Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przepisy dot instalacji c.o. w domu w zabudowie szeregowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, potrzebuję porady odnośnie przepisów dotyczących c.o. Kupiliśmy domek w zabudowie szeregowej od dewelopera. Na dolnym poziomie jest mała łazienka: toaleta, umywalka, prysznic. Dodam, że kupiliśmy dom wykończony pod klucz. Okazało się, że w tej dolnej łazience nie ma ani grzejnika ani innego źródła ogrzewania. Czy są jakieś przepisy, że powinno tam być pociągnięte c.o. Czy mogą mi wmówić, że mam sobie kupić grzejnik elektryczny? Bardzo proszę o pomoc, bo wertując po internecie, nie mogę znaleźć informacji o takich przepisach. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Karolina

Opublikowano

W projekcie wszystko powinno być. Jak w projekcie jest, że nie ma ogrzewania w domu, bo klient sobie tak zażyczył, to tak będzie. Nie ma przepisu, że we wszystkich pomieszczeniach ma być ogrzewanie.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, wacio1967 napisał(a):

W projekcie wszystko powinno być. Jak w projekcie jest, że nie ma ogrzewania w domu, bo klient sobie tak zażyczył, to tak będzie. Nie ma przepisu, że we wszystkich pomieszczeniach ma być ogrzewanie.

Niestety nie wiem jak jest w projekcie, bo go nie dostałam. Nie mam żadnej dokumentacji powykonawczej, jedynie świadectwo charakterystyki energetycznej. Deweloper nie chce mi wydać tych dokumentów, twierdzi że nie musi. Nie mam pojęcia jak i gdzie przebiegają instalacje itp. Myślałam, że jak to lokal budowany przez dewelopera, a nie na życzenie prywatnego inwestora, to są jakieś obowiązujące normy dotyczące ogrzewania, szczególnie w łazienkach….

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Przepisy mówią tylko o temperaturze w łazience - jeśli jest, to nie musi być ogrzewania dodatkowego.

Obstawiam że nie ma - więc jeśli w projekcie jest pomieszczenie jako łazienka to muszą zamontować ci grzejnik - najprawdopodobniej elektryczny bo najtaniej

Obstawiam że to patodeweloperka gdzie tylko modlić się aby nic się nie działo.

Jak deweloper nie może wydać ci projektu twojego lokalu - a na jakiej podstwie podpisałaś akt notarialny bez zliczenia powierzchni użytkowych? Za co płaciłaś ? Pamiętaj że jest nadzór budowlany oni muszą mieć wszystko.

Dodatkowo sprzedający musi usunąć braki jeśli uda ci się udowodnić że to jego zaniechania lub świadome działanie.

Edytowane przez szakallo