Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, temat dla wytrwałych duuużo czytania i pytań.

Wiem że najpierw należało zapytać a później kupować i robić ale wyszło jak wyszło.

Zakupiłem pompę ciepła Ferroli Omnia M 6kW monoblok jest to to samo co Rotenso Aquami/ Midea/ Galmet i jeszcze kilku innych.

Pompę podłączyłem równolegle do pieca gazowego jednofunkcyjnego, bez żadnych buforów.

Pytanie czy to będzie działało czy powinienem coś pozmieniać, dodać bufor, lub coś jeszcze.

Pompa została zakupiona z zamiarem dogrzewania domu w okresach przejściowych, aby wykorzystać nadprodukcję energii z PV, jestem prosumentem na starych zasadach i za ostatni sezon zostało mi do wykorzystania 2000kWh, nie chciałem pieca elektrycznego bo to marnowanie energii.

Podam trochę danych domu który ogrzewam oraz instalacji CO.

Dom z lat 70 stary klocek ocieplony

piwnica nieogrzewana ok 70m2 + ogrzewany parter i piętro ok 140m2

Ściany pustak żużlobetonowy + 15cm styropian grafit Termo organika terminium plus fasada 0,031

Fundament 10cm styropian grafit XPS TECHNONICOL CARBON 0,034

Dach od wewnątrz 10cm wełny CLIMOWOOL DF33 0,033; stropodach z pustką powietrzną 10-25cm i 10cm żużlu; od góry 10cm styropianu białego YETICO ALFA PODŁOGA 0,038

Sufit w piwnicy ocieplony na ok 40m2, styropianem 7,5cm grafit w garażu gdzie najchłodniej i 10cm biały w 2 innych pomieszczeniach

Okna 3 szybowe AdamS profil Veka SL82, w piwnicy 2 szybowe standardowe okna PCV

Drzwi drewniane Derpal 65mm ,

Garaż nieogrzewany nieużywany (parking dla rowerów) w piwnicy, brama segmętowa Gross 40mm

Wentylacja grawitacyjna

Instalacja CO miedziana wykonana rurkami 22 i 18

grzejniki 2 panelowe przewymiarowane dobrane pod temp 55/45st

parter

60x200, 60x160, 60x120, 60x100, 60x100, drabinka w łazience 170x60

wszystkie grzejniki ustawione na 5

1p

60x200, 60x160, 60x120, 60x100, 60x80, drabinka w łazience 120x60

wszystkie grzejniki ustawione na 5

Piec gazowy DeDitrich MCR 3 Plus 24T

Przez 3 sezony piec działa z temp ok 40st a i tak nie zdarzyło się aby pracował ciągle.

Temperatura ustawiona 23.00-5.30 – 19,5st, 5.30-6.30 – 20,5st, 6.30-15.10 – 20st, 15.10-23.00 - 21st

w załączeniu wykresy z najzimniejszych dni tej zimy zasilania pieca co i temp zewnętrznej, oraz z pomieszczeń salonu i sypialni.

Sterownik pieca gazowego w sypialni, salon najzimniejsze pomieszczenie w domu.

Dom wg ciepło właściwe https://cieplo.app/wynik/1hnc3

6,7kW max moc grzewcza 2,8kW przeciętna moc grzewcza

11500kWh na ogrzewanie

mi schodzi, na sezon od kwietnia do kwietna - roczne rozliczenie gazu

2021-2022 – 940m3 co daje jakieś 10725kWh

2020-2021 – 956m3 co daje jakieś 10566kWh

za ogrzewanie, ciepłą wodę i gotowanie przez cały rok

Instalację CO do pompy ciepła wykonałem rurą CU 28 no i wpiąłem w resztę instalacji wykonanej rurą CU 22, 28 na wszelki wypadek jakby trzeba było dodać bufor, i miało być 1 calowe przyłącze więc raczej rura 28.

Na powrocie do PC filtr siatkowy + filtr magnetyczny Ferdom Strong 390, wszystko ocieplone zwykłą piankową otuliną 28x9.

