buru83 Opublikowano 30 Listopada 2009 #1 Opublikowano 30 Listopada 2009 witam. jestem nowy na forum wiec prosze o wyrozumialosc. moje pytanie moze jest proste ale nie znalazlem na forum takiego przypadku gdy bojler jest bez wezownicy wiec prosze o pomoc specjalistow. mianowicie nie wiem gdzie dopiac kaloryfery i w jaki sposob. czy potrzebna bedzie pompka. itd. prosze o pomoc schemat.bmp Cytuj
zgdyni Opublikowano 30 Listopada 2009 #2 Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam. Wymień bojler na taki z weżownicą i wówczas wykonaj normalną instalację grawitacyjną z otwartym naczyniem wzbiorczym.Podawanie na grzejniki wody o ciśnieniu wodociągowym to kiepski pomysł.Wstawienie dodatkowego wymiennika tylko dla CO jest bez sensu. Pozdrawiam - M. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 30 Listopada 2009 #3 Opublikowano 30 Listopada 2009 Taka propozycja. W dwóch wersjach bez pompy (grawitacja) i drugie z pompą różnice zaznaczone linią przerywaną. Wymiana bojlera obowiązkowa! Cytuj
LordFalcon Opublikowano 30 Listopada 2009 #4 Opublikowano 30 Listopada 2009 Czym jest ta podkowa w tym przypadku? Jakimś elementem pieca? Bo u mnie jest bojler z podkową, ale w innym znaczeniu, znaczy się w bojlerze jest podkowa do podłączenia do CO, nie wiem jak wygląda, wiem tylko że takie coś robiono zanim wężownice zaczęto stosować :) Cytuj
zgdyni Opublikowano 30 Listopada 2009 #5 Opublikowano 30 Listopada 2009 W opisanym przypadku "podkowa" jest elementem pieca czyli takim minikotłem cwu. Cytuj
buru83 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor #6 Opublikowano 1 Grudnia 2009 dziekuje za rady. czyli nie ma szans bez wezownicy? "guitar" czy podkowa w tym przypadku jest podpieta do wezownicy? czy do bojlera? sasiad mial podlaczony jeden kaloryfer pod wezownice ale bardzo slabo grzal. mimo ze byla pompka. Cytuj
buru83 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor #7 Opublikowano 1 Grudnia 2009 tak to wygladalo. dlaczego tak slabo grzal kaloryfer? schemat_2.bmp Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 1 Grudnia 2009 #8 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Do wężownicy.Woda jest podgrzewana przez wężownicę grzejniki bezpośrednio z podkowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi