Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł na pellet - ile zużyje paliwa po wymianie kotła?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

Pozwoliłem sobie napisać tego posta, ponieważ czasami napotykam na takie pytania i widzę, że osoby które zastanawiają się nad taką inwestycją, nie potrafią sobie odpowiedzieć na takie pytanie. Czasami wręcz, ulegają jakimś mitom z mchu i paproci o tym paliwie przeginając to w jedną to w drugą stronę. 
Zazwyczaj pytania o ilość spalanego paliwa powiązane są z informacją na temat metrażu, ocieplenia czy tego "ile spalił sąsiad". Wg mnie - to jest całkowicie błędne podejście do próby oszacowania zużycia.

Dlaczego tak uważam? Choćby dlatego, że każdy z nas ma inny dom, wykorzystuje inne paliwo, ma inny ciąg kominowy oraz zupełnie inne poczucie ciepła. Choćby np. dom był identyczny (bo np. mieszkamy na osiedlu z identyczną zabudową), to wystarczy że będziemy korzystać inaczej z CWU (ilość mieszkańców) lub podkręcimy sobie temp. w domu o 2’C – już spalanie będzie prezentować się inaczej.
Wg mnie, najlepszą metodą na oszacowanie zużycia jest wykorzystanie wiedzy na temat obecnie spalanego paliwa, jego kaloryczności oraz efektywności naszego dotychczasowego źródła ciepła. Parametry te pozwalają na oszacowanie zapotrzebowania na energię naszego domu. Znając zapotrzebowanie, możemy odnieść to do efektywności nowego źródła ciepła oraz kaloryczności nowego paliwa i dzięki temu otrzymać jego średnią ilość jaka będzie wymagana aby uzyskać taką samą ilość energii cieplnej. Dość proste.

Pozwoliłem sobie zrobić taki prosty kalkulator który możecie pobrać TUTAJ. <- proszę o korzystanie z menu 'PLIK/pobierz' i korzystanie z arkusza offline aby nie dochodziło do kolizji i wzajemnego nadpisywania sobie danych.

Jak napisałem wyżej, nie sugeruje się tu ani metrażem, ani ociepleniem, ani tym czy kocioł to SAS, Defro czy jeszcze inny, gdyż to nie jest ważne. Ważna jest efektywność kotła, kaloryczność paliwa. Metraż służy jedynie do oceny energochłonności domu (parametr EA) – jako ciekawostka.
Proszę Was bardzo o wyrażenie konstruktywnej opinii popartej argumentami które pozwolą na rozwój arkusza. Wszystkie przeliczniki (z MJ na kWh i inne) pobrałem ze źródeł internetowych starając się potwierdzić ich poprawność w kilku źródłach.

Edytowane przez JakubS
  • Lubię to 4
Opublikowano

Prawie nic nie musiałem zmieniać w tej tabeli.Dzięki za kalkulator.