Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest podobnie, jak dojdzie do minimum krzywej grzewczej, to dalej jest prosta. Na dworze może być +50 C a kocioł i tak dalej będzie grzał i nie wyłączy się, chyba że termostat on/off lub open therm mu karze.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

OK, Józef powinien modulować dokąd się da, tylko pytanie brzmi gdzie jest te ,,dokąd się da ......... " Przeczytałem wczoraj powolutku instrukcje użytkownika, instalatora i modułu komfortu. Poczytałem dość ciekawe wywody w fajnym temacie o Termecie na forum Ele.... i q.wa, naprawdę ile osób tyle pomysłów jakie to g...o ( Termet Ecodens GOLD ) ma sterowanie. Zero istotnych informacji dla użytkownika co i jak. Zero wytłumaczenia jak działa logarytm sterowania. Nigdzie niema wzmianki jak kocioł ma się sam ,,sterować" na czujniku pogodowym. Dla mnie to co mi powiedziano w Serwisie to według mnie kompletna bzdura. Jak będzie 10 na plusie to też będzie tak grzał. Co ma lecieć, aż zasilanie dogoni powrót. 

Opublikowano

redo10000, ale to co Ty napisałeś i ja świadczy o tym urządzeniu, że to bubel.... Gdzie jest napisane, że do pogodówki jest konieczny dodatkowy sterownik on/off. Gdzie jest napisane, że na samej pogodówce będzie ,,udawał" wypasiony sprzęt z możliwością modulowania bez ograniczeń. Czy ktoś kto tworzy logarytm w sterowniku kompletnie nie myśli .... Ja doskonale sobie zdaje sprawę, że gdyby on się wyłączył na pogodówce, bo dogrzał zasilanie do zadanej temperatury, to co mu poda sygnał ,,start", bo w domu się robi zimno. Nic mu nie poda sygnału. Więc jakiś ,,inteligent" wymyślił, że kociołek ma napierd....... cały czas nawet na minimum i przy 15 st. na plusie. Tylko te minimum może być w granicach i 5 kW, bo tyle dla siebie bezpiecznie ustawił Serwisant. I co mam otwierać okna, wyłączać kocioł z palca,  czy może ktoś życzliwy podpowie dokup ,,nastawnik" jak to się pięknie nazywa. SZOK

Opublikowano

Od tego jest parametr P27 który ustawia się w granicach  10 - 21*C

Opublikowano

Jest czujnik pogodowy, ale niema parametru P27

Opublikowano
2 godziny temu, dimek napisał:

ale niema parametru P27

Ustaw P26 na 2 , to się pojawi

Opublikowano

No właśnie to sprawdziłem, że ma być na 2, ale pozostaje jeszcze kwestia parametru P27 i P28, które chyba też powinny być ustawione prawidlowo

Opublikowano

@dimek  -  wiesz co?   Weź Ty i wypisz jakie masz ustawienia poczynając od P01

Opublikowano

UstawieniaScreenshot_2022-02-17-19-27-36-709_pl.termet.comfort.thumb.jpg.513826c18d0d4b16e50916f5c4c1f060.jpgScreenshot_2022-02-17-19-27-44-720_pl.termet.comfort.thumb.jpg.8958008e1242887eb483b37646adb624.jpgScreenshot_2022-02-17-19-27-49-551_pl.termet.comfort.thumb.jpg.9fdc519593d0cb4c57324061fc011bb0.jpg

P31  0

Opublikowano

Muszę coś wyjaśnić i .....

Wczesniej kocioł pracował na własnym sterowniku i parametru P 27, P 28 chyba nie było, bo mam zapisane poprzednie ustawienia i tych nie mam. Jakiś czas temu podłączyłem moduł komfortu i nie przeglądałem ponownie wszystkich ustawień, więc wyżej napisałem, że nie mam tych 27 i 28. Dzisiaj wszedłem w konfigurację poprzez moduł komfortu i co .... i te parametry ( P 27,  28 ) są. Jakie są ich wartości, oraz jak ustawiony jest Parametr P 26 widać na wklejonych scrinach.  Z tego co pisze  Józef parametr P 26 przy samej pogodówce powinien być ustawiony na wartość 2. U mnie jak widać jest wartość 1. Za co odpowiadają parametry P 27 i P 28. Wartością które są im przypisane absolutnie obecnie do niczego mi nie pasują. Pozdr.

