Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimne Mieszkanie Mimo Grzania !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak tez sproboje!! mate zagrzejnikowa z warstwą folii aluminiowej juz umocowalem, teraz grzanie na maxa i zobaczymy, a jeli chodzi o "szklarnie" to chodzilo mi glownie o to ze nie mialem wyobrazenia jak taka folie na sciany i sufit mocowac zeby wzgledy estetyczne zachowac!! ale wielkie dzieki za rady, sa one zgodne z prawami fizyki co by nie powiedziec!!!

Witaj!

Twoje obawy o niedogrzanie mieszkania w zimie są przedwczesne.Instalacje podłączone do miejskiej sieci ciepłowniczej zasilane są w ten sposób że im niższa temperatura otoczenia tym wyższa jest temperatura czynnika grzewczego zgodnie z tabelami temperatur.Zawory otwórz na maxa bo jak przymkniesz to nie będzie grzało.Niedogrzewania zgłaszaj w administracji.

Pzdr.

Opublikowano

jeśli chodzi o poddasze to są tam 2 pokoje .pierwszy 24m2 -jest tam 9 żeberek żeliwnych ,przez ten pokój przechodzi komin który też trochę ciepła oddaje (zimą fajnie ,latem niekoniecznie).Drugi pokój ma 16m2 i 8 żeberek.W garderobie i przedpokoju jeszcze grzejników nie zawiesiłem- jest znośnie ,ale dam po parę żeberek.Muszę jeszcze zaznaczyć ,że całe poddasze jest ze skosami a wysokość pokoi ma 230cm więc te metry w przeliczeniu na m3 trochę będą mniejsze.W pierwszym poście zapomniałem dodać że wraz ze styropianem wymieniłem okna z niezbyt szczelnych na plastyki ,co pewnie też dużo wpłynęło na zużycie opału.

Opublikowano

Dzięki za informacje, mam zatem jakieś porównanie, ja mam na poddaszu też okna plastikowe, a w pokojach o powierzchni 16 m2 ma grzejniki dwupłytowe 500 x 1000 więc chyba porównywalne i może rzeczywiście są wystarczające.

Może zaten (oby tak było) "zgdyni" ma rację, jak porządnie obniży się temperatura na zewnątrz to i temp. czynnika grzewczego w grzejnikach wzrośnie odpowiednio. Zrobiłem ponadto mały sprawdzian, zakręciłem grzejniki na cały dzień i temperatura spadła o 2-3 stopnie więc, może nie jest tak źle ciepło nie ucieka??

Opublikowano

Szanowni Koledzy!

Po to aby w mieszkaniu uzyskać właściwy komfort cieplny trzeba policzyć straty ciepła poszczególnych pomieszczeń i według tego dobierać grzejniki.Porównywanie wielkości pomieszczeń niewiele daje gdyż np. pomieszczenie o tej samej powierzchni ale narożne z oknami w ścianach przyległych położone od strony północnej ma znacznie większe straty ciepła niż pomieszczenie środkowe położone od strony południowej,które ma okno tylko w jednej ścianie.Jeżeli zamontowano zbyt małe grzejniki to żadne cudowanie nie pomoże.

Pzdr. M.

Opublikowano

Tak, masz rację to zależy od wielu czynników! Grzejniki i ich moc zaproponował spec od ogrzewania, musiałem komuś zaufać, więc zakładam, że powinno być ok! Zobaczymy co będzie jeśli wznacznie się ochłodzi.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Ustawienie głowicy na 3 odpowiada temp. ok 18-20 st. odkręć je na 5 max to ok 25-27 st. Myślę, że wszystko będzie dobrze, głowica odpowiada za temperaturę w pokoju, ale im dalej od grzejnika tym chłodniej. Jeśli jesteś ciepłolubny odkręć na 4 lub 5. Wg mnie jest ok.

Opublikowano

Jest dokładnie tak jak mówisz, właśnie tak zrobiłem i temperatura wyraźnie podskoczyła, akurat dzisiaj i wczoraj było bardzo ciepło na dworze więc nie jest to bez wpływu na ogrzewanie. Ale też myślę że jak się ochłodzi to wszystko będzie ok!. Pozdrawiam!

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Mam teraz ten sam problem :)

Tylko u mnie wygląda to tak:

Ściany 45cm grube bez ocieplenia, nowe okna, Na kotle 80°C oraz jakieś 70°C na kaloryferach (dotknąć się ich nie da) a w pomieszczeniach tylko 18,3°C i 56% wilgotności :)

T.zew. : -15°C

Popróbuje jeszcze z tym nawilżaniem powietrza ale co dziwne na drugim pietrze nie mierzyłem temp ale jest odczuwalnie cieplej tylko ze tam pusto jest bo mebli prawie nie ma, ale wszystkie kaloryfery w domu są na maxa odkręcone i tez grzeją.

Mozę mi to ktoś wytłumaczyć ten fenomen :) :)