pprzemo13 Opublikowano 2 Października 2022 #1 Opublikowano 2 Października 2022 Hej . Posiadam kocioł Jańczak 15kw z palnikiem technix Sv200 i sterownikiem argosPID . Opałem tej zimy jest groszek II z wesołej i mam problem bo kocioł co jakiś czas "wypluwa" palenisko i czysty węgiel , następnie oczywiście komunikat brak opału . Na zasobniku 150kg musiałem rozpalać już piąty raz a to dopiero połowa . Gdy paliłem ekogroszkiem gold z firmy Bartex miałem taką sytuację tylko dwa razy ale w obu przypadkach był to początek sezonu , temperatury około 10°C . Cytuj
sorier Opublikowano 2 Października 2022 #2 Opublikowano 2 Października 2022 Zmniejsz mu maksymalną moc do potrzeb twojego mieszkania skracając czas podawania. Fabryczni w tym sterowniku jest chyba 15/45. Kocioł często stoi w "podtrzymaniu"? Grzejesz kotłem zbiornik cwu? Cytuj
pprzemo13 Opublikowano 2 Października 2022 Autor #3 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) 9 godzin temu, sorier napisał: Zmniejsz mu maksymalną moc do potrzeb twojego mieszkania skracając czas podawania. Fabryczni w tym sterowniku jest chyba 15/45. Kocioł często stoi w "podtrzymaniu"? Grzejesz kotłem zbiornik cwu? Fabryczne nastawy są na podawanie 10s Pauza 50s Obecnie mam nastawione Podawanie 7s Pauza 50s Nadmuch 40s Kocioł stoi w podtrzymaniu dość często w szczególności dłuższy czas gdy temperatura zadana w domu ma spaść na noc . Tak . Grzeje c.w.u Edytowane 2 Października 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 2 Października 2022 #4 Opublikowano 2 Października 2022 Kolego @pprzemo13 sprawdź temperaturę podajnika i szczelność zasobnika opału. Czy czasem w zasobniku opału, nie masz zamontowanego takiego "wynalazku" zwanego wyrównywaniem ciśnienia, pomiędzy zasobnikiem a przestrzenią doprowadzającą powietrze do komory spalania. Cytuj
pprzemo13 Opublikowano 2 Października 2022 Autor #5 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) 8 godzin temu, Witek-z-Ulicy napisał: Kolego @pprzemo13 sprawdź temperaturę podajnika i szczelność zasobnika opału. Czy czasem w zasobniku opału, nie masz zamontowanego takiego "wynalazku" zwanego wyrównywaniem ciśnienia, pomiędzy zasobnikiem a przestrzenią doprowadzającą powietrze do komory spalania. Jeżeli chodzi o rurkę z tyłu zasobnika podłączona gdzieś w okolice palnika to mam . Nie rozumiem tego wynalazku 😛 Zaślepić ? Edytowane 2 Października 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 2 Października 2022 #6 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) Najważniejsza jest temperatura rury podajnika. Poobserwuj, czy czasem w "czasie podtrzymania" nie zwiększa się ona nadmiernie. Wyrzut opału do popielnika, to prawdopodobnie nadmierne zwiększenie temperatury rury podajnika. Temperatura mierzona jest na zewnętrznej stronie rury. Edytowane 2 Października 2022 przez Witek-z-Ulicy Cytuj
Kijasr Opublikowano 2 Października 2022 #7 Opublikowano 2 Października 2022 Koledze nadzwyczajnie gaśnie w podtrzymaniu, trochę za mocny węgiel na te temperatury. Ustaw przerwę w czuwaniu na 15 minut podawnie 10 Cytuj
pprzemo13 Opublikowano 2 Października 2022 Autor #8 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) 6 godzin temu, Kijasr napisał: Koledze nadzwyczajnie gaśnie w podtrzymaniu, trochę za mocny węgiel na te temperatury. Ustaw przerwę w czuwaniu na 15 minut podawnie 10 Właśnie też podejrzewam , że mi wygasa . Mój sterownik to niestety Argos pid bez "plusa" niestety nie mam funkcji ustawiania przerwy w czuwaniu ... Edytowane 2 Października 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Kijasr Opublikowano 2 Października 2022 #9 Opublikowano 2 Października 2022 Pokaż co tam się ustawia Cytuj
pprzemo13 Opublikowano 2 Października 2022 Autor #10 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) 5 godzin temu, Kijasr napisał: Pokaż co tam się ustawia Pozwolę przekierować do linku na YT gdzie pan Kamil M. Wyczerpująco opowiada o sterowniku . Edytowane 2 Października 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rozwiązanie pprzemo13 Opublikowano 16 Października 2022 Autor Rozwiązanie #11 Opublikowano 16 Października 2022 Rozwiązałem problem . Podniosłem temperaturę pieca z 55° do 60° Podawanie podniosłem do 8.5s Pauzę zostawiłem 50s Nadmuch podniosłem do 50% Po tym zabiegu spalanie jest mniej efektywne bo zostawia mi spieki ale przynajmniej mi nie wygasa . Wcześniej węgiel spalał się idealnie ale wygasał piec . Cytuj
Outsider Opublikowano 16 Października 2022 #12 Opublikowano 16 Października 2022 60 stopni dla kotła węglowego to jest za nisko. To tak jakby jeżdzić samochodem z popsutym termostatem. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 16 Października 2022 #13 Opublikowano 16 Października 2022 36 minut temu, Outsider napisał(a): To tak jakby jeżdzić samochodem z popsutym termostatem. Ło cię to mi jeszcze kola zajumali bo mam 44 aktualnie zadana . Cytuj
Outsider Opublikowano 16 Października 2022 #14 Opublikowano 16 Października 2022 No to Kolego zabłysnąłeś. To pochwal się jeszcze jaką masz temp. powrotu. A za pięć lat wklej foty dołu kotła wewnątrz. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 16 Października 2022 #15 Opublikowano 16 Października 2022 Nie mam aktualnie czujnika powrotu , podejrzewam że około 30 będzie . A to coś zmieni za piec lat czy co się stanie ? Tylko prosze nie pisz mi o zimnych powrotach i innych wymysłach typu zadana musi być minimum 80 . 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 16 Października 2022 #16 Opublikowano 16 Października 2022 Jak ci sie kondensat nie skrapla (w co watpie) a spalanie (proces) jest ok to zostaw. Cytuj
Outsider Opublikowano 16 Października 2022 #17 Opublikowano 16 Października 2022 Na 44 stopniach to sobie mogą sobie pracować kondensacyjme kotły pelletowe a nie te na węgiel. Powodzenia życzę. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 16 Października 2022 #18 Opublikowano 16 Października 2022 @Outsider to ci jeszcze powiem że za dnia mam obniżenie zadanej o kolejne 4 stopnie 😀 miłego wieczoru . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi