Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak modulacji Termet ecodens gold

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, serwisant stwierdził, że kocioł nie moduluje czyli zżera dużo gazu. Twierdzi , że to wina może płyty , może armatury gazowej. Jako lekarstwo zalecił najlepiej zmianę kotła . Czy nie da się tego naprawić ?

Opublikowano

Najprędzej wina czujnika temperatury wody wychodzącej lub powrotnej. Kotły modulują mocą w dół kiedy "widzą" że róznica temperatury wej/wyj wody zmniejsza się. Serwisant chyba coś kiepski.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Problem ze znalezieniem dobrego serwisanta z Małopolski, Wieliczka Może ktoś umie zająć się tematem ? Sprawdzić , naprawić.  W ciągu 7 lat kocioł miał 3x wymieniane anody zapłonowe , czy to normalne?

Opublikowano
Dziękuję za odpowiedź. Problem ze znalezieniem dobrego serwisanta z Małopolski, Wieliczka Może ktoś umie zająć się tematem ? Sprawdzić , naprawić.  W ciągu 7 lat kocioł miał 3x wymieniane anody zapłonowe , czy to normalne?
Z tego co wiem, w naszych okolicach Termet nie jest ulubionym produktem dla serwisantów. Mam znajomego w krakowskim Grudniku, mogę zapytać, może ma kogoś godnego polecenia. A tak przy okazji Termet Gold spadł chyba o 1000zł, a Viessmann poszedł do góry o 1000zł, czyli między jednym a drugim jest już 4tys zł różnicy.
Opublikowano

Tak, jest problem ze znalezieniem kogoś sensownego. Co roku inny serwisant, bo w tej krakowskiej firmie co biorę widać duża rotacja pracowników , tak naprawdę ciężko stwierdzić czy się znają , czy tylko biorą pieniądze. Nawet nie wiem czy ten brak modulacji, rzeczywiście występuje, ponoć tak wychodzi z analizy spalin, w trybie, jak zrozumiałem kominowym .

6 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Z tego co wiem, w naszych okolicach Termet nie jest ulubionym produktem dla serwisantów. Mam znajomego w krakowskim Grudniku, mogę zapytać, może ma kogoś godnego polecenia. A tak przy okazji Termet Gold spadł chyba o 1000zł, a Viessmann poszedł do góry o 1000zł, czyli między jednym a drugim jest już 4tys zł różnicy.

Z góry dziękuję za polecenie kogoś ogarniętego . Mój mail to [email protected].

Lolek podaję listę, ale to , jak puszczanie totolotka. Za bardzo nie rozumiem w czym rzecz kocioł Termeta czy Viesmana, kocioł to kocioł., może z Termeta niższe prowizję mają.

Opublikowano

Jeżeli stwierdził że modulacji nie ma w trybie kominowym to chyba spał na kursie. W tym trybie nie ma i nie bedzie żadnej modulacji jest tylko stała moc maksymalna lub minimalna żeby ustalić skład spalin przy granicznych mocach, wprost jest to napisane  w instrukcji dla zwykłego kowalskiego.

Oj z serwisantami to ja też wiem, co prawda jakiś problemów większych nie miałem ale podejście większości widze jak przyjdzie do dostrojenia kotla pod instalacje, ustawić na pałe i uciec albo rżnięcie głupa.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.01.2023 o 17:05, Lolekx86 napisał(a):

Jeżeli stwierdził że modulacji nie ma w trybie kominowym to chyba spał na kursie. W tym trybie nie ma i nie bedzie żadnej modulacji jest tylko stała moc maksymalna lub minimalna żeby ustalić skład spalin przy granicznych mocach, wprost jest to napisane  w instrukcji dla zwykłego kowalskiego.

Oj z serwisantami to ja też wiem, co prawda jakiś problemów większych nie miałem ale podejście większości widze jak przyjdzie do dostrojenia kotla pod instalacje, ustawić na pałe i uciec albo rżnięcie głupa.

Dziękuję Lolek , właśnie dlatego mówię, że problem z tymi serwisantami. W ubiegłym roku problem z przeciekającym i skroplinami , serwisant był z 5x i nie usunął usterki . Następny zamówił nowy syfon i problem rozwiązany od ręki.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Niestety są ludzie i Ludzie.

Najdziwniejsze jest to że Termet nie ma zbyt wiele modeli kotłów żeby serwisant nie ogarniał wszystkich.

Opublikowano

Jeszcze mam pytanie odnośnie tej całej modulacji. Podczas grzania parametr Fr mam zawsze 00, a Pr 99. Czy to świadczy o niepwidłowosci w działaniu kotła i pracy kolta na full?

Opublikowano

Nie,to świadczy, że kocioł pracuje na najniższej mocy palnika i najwyższej wydajności pompy. Prawdopodobnie jest małe zapotrzebowanie na ciepło i tak broni się przed przegrzaniem ( przejściem w L3)

Opublikowano

Dziękuję  WojtuNie za odpowiedź, czyli  jest kocioł o.k.  Instrukcja kotła nie wiele mówi ,tak kawę na ławę dla zwykłego śmiertelnika . Generalnie wychodzi, że termetowskie kotły nie takie złe ( cena/ jakość). Gorzej z znalezieniem uczciwego, obeznanego z tematyką serwisanta.