Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdybym chciał by tak zostało to bym tutaj nie prosił o pomoc.

Ja tego nie podłączałem zrobiła to profesjonalna firma a przynajmniej tak mi się wydawało.

Nie zrobiłem jeszcze zabudowy ponieważ od początku coś nie grało.

Jeśli potrafisz mi pomóc to tak e pisałem na początku będę ogromnie wdzięczny jeśli nie potrafisz tudzież nie chcesz to nie ma sensu tracić czasu 

I co jak wypruje sterownik przepne to pomoże?

Opublikowano

Tu są 2 sprawy do poprawy - sterowania , czyli podłączenia pomp, czujników - banał i przełożenie pompy na powrót na obiegu CO - inaczej może pompa wpaść w kawitację i się uszkodzić.

A z ciebie wybacz wyciąga się inf o instalacji jak gumę z majtek - przecież to wszystko powinno być w pierwszym, drugim poście powiedziane.

Sprawdź jak masz to podłączone i poprzełączaj jak Bozia i instrukcja przykazała.

Część czujników będzie nie potrzebna - te od bojlera, gdyż rozumiem, że masz tylko wymiennik.

Opublikowano

Na powrocie masz mocną pompę - da radę na pewno!

Ta od strony kominka jest na styk, ale reszta i sam wymiennik też jest na styk, więc nie ma strachu.

Jeszcze  jedno sprawdź gdzie są czujniki temp i jak są podłączone pompy- w instrukcji są 2- 3  schematy porównaj je z tym co masz w rzeczywistości.

Opublikowano

No dobra zabiorę się za to po majówce dam znać czy się coś zmieniło, mam nadzieję, że tak.

Jak pomoże wysyłam dobrą flaszkę

Pytam o tę pompę gdyż kotłownia nie jest na tym samym poziomie co kominek.

Jest trzy metry niżej, niżej jest także cześć grzejników

Opublikowano

Cześć

Przespałem się z tym o czym wczoraj rozmawialiśmy i może na początku sprawdzę połączenia przy sterowaniu i jak będzie ok to zajmę się pompaa jak będzie źle podłączone to przepne, rozpale i zobaczymy jak to hula.

Co o tym myślisz?

Opublikowano

Ok 

Tak zrobimy

A co z odpowietrznikami tym na kominku i tym przed wymiennikiem mają być?

Kolejny jest na powrocie z wymiennika, co z nim?

Opublikowano

Ktoś miał nadmiar odpowietrzników - ich tam tyle nie potrzeba, wystarczy 1, ten przed pompą i to na co dzień zakręcony.

Ponadto odpowietrznik dobrze pracuje jak jest podniesiony powyżej rury którą odpowietrza lub na trójniku zamiast kolanka.

Opublikowano

Cześć

Witaj po majówce.

Sprawdziłem podłączenie sterownika i tak:

Czujniki temperatury zasilanie i przepustnica w porządku.

Zastanawia mnie tylko czy podłączona ma być pompa obiegowa P3 czy P2 pompa pierwotnej strony wymiennika?

Jak twoim zdaniem być powinno?

Schemat strona 10 rysunek nr 3

Opublikowano

Powinna być podłączona pompa P3 i pompa P2, natomiast nie wiem gdzie jest zamontowany czujnik temp?

I ile ich jest ?

Teoretycznie powinno być tak jak na rys poniżej 

image.jpeg.48b492e658c86d509b34bd4797ab5a85.jpeg

Ew czujnik T2 daj na rurę powrotu przed lub za pompę P3, a start pompy P2 ustaw na 50-55C

Opublikowano

Czujnik temperatury jest jeden na płaszczu.

Pompy P2 i P3 działają równocześnie gdyż P2 działa jak załączona jest P3.

Pytanie moje brzmi czy do sterownika ma być wpięta P2 czy P3.

Tego nie ma w instrukcji.

Jeszcze jedno u mnie nie ma zaworu trojdrogoewgo wcale.

Opublikowano

No tak.

A zobacz teraz na rysunek 1 b strona 6, spojrzy na podpięcie pomp.

Ja przy sterowaniu mam tylko jeden kabel do pomp.

W kotłowni jest puszka i dwie pompy są tam wpięte P2 i 3

Opublikowano

To właśnie może być przyczyna złej pracy automatyki, ew możesz ustawić większą wartość histerezy pomp czy histerezy pompy CWU - ten sterownik jest zagmatwany i niespójny.

Gdzie masz wpięty kabel od pomp? jako P2

Weź jakiś dodatkowy kabel i na krótko połącz P2 i P3 jak powinno być.

Opublikowano

P2 jest wpięte w sterownik

Wpiąć P2 do swojego gniazda i P3 do swojego?

W instrukcji jest napisane że jak działa P3 to działa także P2.

Nic z tego nie rozumiem