Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z dziwnymi szumami i babelkowaniem w pompce. Ogólnie gdy wyłączy się piec to pompka przez jakiś czas jeszcze pcha wodę i o dziwo przestaje wydawać te dźwięki, ale słychać że pracuje. Gdy tylko się włączy piec zaraz zaczyna słychać to co na filmiku. Był serwisant na 5 min bo mu się spieszyło powiedział że może za mały przekrój Pex na wyjściu i wejściu jest 16. Ale wydaje mi się że po zgaśnięciu pieca to jeśli pompka pracuje to powinna dalej być słychać szumy. Tylko się to dzieje i słychać to gdy palenisko się pali. Regulowalem przepustowość biegami i nic się zabardzo nie zmienia w szumach i babelkowaniem. Układ odpowietrzalem kilka razy, także pompe ta śruba na środku kilka razy. I nic, co może być przyczyną takiego dźwięk, bo to na dłuższą metę denerwuje, szumi jak przytkany kaloryfer albo jak by się spłuczka napełniała woda nonstop . Podaję link do filmu na YT żeby przybliżyć problem 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

U mnie był podobny odgłos jak włączyłem "COMFORT". Przełączyłem na "ECO" i znów jest spokój.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.02.2023 o 15:32, wacio1967 napisał(a):

U mnie był podobny odgłos jak włączyłem "COMFORT". Przełączyłem na "ECO" i znów jest spokój.

O co chodzi z tym comfort i Eco?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Nie jestem pewien czy też takie ustawienia u Siebie. Nawet nie wiem czy masz wyświetlacz. U mnie na wyświetlaczu cały czas było "ECO" i zrobiłem próbę na "COMFORT". Właśnie wtedy pojawiło się takie samo bulgotanie. Jak przełączyłem na "ECO" to ustało. Ja mam kocioł Vitodens100, więc inny, ale moze to bedzie jakiś trop.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, wacio1967 napisał(a):

Nie jestem pewien czy też takie ustawienia u Siebie. Nawet nie wiem czy masz wyświetlacz. U mnie na wyświetlaczu cały czas było "ECO" i zrobiłem próbę na "COMFORT". Właśnie wtedy pojawiło się takie samo bulgotanie. Jak przełączyłem na "ECO" to ustało.

Nie właśnie mam wersję pieca ta starszą bez wyświetlacze , dwa manualne pokrętła i przycisk. Dziwne że te bulgotanie i szum jest tylko wtedy gdy palenisko się pali

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu