Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana czujnika płomienia w Mini Bio 15NE

ooloo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, 

Po całej serii prób, testów, zmian w ustawieniach postanowiłem poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników.

W tym sezonie postanowiłem przejść z palenia pelletem (u mnie Olczyk A1) na mieszankę pellet-owies. Pierwsze próby proporcji 50/50 nie były za specjalnie udane ale to bardziej z powodu sporej bezwładności i braku 100% kontroli nad temperaturami niż dlatego że się nie paliło. Paliło się świetnie ale przy standardowych dla pelletu ustawieniach pieca, przy mieszance i zadanych 60 stopniach dochodziło do 70. Przy dezynfekcji CWU zamiast 70 doszło w nocy do 90 i załączył się alarm. Zmieniłem proporcję mieszanki na objętościową 2:1 i zacząłem powoli testować zmiany ustawień. Teraz mieszam też w proporcji 2:1 ale wagowo. Moc podczas zmieniłem z 15kW na 10kW.

I teraz przechodzimy do sedna. 

Na 6 workach pelletu i 4,5 wiadrach owsa grzeję przez 4 doby. Dużo/mało - moim zadaniem za dużo i może uda się poprawić wyniki. Kluczowy według mnie jest czujnik płomienia, który źle interpretuje płomień. 

Zapytacie jak to było na samym pellecie? Ano płomień idealny aż huczało, ale nie pamiętam żebym przy mocy maksymalnej wiedział więcej niż 30% płomienia. Przy zmianie na mieszankę z owsem jest już tylko gorzej. Rozpiska się ok, przy samym starcie mam nawet do 25% płomienia, a później to 5-7, czasem 10%. Maksymalnie czujnik podczas pracy potrafi zobaczyć 15% płomienia przy czym w rzeczywistości z palnika leci pełny, długi i jasny płomień. 

Fotokomórka czysta. Montowana w różnych pozycjach i wsunięta na max w nadziei, że ten dodatkowy 1cm pozwoli jej więcej dostrzec. Wystawiana na światło dzienne elegancko osiąga 100%. Czyli wygląda na sprawną. Palnik czysty, nie zasypany (bo teraz wiem, że ilość popiołu z owsa jest ogromna i najlepiej 3 razy na dobę wydajność z palnika). Tak jak pisałem max jakości tylko w pierwszej chwili rozpalania. Później gorzej. Po ok 10 godzinach pracy w palniku dużo popiołu a w jego dolnej warstwie potrafi pojawić się niewielki spiek. Już nie jest tak fajnie jak na samym pellecie, gdzie pyłek wydmuchiwało i w zasadzie można by nie czyścić palnika. 

Ostatnio na YT pojawił się film z uruchamiania pieca Mini Bio i mieszance pellet-owies 1:1. Co mnie napełniło nadzieją i jednocześnie zirytowało to informacja, że trzeba było zmienić czujnik płomienia na taki, który widzi więcej światła czerwonego (może podczerwonego) i pewne tajne zmiany ustawień żeby trochę oszukać system... No ale jaki czujnik i jakie zmiany to już ani słowa. Wiadomo, każda instalacja inna, każdy przypadek powinien być traktowany jednostkowo i każda wizyta serwisanta powinna być doceniona sumą pińcet zł.

Biorąc pod uwagę różnorodności instalacji, nie będę się na razie skupiał na budowie mojego układu. Jest i pompa kotłowa i mieszacz pilnując temperatury powrotu... Parametry nadmuchu, dozowania itd. podam w kolejnym poście ale teraz interesuje mnie nieszczęsny czujnik, który moim zadaniem jest przyczyną nie do końca właściwie działającej automatyki FuzzyLogic.

Obecnie zamontowany czujnik to Siemens QRB1B-A050B70A. Na YT ktoś podpowiada, że zmiana na czujnik z polaryzacją (? szukam w sieci ale nie bardzo potrafię znaleźć taki pasujący do mojego palnika) powinna zdać egzamin. 

Studiując datasheet Siemensa widzę że są czujniki jeszcze większą czułością - "High, selected" w kolorze "blue" np. QRB1C-A050B40A.

Czy serwisant-magik z YT zastosował takie rozwiązanie?

1624245343_Screenshot_2023-01-02-05-42-21-769_com.google.android_apps.docs2.thumb.jpg.dcf8aced78928216c235c0e51c1bc08a.jpg

938634703_Screenshot_2023-01-02-05-42-28-007_com.google.android_apps.docs2.thumb.jpg.a3be5e889e47ac33463b62b492ace684.jpg

Uprzejmie proszę o Wasze przemyślenia powołując się na doświadczenie. Czy zmieniajcie czujniki na inne modele z powodu innego niż uszkodzenie czujnika? No i pomijając moje zabawy z owsem (a przypominam, że nie ma tragedii bo w domu jest ciepło tylko zachowanie pieca nie do końca zadowala i może jest ciut za duże spalanie) dlaczego na samym pellecie nigdy automatyka na widziała płomienia większego niż 30%?!

Pozdrawiam 

Edytowane przez ooloo