Gadu77 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) Witam mam pytanie czy bufor może być podłączony jak na schemacie, czy naczynia przeponowe mogą być w takim układzie poproszę o radę i uwagi. Pozdrawiam Edytowane 8 Stycznia 2023 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zbiorniki przeponowe lepiej podłączyć najniżej bufora.Co do podłączenia podłogówki to ok. Cytuj
Gadu77 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor #3 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) Mam problem z miejscem w kotłowni i taki układ naczyń przeponowych byłby najkorzystniejszy i fachowiec proponuje układ z schematu nr 2 i pytanie mam czy to będzie działać. W różnych publikacjach w necie zauważyłem że naczynia są podłączone do powrotu a nie do zasilania. 5 godzin temu, Przemyslaw85 napisał(a): Zbiorniki przeponowe lepiej podłączyć najniżej bufora. Co do podłączenia podłogówki to ok. Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
wacio1967 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #4 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Naczynie przeponowe ma za zadanie ograniczyć ciśnienie. Nie ma różnicy czy będzie schemat 1, czy 2. Różnica jest w podłączeniu OP. Schemat 2 jest bardziej korzystny, bo będziesz korzystał z najcieplejszego miejsca bufora. Nie zmienia to faktu, że naczynie przeponowe możesz podłączyć na dole bufora. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi