Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Użytkuję kocioł jak w temacie. Rok produkcji 2007. Wtedy nie istniała jeszcze klasyfikacja kotłów na paliwa stałe. Do końca czerwca 2022 trzeba podać dane dotyczące żródła ciepła do CEEB. Czy ten kocioł można zakwalifikować do jakiejś klasy czy też musi zostać potraktowany jak śmieciuch?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zadzwon do producenta ,napisz i moze odpowiedza .Mysle ze w tamtych czasach to klasa 3/4.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam, mam ten sam problem. Udało może się komuś ustalić czy tam była jakaś klasa? Też muszę to w końcu wypełnić i nie wiem co wybrać...A nie mogę znaleźć żadnego kontaktu do HEF'a, nie wiem czy ta firma jeszcze istnieje w ogóle...

Edytowane przez azspider
Opublikowano

Witajcie.

Właśnie dzwoniłem do HEF'a do Lublińca i powiedzieli mi, że te kotły nie mają żadnej klasy, co mnie baaardzo zdziwiło. Wynika z tego, że trzeba je traktować jako zwykłe kopciuchy?! Fakt, że były wyprodukowane przed wprowadzeniem klas, ale jednak są one na eko-groszek i z komina na prawdę leci malutki, ledwie widoczny dymek w porównaniu ze zwykłymi piecami zasypowymi, które kopcą niemiłosiernie.

Czy ktoś ma jakieś informacje, jak traktować nasze eko-groszkowce?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Należy je traktować jako kotły bezklasowe. Wcześniej robienie badań, czy kocioł spełnia wymagania x klasy nie było wymagane, więc część producentów ich nie robiła.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jack73 napisał:

,,, Właśnie dzwoniłem do HEF'a do Lublińca ,,,

Ta firma nie istnieje, już chyba ze 30 lat.
Nawet jej poczwarka HEF-Stal Sp. z o.o. w Zborowskie (chyba) także nie istnieje. 

Wracając do tematu.

4 godziny temu, jack73 napisał:

,,, Czy ktoś ma jakieś informacje, jak traktować nasze eko-groszkowce?

Firma HEF posiadała tylko tego typu zaświadczenia Świadectwa badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego"

1528426519_Jak_klas_ma_Twj_kocio.jpg.73ad649c3da803ee4ace64aae32f6721.jpg

źródło:
http://www.ichpw.pl/blog/2022/02/10/klasy-kotlow-c-o/

ps.
Bardzo ciekawy jest autor tego artykułu.
Autor: Zakład Ochrony Powietrza.

Pierwotnie autorem tego tekstu, był koś inny.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

Szczerze mówiąc należy piętnować i wyzywać ichpw.

Ten instytu jako jedyny robił badania wg własnego widzimisię 

Nie mniej jak pracował tam Pan zwany i znany w necie jako Zawijan. Jego podpisy widnieją na starych atestach, to wielokrotnie powtarzał,  że badania opierają się właśnie na klasie 3ej a reszta była "przy okazji" pod dotacje załatwiane z gminami głównie na Śląsku. 

W tamtym czasie UDT i Łódź badały stricte wg starej pn en 303-5:2002.

Dzisiaj wymaga się danych jaka to klasa, blog Pana Z został skasowany, jego artykuły że strony ichpw o tych badaniach wyparowały a sam instytut wymaga aby producent wystawiał papier na klasowość i podawał raport z badania. No z całym quffaa szacunkiem, ale to są szczyty bezczelności.  Powinni za to kary teraz płacić.  Państwowy akredytowany instytu robiąc sobie "swoje" badania sugeruje, aby producent wystawiał papiery. Ktoś tam jest fest kopnięty. Państwowy instytut, Państwowy papier, więc niech teraz ten Państwowy instytut ładnie wytłumaczy innemu państwowemu od ochrony środowiska,  że to była klasa 3cia i niech sam że swoich archiwów grzebie i.dosyla pelne raporty skoro jest taki mundry dzisiaj.

To szczyt bezczelności tego instytutu oraz gmin, które tylko te atesty honorowały do dotacji. Teraz wespół owe gminy powinny bez mrugnięcia okiem klasyfikować to bez żadnych ale od użytkownika do klasy 3ej.

Wielkie, wielkie chamstwo!

Opublikowano (edytowane)

Rozpisałem się, ale chyba nie mam na to nerwów.

Tak nie można. Oni mieli i maja akredytacje PCA, ani na ateście ani w raportach  nie ma emisji OGC, aczkolwiek ich pracownicy upierali się,że mieszczą się w ich wymyślonych WWa i związkach organicznych. Ich pracownicy wraz z ich byłym dyrektorem powtarzali ,że klasa A oraz B opierała sie na wymogach klasy 3ciej normy pn-en 303-5:2002 (póxniej 2012)

To jest chyba sprawa dla adwokata, zebrac się, pismo do gminy i instytuty i niech sie tłumaczą.

Ręce opadają jak dzisiaj ładnie zwalają winy. Powinni odszkodowania wypłacić klientom oraz producentom jak nie udowodnią,że A oraz B to klasa 3cia (jak kiedyś zapewniali także na łamach bloga, instytutu, prasy fachowej w stylu magazyn instalatora, murator)).

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Nie dajcie się wmanewrować w dzisiaj publikowane teksty.

W internecie dużo mozna znaleźć.

Wcześniejsze artykuły autorstwa dr inż Jacka Zawistowskiego, byłego dyrektora ichpw wielokrotnie informowały o braku konieczności badań zgodnie z pn-en 303-5:2002, wielokrotnie autor podawał,że jego A oraz B są bardziej restrykcyjne od tej normy i ją wręcz uzupełniają.

Znajdziecie w internecie wiele uchwał , gdzie władze takich miast jak Gliwice, Mysłowice oraz inne wymagały tych papierów oraz emisji TOC !! sic zamiast OGC... na podstawie publikacji dr inż Jacka Zawistowskiego z roku 2006.

Podrzucam Wam linki, nie dajcie z siebie robić wariatów.

https://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/inne/na-czym-polegaja-badania-atestacyjne-dr-inz-jacek-zawistowski

https://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/kotly-kotlownie/2474,wspolczesne-kotly-weglowe-dla-ogrzewnictwa-indywidualnego

przykładowe uchwały z tamtego czasu:

Mysłowice, strona 7 i tabela wg Jacka Zawistowskiego z ICHPW

http://www.bip.myslowice.pl/data/votes/uch_1083_14.pdf

Mikołów uchwała z 27 maja 2014 i też wymogi z ichpw autorstwa tego pana z roku 2006
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjx1NLsz8b3AhXOlYsKHaB0CDg4HhAWegQIERAB&url=http%3A%2F%2Fbip.mikolow.eu%2Findex.php%3Fp%3Ddocument%26action%3Dsave%26id%3D1455%26bar_id%3D1509&usg=AOvVaw1beyGIshALlIoxT9wCZ8W1

Drodzy Państwo klasa III wg PN-EN 303-5:2002 oraz PN-EN 303-5:2012 to emisje:

CO do 3000mg/m3

OGC do 100mg/m3
(tego ichpw nie badał i nie podawał w swoich atestach i raportach, były zanieczyszczenia organiczne w których niby miały się zawierać OGC)

Pył do 125mg/m3

Jak na Waszym ateście macie emisje CO <3000, emisje OGC do 100, emisje pyłu do 125mg/m3, to Wasz kocioł spełnia klasę 3cią i tak podawajcie, a tłumaczyć powinien się instytut oraz dane miasto, a nie Wy.

To co podają w aktualnym linku na pierwszych 4stronach dotyczy klasy 5ej a przykładowa tabliczka jest z 2021r i logiczne,że tam będzie widniała klasa 5. Oni tego w latach 2006 do minimum połowy 2013r nie wymagali, podobnie jak inne instytuty.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 31.01.2022 o 20:53, marekd napisał(a):

Zadzwon do producenta ,napisz i moze odpowiedza .Mysle ze w tamtych czasach to klasa 3/4.

Producent już nieistnieje