Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sargas 24kw Problem z osiągnięciem temperatury

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez 1mps,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od tygodnia mam problem z dobijaniem temperatury w piecu Sargas 24kw producent Kotły Leszka, sterownik na piecu to TECH st48(bez pid) Dom 170m2, wymienione okna oraz ocieplony dach

Więc na piecu mam ustawioną temperaturę zadaną 56 stopni

podajnik ustawiony na czas podawania 10 sekund

przerwa podawania 108 sekund

dmuchawa WPA X6 ustawiona na 29 biegu, klapka otwarta w 80

Aktualnie zasobnik zasypany ekogroszkiem z PGG Pieklorz 26, a piec po 2 godzinach palenia maksymalną temperaturę jaką osiąga to 52 stopnie i wywala trochę niewypalonego ekogroszku. Pierwszy raz mam problem z ustawieniem pieca, wcześniej zawsze bez problemu dobijał temperaturę na innym ekogroszku (SZTYGAR Ultra oraz Husky z KTK) Tak aktualnie wygląda palenisko

IMG_20221213_173707.thumb.jpg.f51ed7cf62a75b64aa0e0b471dc8b66e.jpg IMG_20221213_173608_1.thumb.jpg.2d7a95b498230c1baf04e325dee536f9.jpg

Opublikowano

Nie wydłużaj przerwy ale zmniejsz dawkę np 6 s. I przerwa na poziomie 30-40 s. Przerwa  jest zbyt długa to aż 1:10 gdzie przy mocy nominalnej ten stosunek wynosi 1:4. Dmuchawa też w dół np 26 lub do skutku aby ogień nie był czerwony.

Opublikowano

Ustawiłem piec na podawanie 7s przerwa 31s. Dmuchawa ustawiona na 26 i klapka uchylona na 100%. Piec teraz bez problemu dobija do 66 stopni i dopala ekogroszek, ale pojawił się czarny osad z sadzy na drzwiczkach pieca. I jak się teraz jego pozbyć, zwiększyć delikatnie nadmuch?

Opublikowano

Powiedział bym tak ale to nie takie proste. Najpierw podaj ile piec stoi w podtrzymaniu oraz podaj dawki, przerwę, jaki nadmuch, co ile . Bo tu najprawdopodobniej jest przyczyną. Nie będę się rozpisywał jak to działa i dlaczego ale tak jest. Prawie wszyscy popełniają ten błąd.

Opublikowano

Dzisiaj jak piec dobił temperaturę w pomieszczeniach to w podtrzymaniu pracował 3-4h(na dworze okolice 0) po tym czasie piec startował na jakieś 40-60min i znów w podtrzymanie.
Ustawienia w podtrzymaniu:
Praca podajnika: 14 sekund

Przerwa podajnika: 7 minut 24 sekund

Nadmuch:
Czas pracy 19 sekund

Czas przerwy: 8 minut 42 sekund

• Rozwiązanie
Opublikowano

No to wszystko jasne. Jak myślisz skąd te sądzę ? To sobie policz ile w ciągu tych 4 godz. dawek groszku po 14 s podał na palnik . Przecież w tym czasie to się nie pali tylko kisi, dym i sądzą. Same przedmuchy przegonią trochę dymu a węgiel się tylko żarzy wydzielając sądzę.

Może tak zostać tylko podawanie w podtrzymaniu 1s. Tu mam dla ciebie lekturę do poczytania co to jest podtrzymanie.Screenshot_2022-12-03-08-41-32-65_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.thumb.jpg.0d4ceb5b80d9239659872cbf7ba4433f.jpg