Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Czy jeżeli "przetnę" przewód fazowy idący ze sterownika kotła do pompy CO (Taka Niebieska LFP) i podłącze pod niego dwa przewody z regulatora pokojowego Auraton 2005 (jeden w stronę sterownika kotła a drugi w stronę pompy) To czy coś "złego się stanie"

Nie jestem elektrykiem ale w instrukcji regulatora jest napisane, że obciążalność styków to: 230V prąd zmienny, 50Hz, 5A - wydaje mi się że nie powinny się styki powypalać bo 5A to chyba sporo ??

Jak myślicie - praktykował już ktoś takie podłączenie ?

Czy może bezpiecznie będzie zrobić dodatkowy "pośredniczący" przekaźnik ???

Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź.

Opublikowano

W Auratonie 2005 podczas zmiany jego stanu (grzanie/nie grzanie) coś dość głośno cyka - to chyba właśnie przekaźnik. Pompa pobiera prąd zdecydowanie mniejszy niż 5A - wg mnie nie powinno być problemów. Ale także nie jestem elektrykiem :D

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Czyli nie ma żadnych przeciwwskazań .... ?

Pozostała kwestia grubości przewodu - ten który mam już położony pod tynkiem - to skrętka (taka do instalacji alarmowych) tam jest chyba 5 x 0,5 więc łączyć w pary i jako parę wpinać pod pompę i regulator - czy może taka jedna żyłka wytrzyma obciążenie ??

Pozdrawiam i dziękuje serdecznie za odpowiedzi.

Opublikowano
Pozostała kwestia grubości przewodu - ten który mam już położony pod tynkiem - to skrętka (taka do instalacji alarmowych) tam jest chyba 5 x 0,5 więc łączyć w pary i jako parę wpinać pod pompę i regulator - czy może taka jedna żyłka wytrzyma obciążenie ??

Witam.

Absolutnie NIE WOLNO takich przewodów wykorzystywać do pracy w sieci 230V.

Przewody typu skrętka komputerowa czy przewód do instalacji alarmowych są przeznaczone do pracy niskonapięciowej.

Pozdrawiam

Andrzej