Opublikowano

"W przypadku gdy regulator pogodowy pracuje w trybie bez termostatu pokojowego (parametr P26=2), wejście RT traktowane jest jako wejście wyboru pory dnia: DZIEŃ (styk rozwarty) NOC (styk zwarty). Podczas pory NOC wyznaczona temp. Tc.o. jest pomniejszana o wartość parametru P28. Kocioł rozpoczyna grzanie wody CO gdy temperatura zewnątrzna jest mniejsza od wartości parametru P27. Kocioł kończy grzanie wody CO gdy temperatura zewnętrzna jest większa od wartości parameteru P27 przez czas minimum 3 godziny".

https://www.kotlygazowe.com.pl/images/design/katalog/ECOCONDENS GOLD PLUS2/Instrukcja_-_ECOCONDENS_GOLD_PLUS_25_kW.pdf

Opublikowano

h3nio od wielu lat jesteś na forum ......., czy zawsze pomagasz w ten sposób ........ wklejając fragment instrukcji. A może tak bardziej z Termetowskiego na nasze. Nie bierzmy przykładu z forum typu Ele......, gdzie jest totalne madrzenie  się i jebi..e forumowiczów. Może lepiej wzorujemy się na innym forum np. wędliniarskim wedl.........pl, gdzie niema problemu, aby ktoś  ci coś wytłumaczył. Twoja wypowiedź jest z gatunku nabijania postów. W taki sposób może tłuc ten temat jeszcze z 10 stron ....... Mimo wszystko DZIEKI, że się zaangażowałeś. Pozdr.

Opublikowano (edytowane)

P27 = 18°C - temperatura zewnętrzna, poniżej tej wartości kocioł uruchomi grzanie, a powyżej wyłączy.

P28 = 5°C - kocioł obniży zadaną temperaturę wody grzewczej o 5°C w porze nocnej.

Żeby to tak działało musisz ustawić parametr P26 = 2.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

h3nio dzięki za wskazówki. To co piszesz niestety potwierdza, że sterowanie tego kotła pogodówką to ,,nędza". Zacznę może od wątpliwości co do parametru P 28. Przy podłogówce i jej bezwładności, co mi da obniżenie temperatury CO o 1, czy np. 2 stopnie na noc ? Ciekawe, czy zysk z teoretycznie obniżonej temperatury zasilania CO ( mniejsze spalanie gazu ) jest  na +. Przecież potem kocioł będzie gonił do podniesienia temperatury. Co do P27 też mam wątpliwości. Załóżmy, że  ustawiamy ten parametr na 5 st., bo już przy tej temperaturze zewnętrznej zaczyna w domu być za gorąco i powiedzmy, że temp. wzrasta na zewnątrz do 6 i  kocioł się wyłącza się po tych 3 godzinach, a temperatura zewnętrzna w/w 6 st. utrzymuje się przez tydzień i jeszcze wieje wiatr. Chałupa zaczyna się wyziebiać  i np. z 22,5 - 23 st. po tygodniu jest powiedzmy 17-18 i w domku robi się zimno. Kocioł nie startuje, bo trzymają go sztywno ustawienia P27. Czy dobrze rozumuje?

Opublikowano

Nie wiem czego można nie rozumieć. Wszystko jest napisane w instrukcji. Ja osobiście mam tylko czujnik temperatury zewnętrznej i wszystko ok. Jeśli Ci takie sterowanie nie odpowiada dołóż prosty sterownik i po temacie.

Opublikowano

Rj193tsn ja opisałem sytuację, która przy takich możliwościach tego sterowania może wystąpić i zapytałem, czy dobrze rozumuje. Napisałem swoje wątpliwości co do parametru P 28 i P 27 - czytałeś ?  Skoro masz TAK, jak napisane w instrukcji  to napisz jak to pracuje, daj jakiś przykład z temperaturami, odnieś się konkretnie do moich wątpliwości. Skoro masz doświadczenie podziel się nim. Forum jest ,,chyba" od tego, że jeżeli coś wiesz dzielisz się tym. Proste, że nie pytałbym TU, gdybym miał czas na testowanie, czy to działa, czy nie. Sprawdzałeś to wszystko o czym pisze, czy tylko raz ustawiłeś i Bingo - jest super i zapomniałem. Tu nasuwa się pytanie, że jak nie sprawdzałeś, to może jednak coś jest nie tak ..........., a może jednak jest OK. Jeżeli tak było, że trafiłeś Ty, lub Instalator w prawidłowe ustawienia na pierwszym spotkaniu  to  masz farta .........

Opublikowano (edytowane)

Z tej opcji obniżania temp na noc można korzystać mając podpięty termostat on/off. Ustawiasz temp nocną przy pomocy krzywej na taką gdzie powinno być ciepło a dzienną taką, że na pewno będzie być ciepło. Normalnie chodzi na nocnej, a gdy przychodzą wiatry, dom się szybciej wychładza, wtedy termostat załącza ci dzienną i piec podnosi temperaturę zasilania o te kilka stopni

Edytowane przez swampshark
Opublikowano

Niby w instrukcji jest napisane, że ma to działać przy samej pogodówce ( parametr P 26 - 2 ).  Ty piszesz, że ma być  jak to brzydko nazwał Termet ,,nastawnik". Wtedy parametr P 26 będzie ustawiony inaczej. Cały czas kombinujemy, domyślamy się, szukamy co i jak. Czy tak ma funkcjonować ,,nowoczesny " sprzęt w domu ........ Nie można napisać fajnej przyjaznej instrukcji, nie można zrobić jakiejś infolinii, żeby dowiedzieć się tego, czy tamtego ....... Czy jak kupujemy np. pralkę to też szukamy w niej . UJ wie czego. NIE wszystko jest zazwyczaj napisane jak należy. A tutaj mamy taki sprzęt, że praktycznie tak naprawdę nie wiemy co i jak można sterować. Niby jest moduł komfortu, ale to taka ,,bieda" , że w oczy razi.  

