Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł przesypuje wegiel

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez pprzemo13,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej . Posiadam kocioł Jańczak 15kw z palnikiem technix Sv200 i sterownikiem argosPID .

Opałem tej zimy jest groszek II z wesołej i mam problem bo kocioł co jakiś czas "wypluwa" palenisko i czysty węgiel , następnie oczywiście komunikat brak opału . 

Na zasobniku 150kg musiałem rozpalać już piąty raz a to dopiero połowa . 

Gdy paliłem ekogroszkiem gold z firmy Bartex miałem taką sytuację tylko dwa razy ale w obu przypadkach był to początek sezonu , temperatury około 10°C .

IMG_20221001_224237_5.jpg

Opublikowano

Zmniejsz mu maksymalną moc do potrzeb twojego mieszkania skracając czas podawania. Fabryczni w tym sterowniku jest chyba 15/45.

Kocioł często stoi w "podtrzymaniu"?

Grzejesz kotłem zbiornik cwu?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, sorier napisał:

Zmniejsz mu maksymalną moc do potrzeb twojego mieszkania skracając czas podawania. Fabryczni w tym sterowniku jest chyba 15/45.

Kocioł często stoi w "podtrzymaniu"?

Grzejesz kotłem zbiornik cwu?

Fabryczne nastawy są na podawanie 10s

Pauza 50s 

Obecnie mam nastawione 

Podawanie 7s

Pauza 50s 

Nadmuch 40s 

Kocioł stoi w podtrzymaniu dość często w szczególności dłuższy czas gdy temperatura zadana w domu ma spaść na noc .

Tak . Grzeje c.w.u 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Witek-z-Ulicy napisał:

Kolego @pprzemo13 sprawdź temperaturę podajnika i szczelność zasobnika opału.
Czy czasem w zasobniku opału, nie masz zamontowanego takiego "wynalazku" zwanego wyrównywaniem ciśnienia, pomiędzy zasobnikiem a przestrzenią doprowadzającą powietrze do komory spalania. 

Jeżeli chodzi o rurkę z tyłu zasobnika podłączona gdzieś w okolice palnika to mam . 

Nie rozumiem tego wynalazku 😛

Zaślepić ?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Najważniejsza jest temperatura rury podajnika.
Poobserwuj, czy czasem w "czasie podtrzymania" nie zwiększa się ona nadmiernie.

Wyrzut opału do popielnika, to prawdopodobnie nadmierne zwiększenie temperatury rury podajnika. Temperatura mierzona jest na zewnętrznej stronie rury.  

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

Koledze nadzwyczajnie gaśnie w podtrzymaniu, trochę za mocny węgiel na te temperatury. Ustaw przerwę w czuwaniu na 15 minut podawnie 10

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kijasr napisał:

Koledze nadzwyczajnie gaśnie w podtrzymaniu, trochę za mocny węgiel na te temperatury. Ustaw przerwę w czuwaniu na 15 minut podawnie 10

Właśnie też podejrzewam , że mi wygasa . Mój sterownik to niestety Argos pid bez "plusa" niestety nie mam funkcji ustawiania przerwy w czuwaniu ...

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kijasr napisał:

Pokaż co tam się ustawia

Pozwolę przekierować do linku na YT gdzie pan Kamil M. Wyczerpująco opowiada o sterowniku .

Edytowane przez Ryszard
  • 2 tygodnie później...
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Rozwiązałem problem . 

Podniosłem temperaturę pieca z 55° do 60° 

Podawanie podniosłem do 8.5s

Pauzę zostawiłem 50s 

Nadmuch podniosłem do 50%

Po tym zabiegu spalanie jest mniej efektywne bo zostawia mi spieki ale przynajmniej mi nie wygasa . Wcześniej węgiel spalał się idealnie ale wygasał piec .

Opublikowano

60 stopni dla kotła węglowego to jest za nisko. To tak jakby jeżdzić samochodem z popsutym termostatem.

Opublikowano
36 minut temu, Outsider napisał(a):

To tak jakby jeżdzić samochodem z popsutym termostatem.

Ło cię to mi jeszcze kola zajumali bo mam 44 aktualnie zadana . 

Opublikowano

No to Kolego zabłysnąłeś. To pochwal się jeszcze jaką masz temp. powrotu. A za pięć lat wklej foty dołu kotła wewnątrz.

Opublikowano

Nie mam aktualnie czujnika powrotu , podejrzewam że około 30 będzie .  A to coś zmieni za piec lat czy co się stanie ? Tylko prosze nie pisz mi o zimnych powrotach i innych wymysłach typu zadana musi być minimum 80 . 

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak ci sie kondensat nie skrapla (w co watpie) a spalanie (proces) jest ok to zostaw.

Opublikowano

Na 44 stopniach to sobie mogą sobie pracować kondensacyjme kotły pelletowe a nie te na węgiel. Powodzenia życzę. 

Opublikowano

@Outsider  to ci jeszcze powiem że za dnia mam obniżenie zadanej o kolejne 4 stopnie 😀 miłego wieczoru .