Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od września użytkuję nową instalację c.o. Dom z użytkowym poddaszem. Na poddaszu zapowietrzają się grzejniki, które muszę odpowietrzać średnio co trzy dni. Naczynie wzbiorcze jest nad ostatnim grzejnikiem około 2 metry. Instalacja rozprowadzona z rozdzielaczy na każdy grzejnik oddzielnie, rury od zasilaczy do grzejników przeprowadzone są w podłodze. Co może być przyczyną zapowietrzania się grzejników?? Nie ma żadnego rozszczelnienia instalacji.

Opublikowano

Woda kranówka zawiera dużo rozpuszczonego powietrza i przez pierwszy okres grzania może to powodować stopniowe wytrącanie się pęcherzyków powietrza i zbieranie się w najwyżej położonych grzejnikach .szczególnie przy braku odpowietrzników automatycznych zainstalowanych na belkach rozdzielaczy. z czasem zapowietrzanie się grzejników będzie coraz mniejsze ,jak nie chcesz czekać to wymień odpowietrzniki w grzejnikach na automatyczne i będzie po problemie.

Opublikowano
Od września użytkuję nową instalację c.o. Dom z użytkowym poddaszem. Na poddaszu zapowietrzają się grzejniki, które muszę odpowietrzać średnio co trzy dni. Naczynie wzbiorcze jest nad ostatnim grzejnikiem około 2 metry. Instalacja rozprowadzona z rozdzielaczy na każdy grzejnik oddzielnie, rury od zasilaczy do grzejników przeprowadzone są w podłodze. Co może być przyczyną zapowietrzania się grzejników?? Nie ma żadnego rozszczelnienia instalacji.

Mam podobny problem, co prawda powoli ulega poprawie.

Całość opisałem w wątku https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=3844&st=0&p=30788entry30788, z tym, że to nie do końca jest samo powietrze, lecz gaz który odpala się przy płomieniu zapalniczki i ma "wredny" zapach.

Opublikowano

U mnie i po roku od napełnienia instalacji kranówką zapowietrza się piętro. Co prawda teraz już rzadziej niż wtedy, ale nadal co miesiąc wypada odpowietrzyć grzejniki. Lepsza jest woda "przepracowana" niż nowa jeżeli chodzi o wytrącanie się powietrza. Ale czasem trzeba opróżnić instalację. Wcześniej miałem wodę 15-letnią i może raz na rok jakiś grzejnik się troche zapowietrzył, najwyżej jedno żebro było chłodniejsze (pewnie dlatego, że troche się dolewało nowej wody raz na jakiś czas)