Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jestem tu nowy, także witam wszystkich.

Przychodzę z prośbą jak ekonomiczne ustawić kocioł z tematu.

Kilka info:

Dom 150m2 powierzchni ogrzewanej, budynek z początku lat 90tych średnio ocieplony

100% grzejniki ( na kilku głowice termostatyczne, na kilku zwykłe zawory )

Obecne ustawienia sterownika:

Sterownik pokojowy w trybie rozszerzonym,

Krzywa 0.8

Temperatura pokojowa 22,5*

Kilka dni były temperatury na zewnątrz ok. -2* i zużycie gazu na poziomie 12m3/24h.

Wydaje mi się że nieco dużo.

Z tego co zauważyłem:

Kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu jeszcze jakiś czas pracuje.

(temperatura wody na kotle 45*, temperatura wody na zasilaniu 45*, temperatura wody na powrocie 43*, modulacja palnika 9-12% ) i tak potrafi chodzić i 30 min.

Gdy się wyłączy, i po jakimś czasie ponownie się włączy to leci z modulacją ok. 55-60% i potem powoli opada.

W domu "całe wieki" był kocioł węglowy zasypowy. Dopiero od połowy września jest obecny sprzęt także przy konfiguracji tego czuje się jak "dziecko we mgle" 😅

Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam 🙂

Artur.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Prawie 140 kWh to bardzo dużo, nawet jak na dom 150m2 średnio ocieplony.

Kotły kondensacyjne mają to do siebie, że najlepiej się czują, jak pracują cały czas, ale na niskiej temperaturze.

Masz nowoczesny sprzęt z wszystkimi dodatkami, które powinny super działać. Sama instalacja może ma takie zapotrzebowanie na ciepło? Duże przekroje rur, grzejniki starego typu.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wacio1967 napisał(a):
Prawie 140 kWh to bardzo dużo, nawet jak na dom 150m2 średnio ocieplony.
Kotły kondensacyjne mają to do siebie, że najlepiej się czują, jak pracują cały czas, ale na niskiej temperaturze.
Masz nowoczesny sprzęt z wszystkimi dodatkami, które powinny super działać. Sama instalacja może ma takie zapotrzebowanie na ciepło? Duże przekroje rur, grzejniki starego typu.

Grzejniki wszędzie tego typu https://allegro.pl/oferta/grzejnik-panelowy-boczny-diamond-c22-600x1000-9455087997

Wiadomo wielkość dobrana do pomieszczenia.

Rury są dość grube, piony 1" przyłącza do grzejników 1/2". W piwnicy połączenia między pionami rury 2".

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

A czy instalator wyregulował w ogóle instalację po wymianie kotła ?

Opublikowano

Co masz na myśli pisząc regulował?

Raczej nie bo tylko kocioł uruchomił, pokazał którymi parametrami regulować na sterowniku i tyle.

Instalacja była przerabiana i uruchamiana w połowie września jak jeszcze było na zewnątrz dosyć ciepło.

Opublikowano

Instalator pokazał co i jak, a czy przeczytałeś instrukcje kotła i sterownika?

Opublikowano
W dniu 20.11.2022 o 11:25, Artur1987 napisał(a):

Kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu jeszcze jakiś czas pracuje.

To normalne. Histereza podnosi o 0.2 lub 0.5 *C i dopiero wyłącza kocioł.

W dniu 20.11.2022 o 11:25, Artur1987 napisał(a):

Gdy się wyłączy, i po jakimś czasie ponownie się włączy to leci z modulacją ok. 55-60% i potem powoli opada.

Ja mam ten sam kocioł tylko 15kW. Mam tak samo . Widocznie tak ma być. 

Dotyczy to zarówno wyłączania, włączania jak i modulacji. Nic bym tu nie szukał.

Opublikowano

no i właśnie sytuacja sprzed chwili:

temperatura zadana pokojowa 22,5*

temperatura w pokoju 22,5*

żądana temperatura zasilania 45*

rzeczywista temperatura zasilania 45*

temperatura powrotu 38*

a kocioł się odpalił i  pracował z modulacją ok 50%

uruchomił się ok godziny 10:30, a o 11:15 już nie chodził.

Opublikowano

Myślę że to jest zależne od sterownika. 

Ja w swoim mogę np włączyć sterowanie z algorytmem TPI. Wówczas kocioł odpala sam by utrzymywać cały czas zadaną bez możliwych spadków temperatury. Mimo że jest osiągnięta zadana, on i tak będzie się na chwilę uruchamial by utrzymać zadaną.

Natomiast gdy pracuje w trybie histerezy, przeciąga zadaną o 0.2*C .. Odpala się gdy temperatura spadnie o 0.2 *C poniżej zadanej.

Zastanawia mnie ustawienie twojej KG. Nie pamiętam za dobrze, ale na 0.8 temperatura wody 45 stopni to jest osiagana gdy mamy mróz -10*C

Opublikowano

Prosta instalacja. Na początek ustawienia kotła.

D.000= auto

D.001=5 min

D.002=20 min

D.014=auto

D.017=0 (zasilanie)

D.018=eco

D.071=54*C

D.077= moc ładowania zasobnika CWU, tu doświadczalnie, jeśli nie zależy ci na czasie moc można zredukować do np. 10kW przy zasobniku 120l.