Opublikowano

Ja nie mam żadnego modułu komfortu ani sterownika na opentherm tylko zwykłe pokojowe on/off. Dlatego piszę o takim rozwiązaniu. Zresztą skąd ten piec miałby wiedzieć czy jest noc czy dzień. Właśnie ten termostat mu tę informację daje

Opublikowano

OK, tylko wcześniej rozmowa z RJ193stn była o trochę innej możliwości sterowania tym kotłem. Oczywiście, że można podpiąć termostat i koniec zabawy. Tylko powiedz mi po co takie głupoty jak w tym kotle. Komunikat FR na sterowniku kotła  - o czym to ma mnie jako użytkownika informować ...... skoro nie wiadomo jaką moc minimalna ma kocioł ( zależy jak ustawił serwisant ). Jak to wtedy przeliczać na kW.  A może zamysł kogoś, kto projektował to sterowanie jest takie, że to nie dla mnie jako użytkownika te info.? To po co dostęp do tej opcji ? Następna sprawa Moduł komfortu ze zdalnym dostępem. Po co w nim zakładka ,,konfiguracja " , skoro z pozycji aplikacji nic nie można zrobić, zmienić. Ja coraz bardziej odnoszę wrażenie, że ,,KTOŚ" bardzo chciał, chce, aby użytkownik był jak najbardziej skołowany i nie czający do końca co może ten kocioł ( raczej chyba czego nie może ), jak ustawić pewne funkcje, jak zoptymalizować sterowanie ......;....... Na dworze 10 stopni na plusie, a ten ,,szrot" dalej ciśnie i grzeje. Za chwilę zasilanie dogoni powrót i pewnie wtedy się wyłączy. Czy tak ma działać ,,nowoczesny" kocioł gazowy. Ustawienia parametru P27 i P28 jak opisałem wyżej przy pewnych temperaturach i Parametrze P26 - 2 są dla mnie bez sensu.  Przeczytałem wiele już wątków na rożnych forach o tym kotle i naprawdę niema nigdzie prostego wytłumaczenia co i jak, co jest zależne od czego, jak tym jakoś ,,fajnie" sterować. Pewnie skończy się tym, że będzie jednak termostat na ścianie i tyle. ale brzydota, estetyka i design tego czegoś dedykowanego jest tragiczny.    

Opublikowano

Oj tam...zaraz brzydki😉

Kupiłeś dom z tym kotłem? Bo jeśli sam go brałeś... To wtedy można się było skupić na tym czy design Ci odpowiada.

To tani wyrób i rodzima myśl techniczna. 

Po prostu kup jak piszesz termostat na ścianę i po problemie. Tylko wiesz...cos ładnego.

Ja kupiłem Vaillanta VC 15CS i na design , sterowanie i pracę nie narzekam. Dodatkowo dokupilem internetowy SALUS310i i śmiga. Na sterownik dedykowany, SensoComfort 720, mimo takiej samej stylistyki jaką mam na kotle, nie wydam pieniędzy bo przy moich potrzebach, nie miałbym zastosowania dla tej ladniutkiej maszyny.

Lubię rzeczy które mi się podobają. I takie kupuję. Hejka.

Opublikowano

BORA gdybym dzisiaj miał kupować kocioł gazowy to pewnie wiedziałbym od czego zacząć.  Trafnie to ujeleś, że to ,,rodzima myśl techniczna"  Taka mała ironia z tym ładnym zupełnie nie potrzebna. Dla mnie różnice robią szczegóły. I nawet po takim ,,brzydkim" dedykowanym jak to nazywa Termet nastawniku widać podejście do klienta. 

Opublikowano

Zgadzam się z Tobą w zupełności.

Niestety, Termet to taki niższy średniak. Jeśli ktoś nie ma wymagań lub nie ma ochoty poznawać zasad działania i regulacji takich urządzeń to serwis mu w podstawowym  zakresie ustawi parametry i klient jest zadowolony bo " działa". Każdy ma inne priorytety wybierając Termeta. Podejrzewam że u gross kupujących, decyduje cena. Potem ...pewnie większość jest zadowolona, a część ma chęci do eksperymentów i zdobywania wiedzy . 

Kotły Termeta mają...dyskusyjny design wg mnie. Mój kocioł mam w kuchni i obcuje z nim codziennie, coś po prostu "udziwnionego" mnie zniesmacza. Może ktoś ma sprzęt w kotłowni I nie widzi, uznaje że ważniejsze są od wyglądu mozliwisci eksploatacyjne. 

Termet nie przoduje ani w jednym ani w drugim.

A te regulatory pokojowe... Odstreczajace. Odrabane jak od siekiery. Tu się zgadzam.

Myślę sobie..bez obrazy...ale budując dom, wkładając krocie kasy...mozna było kupić coś bardziej sensownego. Dla mnie te kotły to raczej do domów remontowanych czy starych,modernizowanych. 

Temat rzeka...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.