Na zewnątrz budynku pomiędzy pompą a ścianą budynku jest ok 60cm rury wchodzą na wprost przez ścianę.

W połowie długości założyłem zawory antyzamrożeniowe SVEG z allegro, w momencie kupna listopad nie mogłem dostać innych w normalnej cenie od ręki, rura i zawór ocieplona otuliną kauczukową 25x28, na to taśma aluminiowa samoprzylepna.

Przełączanie źródeł ciepła manualnie za pomocą zaworów zakręcam piec gazowy odkręcam PC.

PC tylko do ogrzewania bez CWU, CWU ogarnia przez cały sezon piec gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem 100l.

Ustawienia instalacji pod PC pojemność wody w grzejnikach i rurach

parter grzejniki

60x200, 60x160, 60x120, 60x100, 60x100, drabinka w łazience 170x60

wszystkie grzejniki poza jednym 60x100 nie mają głowic termostatycznych lub są ustawione na 5

1p grzejniki

60x200, 60x160, 60x120, 60x100, 60x80, drabinka w łazience 120x60

wszystkie grzejniki posiadają głowice termostatyczne ustawione na 3, łazienka na 4

Łączna pojemność wodna wszystkich grzejników 110l

Pojemność wodna grzejników zawsze w pełni otwartych 61l

+ pojemność rur 28 jest 10m x 0,49l/m co daje kolejne 5l

+ pojemność rur 22 jest 34m x 0,31l/m co daje kolejne 10,5l

+ pojemność rur 18 jest 12m x 0,2l/m co daje kolejne 2,5l

zawsze dostępna pojemność wynosi 79l a raczej więcej bo zaokrąglałem w dół

a jak się wszystko otworzy wychodzi z rurami min 136l.

Instalacje skończyłem składać i odpaliłem 3dni temu

W sterowniku ustawiłem grzejniki i temp. zasilania 35st pompa działała ale pompa wody chodziła za szybko i w grzejnikach mi chlupotało, temperatura wody wynosiła 40st szybko nagrzała i zaczęła przegrzewać pomimo ustawienia na sterowanie sterownikiem pokojowym i temp. 21st dojechała do 24st.

Zmieniłem ustawienie na podłogówkę pompa zaczęła grzać z temperaturą 30st i pompa wody chodziła dużo wolniej, cisza z grzejników nagrzanie pomieszczenia zajęło kilka godzin później zaczęła taktować start na 30 do 60min przerwa 6min i znowu start sprężarki. W międzyczasie wyszło że czujnik pokojowy zawyża temperaturę o jakieś 1,5st. Zmieniłem ustawienia na sterowanie stałą temperaturą wody ale tu również taktowała jak wcześniej (temp na zewnątrz +10st) wróciłem do sterowania temperaturą pomieszczenia , pogrzebałem coś w ustawieniach histerez podbiłem z 2 na 5 stopni i pompa nie chciała wystartować , po podbiciu temperatury na sterowniku pokojowym i po zjechaniu po odpaleniu o 2st pracowała ciągle tzn całą noc bez ani jednego wyłączenia przy temp zewnętrznej ok 4st czas pracy sprężarki 630min. Wyłączyłem ją na dzień bo było ciepło +12st. Zmieniłem histerezę na 3st i ponownie odpaliłem przy +5 na zewnątrz odpaliła i działa stabilnie. Nie taktuje grzeje chyba ok.

Temp. Zewnętrzna spadła do -1 zaczęły się defrosty średnio co 1godz i trwają 3min, w tym czasie temperatura wody na zasilaniu spada z 30st do 21st, na powrocie z 25st na 23st.

W załączeniu wykresy.

I tu wracam do pytania z początku czy instalacja wykonana w taki sposób jak ją opisałem pracuje poprawnie, czy defrosty przebiegają poprawnie i bezpiecznie i czy niezależnie od temperatury zewnętrznej zawsze zużywają tyle samo ciepła czy może się zdarzyć że przy -15 ciepła na defrost zabraknie, i co wtedy.