D.078= Wybrana wartość musi wynosić co najmniej 15 °C powyżej ustawionej wartości zadanej zasobnika.

Sterownik VRC720: Korekta temp ustaw na BRAK i ustal pożądana KG, potem zmień na Termostat lub Korekta.

Oczywiście odkręć wszystkie termostaty na kaloryferach.

Kocioł ma dość niska moc min, więc pożądane jest żeby chodził jak najdłużej na min (największy komfort cieplny w domu)

Opublikowano
10 godzin temu, BORA napisał(a):

Zastanawia mnie ustawienie twojej KG. Nie pamiętam za dobrze, ale na 0.8 temperatura wody 45 stopni to jest osiagana gdy mamy mróz -10*C

Tak się zastanawiam czy nie włączyć adaptacyjnej krzywej grzewczej?

Choć gdzieś czytałem, że adaptacyjna jest lepsza dla podłogówki niż kaloryferów.

6 godzin temu, damianesqu napisał(a):

Prosta instalacja. Na początek ustawienia kotła.

D.000= auto

D.001=5 min

D.002=20 min

D.014=auto

D.017=0 (zasilanie)

D.018=eco

D.071=54*C

D.077= moc ładowania zasobnika CWU, tu doświadczalnie, jeśli nie zależy ci na czasie moc można zredukować do np. 10kW przy zasobniku 120l.

D.078= Wybrana wartość musi wynosić co najmniej 15 °C powyżej ustawionej wartości zadanej zasobnika.

Sterownik VRC720: Korekta temp ustaw na BRAK i ustal pożądana KG, potem zmień na Termostat lub Korekta.

Oczywiście odkręć wszystkie termostaty na kaloryferach.

Kocioł ma dość niska moc min, więc pożądane jest żeby chodził jak najdłużej na min (największy komfort cieplny w domu)

jutro rano sprawdzę te parametry.

Opublikowano

Generalnie najlepiej byłoby znaleźć optymalną KG. Adaptacja KG służy to automatycznego ustalenia krzywej przez system, ale on będzie darzył do ustalenia najbardziej komfortowych warunków, kosztem zużycia gazu. Musisz też pamiętać ze tego typu kotły najwydajniej pracują kiedy kondensują. Czasy wybiegów pompy i czas blokady palnika musisz dostosować do swojej instalacji.

Opublikowano

ok,

parametry sprawdziłem i prawie wszystkie były takie jak Ty podałeś.

tylko d.018 było na komfort - zmieniłem na eco

d.071 było na 75* zmieniłem na 60*

Co do CWU to nie mam żadnych zastrzeżeń bo wydaje mi się że pracuje ekonomiczne.

CWU mam ustawione na 49*

z 44* do tych żądanych 49* dogrzewa w 9 minut przy modulacji nie przekraczającej 35% Także dla mnie jest OK

Opublikowano

cały czas się zastanawiam jak kocioł zmusić, aby wyłączał się jak osiągnie zadane temperatury.

dzisiaj znów osiągnął w pomieszczeniu temperaturę zadaną, na kotle temp. zadana 44*, temp rzeczywista zasilania 44*, temp powrotu 41* i kocioł cały czas chodzi. Niby na niskiej mocy (modulacja palnika między 12 a 20%)

W domu ciepło, i kocioł mógłby się wyłączyć.

Czy może to być spowodowane tym że na części grzejników są zwykłe zawory przez co kaloryfery cały czas oddają ciepło i kocioł to "widzi" i dogrzewa?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 23.11.2022 o 12:40, Artur1987 napisał(a):

cały czas się zastanawiam jak kocioł zmusić, aby wyłączał się jak osiągnie zadane temperatury.

dzisiaj znów osiągnął w pomieszczeniu temperaturę zadaną, na kotle temp. zadana 44*, temp rzeczywista zasilania 44*, temp powrotu 41* i kocioł cały czas chodzi. Niby na niskiej mocy (modulacja palnika między 12 a 20%)

W domu ciepło, i kocioł mógłby się wyłączyć.

Czy może to być spowodowane tym że na części grzejników są zwykłe zawory przez co kaloryfery cały czas oddają ciepło i kocioł to "widzi" i dogrzewa?

Witam, autorze tematu, czy poradziłeś sobie z problemem? Mam ten sam kocioł i sterownik pokojowy, podobna sytuacja jak u Ciebie. Czasami instalacja potrafi przegrzać dom o 2 stopnie powyżej temperatury zadanej.

Opublikowano

witam,

temat chyba opanowany.

Sterownik pokojowy ustawiony w tryb "rozszerzony".

Przeniosłem go do innego pokoju, bardziej "naturalnie chłodnego" i kocioł ładnie trzyma zadaną temperaturę we wszystkich pomieszczeniach i wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Jestem na etapie wymiany pieca - wybór padł na vaillanta jak w teacie. Czy w instalacji grzejnikowej (obecnie na zasilaniu około 53 stopni) kondensat będzie się sprawdzał? Dom 220m2 instalacja grzejnikowa w miedzi.