Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Natrafiłem na dość ciekawa ofertę zasobnika cwu ze stali nierdzewnej. Zastanawia mnie tylko czy to jest błąd rysunku czy o co w tym chodzi? Zerkniecie na zdjęcie?

1EBBE5A3-DC5F-4FAB-80AD-F3007A6898A0.webp

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Chodzi o wskazanie dolnego sensora ? Pewnie błąd w rysunku, lub faktycznie tak dziwnie to rozwiązali aby niżej mierzyć temperaturę.

Opublikowano

Bardziej chodzi mi opisanie króćców. Wężownica podłączana jest pod pompę ciepła? I ma króćce 3/4?

Opublikowano

Według mnie jest ok. Ciepła u góry, zimna na dole, króćce 3/4.

Opublikowano

Dlatego nie ma w tym nic dziwnego. Bańka się grzeje i z wężownicy leci ciepłą woda. Fajnie że ma podłączenie na grzałkę i trzy punkty mierzenia temperatury.

Opublikowano

Czyli podłącza się go odwrotnie? Do wężownicą podłącza się zasilanie kranów a pod hot & cold water zasilanie i powrót do pompy ciepła? Jak się to sprawdza? Jak się ma sprawność takiego rozwiązania do typowych zasobników cwu?

Opublikowano

Jak Ty to masz podłączone ?

Opublikowano

Na YouTube jest filmik o zasobniku Solimpeks, przez wężownice przepływa woda użytkowa, grzana pojemnością zasobnika 

Opublikowano (edytowane)

Tego to się domyśliłem z rysunku. Z tym że @MikiQ ma to chyba podłączone na odwrót. CWU do bańki, a wężownicą zasila bańkę. W ten sposób dół bańki jest cały czas zimny i bańka nie jest w 100% wykorzystana.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

Ja tego nie mam podłączonego. Nawet tego jeszcze nie kupiłem. Jestem na etapie poszukiwania zasobnika cwu i zastanawiam się nad sprawnością takiego rozwiązania z PC?

Opublikowano

A PV masz do tej PC, czy tylko zasilanie sieciowe ?

Opublikowano

Mam

Opublikowano

To OK. W zimie będzie się ładował jak spadnie temperatura. W PC na pewno jest funkcja do sterowania CWU. W lecie będzie się ładować jak będzie słońce.

Opublikowano

Dzięki koledzy za pomoc ale chyba jednak poszukam czegoś które działa odwrotnie tzn. wężownicą będzie grzała zasobnik. 

Opublikowano

Też tak można to rozwiązać. Tylko pamiętaj o tym aby był to zbiornik higieniczny. PC wtedy puszczasz przez wężownicę. Do takiego rozwiązania nie zapomnij o konkretnym naczyniu przeponowym. To co kombinujesz wyjdzie drożej, ale spełni to samo zadanie.

Opublikowano
12 godzin temu, wacio1967 napisał(a):

To co kombinujesz

Czy przypadkiem to nie jest normalny zbiornik do podgrzania cwu?

Wielka beczka z wodą, podgrzewana przez wężownicę umieszczoną wewnątrz tej beczki to kombinacje?

Opublikowano

Podgrzewając wężownicą tą beczkę, musisz dołożyć duże (drogie) naczynie przeponowe do wężownicy.

Puszczając przez wężownicę CWU, a grzejąc beczkę bezpośrednio, korzystasz z mniejszego (tańszego) naczynia przeponowego. Dodatkowo możesz podłączyć inne źródło zasilania.