Instrukcja do tej pompy to tragedia mam wrażenie że tłumaczył ją translator, część rzeczy ustawiam na czuja.

Jak jest ustawione pilnowania temperatury w pomieszczeniu przez sterownik to temperatura wody jest stała czy brana z krzywej grzewczej bo wydaje mi się że jest stała ponieważ czy +10st czy -1st. Temperatura wody wynosi 30st. (pompa pokazuje że temp wody wychodzącej to 32st ja mierzę wewnątrz 3m od wyjścia z pompy DS19B20).

Gdzie przełączyć na krzywą grzewczą jeśli temperatura jest stała

Nie wiem czy dobrze rozumiem opcje.

W konfiguracji grzania

T1SetH1 – to max temperatura wody na zasilaniu mam ustawione +35st

T1SetH2 – to min temperatura wody na zasilaniu mam ustawione +28st

T4H1 – odpowiada za max temperaturę wody przy najniższej temperaturze zewnętrznej mam ustawione -5st rozumiem że przy -10st nadal będzie 35st

T4H2 – odpowiada za min temperaturę wody przy najwyższej temperaturze zewnętrznej mam ustawione +7st rozumiem że przy +10st nadal będzie 28st

T4HMAX – odpowiada za max temperaturę zewnętrzną przy jakiej pompa pracuje mam ustawione 16st co stanie się powyżej

T4HMIN – odpowiada za min temperaturę zewnętrzną przy jakiej pompa pracuje mam ustawione -15st – a co będzie jak spadnie niżej? Wyłączy się i zamarznie czy co się stanie

co robią opcje

dT1SH i dTSH są to jakieś delty zmieniłem je na 3st i sprężarka przestała taktować tak mi się wydaje al temperatura zewnętrzna spadła.

W konfiguracji inne źródła

T4_IBH_ON temperatura uruchomienia grzałki jest -5st ile można bezpiecznie ustawić -7, -10 czy nie zmieniać

od tej temperatury działa i sprężarka i grzałka która dogrzewa brakującą różnicę temperatur aby sprężarka się nadmiernie nie męczyła, czy tak.

Jak ustawie

T1SetH1 – +40st

T1SetH2 – +30st

T4H1 – -15st

T4H2 – +15st

T4HMAX – 20st

T4HMIN – -15st

T4_IBH_ON – -7st

będzie na początek ok, wiadomo że krzywe trzeba przetestować, ale dla grzejników to bardziej realne parametry

I dojechaliśmy do ostatnich dwóch pytań czy jest szansa aby ta pompa wystarczyła w razie czego na cały sezon grzewczy?

I czy da się jakoś prosto połączyć PC i piec gazowy aby to się samo przełączało. Teraz muszę wybierać zaworami inaczej jak włączę piec gazowy to ciepło idzie częściowo na PC, chyba 2 zawory zwrotne załatwiły by sprawę ale nie jestem pewien.

PC.png

Piec gazowy.png

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano
21 godzin temu, arturjakis napisał(a):

czy defrosty przebiegają poprawnie i bezpiecznie i czy niezależnie od temperatury zewnętrznej zawsze zużywają tyle samo ciepła czy może się zdarzyć że przy -15 ciepła na defrost zabraknie, i co wtedy.

Jeżeli jest za mało wody w układzie to defrosty mogą nie przebiegać prawidłowo do końca czyli stopniowo zaczyna zamarzać wymiennik .Podobno przyjmuje się 15 litrów wody na 1 kW mocy pompy.Na filmiku jest to dobrze widoczne.

Opublikowano

Znalazłem co to za parametry:

3.5 dT1SH - Różnica temperatur uruchomienia jednostki (T1) a T1 to temperatura wody wylotowej. PC bierze to pod uwagę gdy sterujemy temperatura wody grzewczej.

