze można go dopasować do konfiguracji instalacji. Nie zmienia się układ podłączeń a tylko to,że można obrócić go o dowolny kąt. Wtedy należy ustawić odpowiednio zawieradło oraz ustawić odpowiednio skalę zaworu.

• 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zawór obraca się dookoła dlatego, ze można go dopasować do konfiguracji instalacji. Nie zmienia się układ podłączeń a tylko to,że można obrócić go o dowolny kąt. Wtedy należy ustawić odpowiednio zawieradło oraz ustawić odpowiednio skalę zaworu.

Witam Sory że wtrącam sie w mojej sprawie do postu innego użytkownika ale nasze sprawy mają bardzo podobny charakter

Ja na wiosnę planuje modernizację kotłowni właśnie z zastosowaniem zaworu 4d bo tak polecają inni użytkownicy forum. Lecz u mnie bardzo fajnie sprawuje się grawitacja i niechcę tego popsuć ale wyprowadzenie kotła i rur powrotnych wymaga podniesienia go o jakieś 50 cm i obawiam się że to zablokuje grawitację. Zastooswałem też obejście pompy i zaworu 4d zaworem różnicowym w wiadomym celu ale również dla umożliwienia kontaktu kotła z naczyniem wzbiorczym w przypadku całkowitego zamknięcia się zaworu 4d oraz dodatkowe obejście dla cwu w przypadku braku prądu ale na zwykłym zawoże bo z tego co wiemto różnicówka nie może być w poziomie Teraz mam rury 1 cal a potemplanuje calowy zawór i rury 28

Dlatego bardzo prosze o pomoc ze strony autora powyższego cytatu z uwagi na jego niewątpliwie pokaźną wiedzę na ten temat jak i innych użytkowników zaznajomionych z tematem Więcej informacji można znaleźć w moim poście

Zamieszczam najnowszy schemat

schemat4.bmp

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Kukislaw i co zrobiłeś, podnosiłeś ten powrót czy zostawiłeś na tej grawitacji? Mam identyczny dylemat i chyba żeby nie zakłócić pracy na grawitacji podczas ewentualnego braku prądu zastosuje jednak zawór 3 drożny z połączeniem aby mi mieszał wodę idącą na instalacje z powrotem z grzejników (wtedy nie potrzeba by podnosić powrotu). Zależy mi na takim połączeniu ponieważ planuje ustawić temp na kotle 65, i w okresach jesienno wiosennych może być za gorąco (głowice będą). A co na to wszystko kolega Quitar?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Drążąc temat- czy dodanie zaworu zwrotnego w miejscu jak na rysunku rozwiąże problem zakłócenia grawitacji podczas braku zasilania i wyłączeniu pompki?

schemat4.bmp

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Chciałbym odświeżyć temat, może już były jakieś próby.

Czy w instalacji jak na schemacie powyżej (bez zaworu różnicowego) jest szansa aby pracowało to na grawitacji (szczególnie ogrzewanie na parterze). Czy przy takim poziomie usytuowania pieca lepiej zastosować zawór 3D?