Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przygotowanie komina do wstawienia wkładu stalowego po przesiąknięciu kondensatu do wnętrza domu.


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę wstawić wkład 1.4404 (316L) do komina i przejść na pellet. Komin z czerwonej cegły przesiąkł mi kondensatem po zmianie kotła na 5 klasę (ekogroszek).

Oczywiście fachowiec mówi że zrobi to w 1 dzień. Tylko on przecież to wstawi w ten kondensat i nowy wkład będzie korodował!

Pytanie jak przygotować wnętrze komina by wkład stalowy nie miał kontaktu z kondensatem, który wsiąkł w cegłę? Może macie doświadczenia w tej mierze?

Do głowy przychodzi mi spłukanie wodą i zastosowanie neutralizatora, wysuszenie jakąś dmuchawą od dołu. Najlepiej latem. Ale to moja czysta teoria. Wiadomo rozebranie tej części komina i wymurowanie z nowego materiału to najlepsze wyjście, ale realia są takie że trzeba rozwalić 4 pomieszczenia z płytkami, kamieniem na ścianach tak więc nie bardzo. Prośba o pomoc.

Opublikowano

Komin preciež wyschnie sam.Latom zdejmij na dole wyczystke,niech powietrze przechadza i potym bedzie w nim ciepla blachowa rure i žadne spaliny w ktorych zamknieta wilgosc robiaca skropliny na sciankach.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że wyschnie sam! Fachowiec wstawi wkład i po sprawie na jakieś 7-10lat w przypadku ekogroszku.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Może kiedyś, współczesny kocioł ecodesign + ojczysty węgiel, w którym masz wiadro siarki/tonę i wiele innych pierwiastków ochoczo tworzących kwasy potrafi podziurawić wkład w 2 lata. Stalowy wkład do ekogroszku to forsa wdeptana w błoto. Nie rób tego błędu @realg, chyba że chcesz podratować sytuację na sezon lub dwa.

Edit: @realgwidzę pellet to ok, o6483256 jakieś pierdoły o ekogroszku tu pisze:-)

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Pierdoły to Ty pisałeś o przewodzie PE 😁, jeszcze komuś tymi poradami zrobiłbyś krzywdę 😡, wkład kwasoodporny wytrzyma 7-10 lat na eko spokojnie.

Opublikowano (edytowane)

Moj wytrzymal chyba 4 i…zlikwidowalem ekogroszek :). Teraz ten sam wklad jest 2 sezon na pelecie i… nic, po prostu nic. Wklad to rura instalacyjna keasoodporna 316l, fi180, 2mm grubosci i 6m dlugosci. Sam kupowalem, sam montowalem. Montaz latem/jesienia wiec komin cos tam wyschna sam z siebie. 

Wklad ocieplony perlitem pomiedzy cegla budynku, na poddaszu nieuzytkowym komin ceglany ocieplony 5cm welny podobnie nad dachem.

Po sezonie pojde sprawdzic ale w tamtym roku nie bylo nawet co czyscic.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

 

Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

wkład kwasoodporny wytrzyma 7-10 lat na eko spokojnie.

Wyjdź spod kamienia i zobacz jakie są kotły od 4 lat, dowiedz się co znaczy mokre spaliny, przemyśl dlaczego żaden poważny producent kwasówki nie daje gwarancji na ekogroszek. Jeśli nadal nie łączysz faktów, to nawet na tym forum są posty o błyskawicznie perforowanych rurach.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Szczerze mówiąc myślałem, że zalecicie jakieś szlamowanie komina od wewnątrz lub wapnowania (wapno podobno neutralizuje kwas. A tu że nic nie robić tylko wysuszyć. 

Oczywiście gdyby ktoś jeszcze miał inne doświadczenia własne z wkładaniem wkładu kwasowego do komina, w którym przelazł kondensat to chętnie się zapoznam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.