bryhard Opublikowano 21 Stycznia #26 Opublikowano 21 Stycznia Panowie czujnik płomienia Kostrzewa, aż miło na to patrzeć😃 Panowie czujnik płomienia Kostrzewa, aż miło na to patrzeć😃 Cytuj
nightwatch Opublikowano 21 Stycznia #27 Opublikowano 21 Stycznia Niech sobie Kostrzewa poczyta... 1 Cytuj
bryhard Opublikowano 21 Stycznia #28 Opublikowano 21 Stycznia Irytuje cię to, To nie czytaj bo są ludzie którym pewne wskazówki w życiu się przydają. Daj znać Kostrzewe może zaplusujesz Cytuj
600 Opublikowano 21 Stycznia #30 Opublikowano 21 Stycznia W dniu 21.01.2025 o 18:34, nightwatch napisał(a): Niech sobie Kostrzewa poczyta... Rozwiń Wydaję mi się że nightwatch chodziło żeby Kostrzewa poczytał temat i wyciągnął wnioski z tego co tu opisujecie Cytuj
ooloo Opublikowano 21 Stycznia Autor #31 Opublikowano 21 Stycznia Panowie, spokojnie. Nie zbaczajmy z tematu przez małe nieporozumienia czy własne zdania. 😉 Przydałaby się analiza rozwiązań pod kątem oszczędności w spalaniu. Cytuj
bryhard Opublikowano 21 Stycznia #32 Opublikowano 21 Stycznia 👍👍👍👍👍👍 Czy prowadzicie jakąś dokumentację do własnego wglądu na temat spalania, zużycia, którą się posiłkujecie na bierząca, jeżeli tak to w jaki sposób. Każdy pewno ma jakiś pomysł, sposób. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 21 Stycznia #33 Opublikowano 21 Stycznia Ja śledzę powiedzmy na bieżąco. Jakiś czas temu nawet kartka wisiała w kotłowni i zapisywałem kiedy, ile, o której godzinie, liczniki pracy podajnika, kotła z podziałem na moce 100-50-30 itp. ponad 2 lata zapisywałem i robiłem analizę. W rezultacie od 2 sezonów nic nie notuję, kartka/i gdzieś leżą albo w garażu albo na wysypisku śmieci. Stwierdziłem że po$#@#$ba dostałem 🤓. Od jakiegoś czasu wszystkie dane z kotła(ecoMax 860) wyciągam i eksportuje do domoticza a z tamtad do influxa i grafany. Od czasu do czasu przeglądam wykresy i jak widzę jakąś anomalie to odpowiednio reaguję. Cześć danych czytam co minutę cześć co sekundę ( to te co szybko się zmieniają). Bardzo przydatna rzecz, bo w wolnej chwili można przeanalizować do kilku lat wstecz Cytuj
ooloo Opublikowano 21 Stycznia Autor #34 Opublikowano 21 Stycznia Ja magnesem na piecu mam przyczepione kartki A4, które od kilku lat uzupełniam systemem: Data-> Godzina -> Ilość dosypanego pelletu Należałoby przerzucić do excela. Mam zamiar powiązać wprowadzone dane ze średnio dobowymi temperaturami na zewnątrz (w okresie grzewczym oczywiście) . Mogą wyjść fajne wykresy. Oczywiście w zależności od grzanego obiektu, jego ocieplenia, zadanej temperatury itd. u każdego inaczej by się to kształtowało, ale jestem ciekaw jak by było u mnie. Co do ustawień kotła, to w tym sezonie nie wiele zmieniałem. Właściwie od samego początku, przede wszystkim na rozdzielaczu podłogówki termostat ustawiam tak, żeby finalnie w domu temperatura osiągnęła 22 stopnie. Na kotle zadana temperatura to 60 stopni. W tamtym roku ważyłem pellet, ustawiałem nadmuchy itp. Przy zadowalających wynikach już nie chciało mi się bawić. Zostawiłem tak i jedyne zabawy poszły w stronę konstrukcji hehe. Cytuj
bryhard Opublikowano 21 Stycznia #35 Opublikowano 21 Stycznia Ja właśnie w exelu zrobiłem i staram się ostatniego bądź pierwszego każdego miesiąca spisać sobie max mini i poś, przez zużycie materiału i mam średnią miesiąca i porównanie rok do roku (zimy coraz cieplejsze👍) do tego wykresy i jest ok. A taka dygresja co do mieszanki z owsem tak się pulsuje ale mało kto mówi że poliołu10x więcej, i trzeba mieć czas żeby zajrzeć do środka. Osobiście stosuję bo mam i mogę to kontrolować ale nie jeden wpadł na minę. W moim przypadku na pewno kocioł lepiej wygląda po mieszance niż samym pellecie. Cytuj
klikuss Opublikowano 21 Stycznia #36 Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Oooo ladnie. To pozostało teraz jeszcze mi zeszlifowac te nakładkę bez zwlekania. Jutro działam. U mnie dziś płomień nawet do 55% dobijał paląc pelletem excellence selection Na fabichu to moze 30 % bywalo. Ciekawe jak będzie po przeróbce. Dam znać . Wystarczyło by żeby ten czujnik i otwor w blasze były 1 cm blizej ślimaka zlokalizowane a już na pewno była by różnica we wskazaniu bo ta nakładka mimo wyprofilowanego łuku i tak utrudnia podgląd plomienia. Mam jednego znajomego co ma bio mini ne 10 kw jak ja i ma takie same problemy z promieniem na wyświetlaczu od początku. Edytowane 21 Stycznia przez klikuss Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 21 Stycznia #37 Opublikowano 21 Stycznia W dniu 21.01.2025 o 19:45, ooloo napisał(a): kilku lat uzupełniam systemem: Data-> Godzina -> Ilość dosypanego pelletu Rozwiń A co powiesz na taki zapis Zawsze 10 worków zasyp Cytuj
bryhard Opublikowano 21 Stycznia #38 Opublikowano 21 Stycznia A jesteś w stanie to wytłumaczyć laikowi jak to zrobić i zacząć pracować na tym bo wygląda dobrze Cytuj
ooloo Opublikowano 21 Stycznia Autor #39 Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) W dniu 21.01.2025 o 20:05, bryhard napisał(a): A taka dygresja co do mieszanki z owsem tak się pulsuje ale mało kto mówi że poliołu10x więcej, i trzeba mieć czas żeby zajrzeć do środka. Osobiście stosuję bo mam i mogę to kontrolować ale nie jeden wpadł na minę. W moim przypadku na pewno kocioł lepiej wygląda po mieszance niż samym pellecie. Rozwiń Tak, wygarnianie popiołu rano i wieczorem - przerabiałem to. No ale w sezonie można zaoszczędzić 1/3 paliwa czyli na dzisiejsze 1300zł. Mnie bigbag owsa kosztował z 200zł bo z mojego pola więc warto do niego wrócić. Edytowane 21 Stycznia przez ooloo Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 21 Stycznia #40 Opublikowano 21 Stycznia W dniu 21.01.2025 o 20:53, bryhard napisał(a): A jesteś w stanie to wytłumaczyć laikowi jak to zrobi Rozwiń Raczej nie bo 1. Nie to forum 2. Nie mając podstaw, to skomplikowane, mając podstawy , proste. Poczytaj w google o Domoticzu i Home assistansie. Jak zainstalować, jak skonfigurować, jak używać. Kolejna sprawa to jak to zintegrować z danym sterownikiem . Przy ecomaxie mogę pomóc, przy innych sterownikach nie mam pojecia Cytuj
ooloo Opublikowano 21 Stycznia Autor #41 Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) @Gonzo19 Cytat A co powiesz na taki zapis Rozwiń Fajna sprawa. Niestety, ja z mojego regulatora ecoMAX860P3-S Lite na razie nie potrafię (nawet nie próbowałem) wyciągnąć żadnych danych. Zacząłem robić mały projekcik którego nie dokończyłem - Raspberry Pi Zero W i kilka czujników temperatury podpiętych po 1-wire miały pokazywać i logować dane o temperaturach zasilania, powrotu, kotła, rozdzielacza podłogówki itd. Miało to pomóc przy kontrolowaniu wpływu zmian ustawień kotła na ogrzewanie domu. Trzeba będzie kiedyś dokończyć. Oczywiście w tym wypadku dużo trzeba by robić na piechotę, ale z drugiej strony, w pewnym momencie zostawię opytmalne ustawienia i tak nie będę się tym interesował. Edytowane 21 Stycznia przez ooloo Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 21 Stycznia #42 Opublikowano 21 Stycznia Masz econeta? Pod home assistant jest pełna integracja bez econeta Cytuj
bryhard Opublikowano 22 Stycznia #43 Opublikowano 22 Stycznia Witam, tak dla potwierdzenia przeróbki, między 17⁰⁰-18⁰⁰ widać zmianę po zastosowaniu, tak więc działa. Jak skończy mi się mieszanka, to przejdę na sam pellet i zobaczę czy dobije do 100% bo zawsze pokazywało więcej na czystym. Cytuj
klikuss Opublikowano 22 Stycznia #44 Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Zrobione. Wasze odlewy też mają zbrojenie w środku ze stalowych pręcików ? Na razie bufor naładowany więc odpalenie nastąpi najwcześniej wieczorem. Jestem baaardzo ciekaw efektu - dam znać 🙂 Edytowane 22 Stycznia przez klikuss Cytuj
klikuss Opublikowano 22 Stycznia #45 Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Ok kocioł chodzi. Płomienń 85 - 100% 🙂 ewidentnie ceramiczna nakładka przysłania wizjer czujnika w tym modelu palnika i wypada go odsłonić. Edytowane 22 Stycznia przez klikuss Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 22 Stycznia #46 Opublikowano 22 Stycznia Ciekawe ile osób z tym palnikiem ma zagwozdke że u innych jest 80-100% a u niego tylko 40? I kombinuje, kombinuje i nic z tego. Cytuj
klikuss Opublikowano 22 Stycznia #47 Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) hehe no ja 3 zimy żyłem ze wskazaniami 20-40% , płomień zionał na maxa a wskazanie na ekranie jedynie częściowe, co widać z resztą na poprzednich zdjęciach... temepratura spalin 160"c jest ok ? Edytowane 22 Stycznia przez klikuss Cytuj
bryhard Opublikowano 22 Stycznia #48 Opublikowano 22 Stycznia W ciągu 24 godziny dwa kotły poprawione🥳🥳 Cytuj
klikuss Opublikowano 22 Stycznia #49 Opublikowano 22 Stycznia wg producenta temp spalin w kotle bio mini NE 10 kw powina byc okolo 100"c. Ja ma 160. Zostawic jak jest czy postarać się to zbić (w jaki sposób)? Cytuj
bryhard Opublikowano 22 Stycznia #50 Opublikowano 22 Stycznia Jak u ciebie z ciągiem kominowym, czy masz regulator ciągu, masz zawirowywacze, jakie warunki pogodowe. Ja bym poczekał żeby kocioł się ułożył po przeróbce, obserwuj. Można się wiatrem💨 pobawić i obserwować co z czujnikiem płomienia i w palenisku. Spróbuj do wyniku testu wydajności dodać 10% i zmień wartość, zobacz co się będzie działo, jaką kaloryczność masz podaną. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi