Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, posiadam 4 rozdzielacze ogrzewania podłogowego, na każdym piętrze po 2 sztuki.

Każdy rozdzielacz posiada pokrętko którym mogę regulować temperaturę wody wchodzącej.

Moje pytanie jest takie czy instalacja w tym wypadku wymaga zamontowania zaworu 4drożnego? Zmniejszy to spalanie?

Na chwilę obecną temperatura powrotu z rozdzielaczy wynosi około 20 stopni. a temp. wejścia to 25stopni.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Temp. wyjściowa  z kotła 65stopni.

nie reguluje temperatury powrotu to co zawór mieszający od podłogówki nie weźmie wraca do kotła, jedyne co ostatnio zmieniłem to na stałe podłączyłem pompe od CWU by podnieść powrót temp. do kotła dzięki temu woda do kotła wraca cieplejsza jutro zweryfikuje jaką mam temp. powrotu.

Opublikowano

Takie podejście do instalacji to utrata gwarancji na kocioł!

Powinien być zaw 4-D , dla takiej mocy 5/4", podobnie jak rury z kotła do zaworu i na powrocie oraz pompa 32/40 na powrocie z zaw 4-D

Opublikowano (edytowane)

wyjściowe rury z kotła mam 1 cal z tego co pamiętam. istalacja wygląda tak:

obraz.png.b40226a4d582b3d2df1bc29d4d4157aa.png

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

W zaznaczonym miejscu jest "zonk". Ze szkicu wynika, że każdy rozdzielacz ma swój mieszacz pompowy lub termostatyczny.  Pompa bojlera ma tłoczyć wyłącznie w bojler a nie  w podłogówke na piętrze. Przydałyby sie również zawory zwrotne na powrotach podłogówek.

image.png.aa1339bca56afde1f3db3d0c6eb3d54e.png

Opublikowano

Tak będą zawory zwrotne orazz sterowanie podłogówką wczoraj na noc wyłączyłem całą podłogę na parterze i dziś rano jest tam 21 stopni więc bez sensu by tłoczyło wode 24h jak dom utrzymuje temperaturę.