Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czujnik płomienia Kostrzewa, aż miło na to patrzeć😃IMG_20250121_192131_162(1).thumb.jpg.cd0141bc813bc33bbfcb3c0638b8709b.jpgScreenshot_20250121-1850152(1).thumb.png.1b61db83e3f8111dbcf576df3be01518.png

Panowie czujnik płomienia Kostrzewa, aż miło na to patrzeć😃IMG_20250121_192131_162(1).thumb.jpg.cd0141bc813bc33bbfcb3c0638b8709b.jpgScreenshot_20250121-1850152(1).thumb.png.1b61db83e3f8111dbcf576df3be01518.png

Opublikowano

Irytuje cię to,

To nie czytaj bo są ludzie którym pewne wskazówki w życiu się przydają.

Daj znać Kostrzewe może zaplusujesz

Opublikowano
24 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Niech sobie Kostrzewa poczyta...

Wydaję mi się że nightwatch chodziło żeby Kostrzewa poczytał temat i wyciągnął wnioski z tego co tu opisujecie 

Opublikowano

Panowie, spokojnie. Nie zbaczajmy z tematu przez małe nieporozumienia czy własne zdania. 😉

Przydałaby się analiza rozwiązań pod kątem oszczędności w spalaniu. 

Opublikowano

👍👍👍👍👍👍

Czy prowadzicie jakąś dokumentację do własnego wglądu na temat spalania, zużycia, którą się posiłkujecie na bierząca, jeżeli tak to w jaki sposób. Każdy pewno ma jakiś pomysł, sposób.

Opublikowano

Ja śledzę powiedzmy na bieżąco.

Jakiś czas temu nawet kartka wisiała w kotłowni i zapisywałem kiedy, ile, o której godzinie, liczniki pracy podajnika, kotła z podziałem na moce 100-50-30 itp. ponad 2 lata zapisywałem i robiłem analizę. W rezultacie od 2 sezonów nic nie notuję, kartka/i gdzieś leżą albo w garażu albo na wysypisku śmieci. Stwierdziłem że po$#@#$ba dostałem 🤓.

Od jakiegoś czasu wszystkie dane z kotła(ecoMax 860) wyciągam i eksportuje do domoticza a z tamtad do influxa i grafany.

Od czasu do czasu przeglądam wykresy i jak widzę jakąś anomalie to odpowiednio reaguję.

Cześć danych czytam co minutę cześć co sekundę ( to te co szybko się zmieniają). Bardzo przydatna rzecz, bo w wolnej chwili można przeanalizować do kilku lat wstecz

Opublikowano

Ja magnesem na piecu mam przyczepione kartki A4, które od kilku lat uzupełniam systemem:

Data-> Godzina -> Ilość dosypanego pelletu

Należałoby przerzucić do excela. Mam zamiar powiązać wprowadzone dane ze średnio dobowymi temperaturami na zewnątrz (w okresie grzewczym oczywiście) .

Mogą wyjść fajne wykresy. Oczywiście w zależności od grzanego obiektu, jego ocieplenia, zadanej temperatury itd. u każdego inaczej by się to kształtowało, ale jestem ciekaw jak by było u mnie.

Co do ustawień kotła, to w tym sezonie nie wiele zmieniałem. Właściwie od samego początku, przede wszystkim na rozdzielaczu podłogówki termostat ustawiam tak, żeby finalnie w domu temperatura osiągnęła 22 stopnie. 

Na kotle zadana temperatura to 60 stopni. W tamtym roku ważyłem pellet, ustawiałem nadmuchy itp. Przy zadowalających wynikach już nie chciało mi się bawić. Zostawiłem tak i jedyne zabawy poszły w stronę konstrukcji hehe. 

Opublikowano

Ja właśnie w exelu zrobiłem i staram się ostatniego bądź pierwszego każdego miesiąca spisać sobie max mini i poś, przez zużycie materiału i mam średnią miesiąca i porównanie rok do roku (zimy coraz cieplejsze👍) do tego wykresy i jest ok.

A taka dygresja co do mieszanki z owsem tak się pulsuje ale mało kto mówi że poliołu10x więcej, i trzeba mieć czas żeby zajrzeć do środka. Osobiście stosuję bo mam i mogę to kontrolować ale nie jeden wpadł na minę. 

W moim przypadku na pewno kocioł lepiej wygląda po mieszance niż samym pellecie. 

Opublikowano (edytowane)

Oooo ladnie. To pozostało teraz jeszcze mi zeszlifowac te nakładkę bez zwlekania. Jutro działam. U mnie dziś płomień nawet do 55%  dobijał paląc pelletem excellence selection  Na fabichu to moze 30 % bywalo. Ciekawe jak będzie po przeróbce.  Dam znać . Wystarczyło by żeby ten czujnik i otwor w blasze były 1 cm blizej ślimaka zlokalizowane a już na pewno była by różnica we wskazaniu bo ta nakładka mimo wyprofilowanego łuku i tak utrudnia podgląd plomienia.  Mam jednego znajomego co ma bio mini ne 10 kw jak ja i ma takie same problemy z promieniem na wyświetlaczu od początku. 

20250121_210936.jpg

Edytowane przez klikuss
Opublikowano
44 minuty temu, ooloo napisał(a):

kilku lat uzupełniam systemem:

Data-> Godzina -> Ilość dosypanego pelletu

A co powiesz na taki zapis

Zawsze 10 worków zasyp

Screenshot_2025-01-21-21-34-54-606_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

A jesteś w stanie to wytłumaczyć laikowi jak to zrobić i zacząć pracować na tym bo wygląda dobrze

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bryhard napisał(a):

A taka dygresja co do mieszanki z owsem tak się pulsuje ale mało kto mówi że poliołu10x więcej, i trzeba mieć czas żeby zajrzeć do środka. Osobiście stosuję bo mam i mogę to kontrolować ale nie jeden wpadł na minę. 

W moim przypadku na pewno kocioł lepiej wygląda po mieszance niż samym pellecie. 

Tak, wygarnianie popiołu rano i wieczorem - przerabiałem to. No ale w sezonie można zaoszczędzić 1/3 paliwa czyli na dzisiejsze 1300zł.  Mnie bigbag owsa kosztował z 200zł bo z mojego pola więc warto do niego wrócić.

Edytowane przez ooloo
Opublikowano
15 minut temu, bryhard napisał(a):

A jesteś w stanie to wytłumaczyć laikowi jak to zrobi

Raczej nie bo

1. Nie to forum

2. Nie mając podstaw, to skomplikowane, mając podstawy , proste.

Poczytaj w google o Domoticzu i Home assistansie. Jak zainstalować, jak skonfigurować, jak używać.

Kolejna sprawa to jak to zintegrować z danym sterownikiem . Przy ecomaxie mogę pomóc, przy innych sterownikach nie mam pojecia

Opublikowano (edytowane)

@Gonzo19

Cytat

A co powiesz na taki zapis

Fajna sprawa. Niestety, ja z mojego regulatora ecoMAX860P3-S Lite na razie nie potrafię (nawet nie próbowałem) wyciągnąć żadnych danych. 

Zacząłem robić mały projekcik którego nie dokończyłem - Raspberry Pi Zero W i kilka czujników temperatury podpiętych po 1-wire miały pokazywać i logować dane o temperaturach zasilania, powrotu, kotła, rozdzielacza podłogówki itd. Miało to pomóc przy kontrolowaniu wpływu zmian ustawień kotła na ogrzewanie domu. Trzeba będzie kiedyś dokończyć. Oczywiście w tym wypadku dużo trzeba by robić na piechotę, ale z drugiej strony, w pewnym momencie zostawię opytmalne ustawienia i tak nie będę się tym interesował.

Edytowane przez ooloo