3.6 - Różnica temperatur uruchomienia jednostki (Ta) a "Ta" to temperatura pomieszczenia. PC bierze to pod uwagę gdy sterujemy temperaturą pomieszczenia czyli gdy sterownik Home Control jest w domu a nie w kotłowni.

Fabrycznie jest ustawione:

3.5 na 5* wcześniej zjechałem na 3 i dlatego mi taktowała teraz ustawiłam na 7 i puki co jest ok

3.6 na 2* tutaj wcześniej ustawiłem też 3 i dlatego jak sterowałem sterownikiem to przegrzewało pomieszczenie. Na razie nie testowałem ze sterownikiem jak będę testował ustawię 1.

PC nie bierze tych dwóch temperatur razem pod uwagę. Albo jedno, albo drugie, zależy co ustawiliśmy w 5.1 i 5.2, chyba, że wybraliśmy i jedno i drugie wówczas mamy dwie strefy do grzania.

Na razie ustawiłem sterowanie temperaturę wody i krzywą grzewczą, po kilku próbach mam w domu 21,5st, jak się bardziej zmienią temperatury to zobaczę co i jak. 

Przy 0st na zewnątrz temp. wody zasilającej 32st i trzyma 21,5st wewnątrz. Zużycie prądy przez 24h i przy pracy ciągłej, ani razu się nie wyłączyła, 13kWh, średnia temperatura dobowa to 2,3st.

Ciekawą instrukcje znalazłem na stronie DeDietrich/Baxi oprócz standardowej instrukcji którą wszyscy dodają dodali też kilka stron od siebie z wytłumaczeniem co i jak oraz co zmienić z domyślnego na zalecane w naszym klimacie. Dwie strony w załączniku, może komuś się przydadzą.

opis1.png

opis2.png

Opublikowano

Marcus dzięki za filmik obejrzałem go i jest tam w treści ciekawy wykres (w załączeniu) który pokazuje że temperatura ok 0st jest najgorsza dla PC. Porównałem to z tym co się dzieje z moją pompą i faktyczne jak temp spadła poniżej -1,5st to defrosty zaczęły się robić rzadziej.

Czy mam rozumieć że skoro przeżyła ten najgorszy okres to do -12st powinna pracować nie gorzej i nie mieć problemów z defroastami.

Pogrzebałem też na stronach innych firm które również sprzedają w/w pompę jako swoją i tak u Hyundaia znalazłem schemat podłączenia jak poniżej, co ciekawe nie ma tam ani bufora ani sprzęgła. Pomyłka czy może testowali ją w takich warunkach i faktycznie daje radę.

W instrukcji pompy u wszystkich producentów są warunki które należy spełnić :

1) min. zład wody w układzie musi wynosić min. 40l w większości instrukcji tak jest podane, a u De Dietrich/Baxi dodatkowo to rozbijają i dla pomp 4-9kW wynosi min 30l, a dla pomp 12-16kW wynosi min 72l.

2) w przypadku większości zastosowań wystarczy min. zład wody

3) w przypadku pomieszczeń o wysokim obciążeniu cieplnym wymaga się większej objętości wody

4) należy zapewnić aby min ilość wody w układzie (40l) była dostępna zawsze niezależnie od ustawień zaworów sterujących podłogówką/grzejnikami.

I tak na siłę chcę udowodnić, zwłaszcza sobie, że bufor nie jest potrzebny w każdym przypadku i u mnie nie jest niezbędny.

Co sądzicie?

Sprawność pompy w zależności od temp zewnętrznej.png

Defrost vs temperatura.png

objętość wody.png

rysunek_monoblok_hyundai.jpg

Opublikowano

Na defrosty i ich częstotliwość bardziej wpływa wilgotność powietrza niż sama jego temperatura, choć najbardziej upierdliwe są te w okolicach zera.

Opublikowano

Co takiego dzieje sie przy ~ -2C ze moc PC wzrasta z 6 do 9 kW?

Opublikowano

Zapotrzebowanie na ciepło.