Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad ogrzewaniem nowego domu, którego budowa startuje w przyszłym roku. Nowoczesna bryła typu kostka, 200 metrów powierzchni, 5-lokatorów. Nie mam szans na gaz. Węgiel widzę też już w odwrocie. Jak jeszcze wrzuconą wyższe normy i podatek fit for 55 od ciepło wytwarzanego przy użyciu węgla to palenie ekogroszkiem będzie luksusem – tak mi się przynajmniej wydaje. Czym teraz warto ogrzewać, żeby było w miarę tanio?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Dobra izolacja i podlogowka czyli ogrzewanie na niskiej temperaturze czynnika

I do wyboru albo poma ciepła
albo bufor powiedzmy 1500l i grzanie go prądem w drugiej taryfie ale jego ocieplenie musi być top
Albo bufor mniejszy z założeniem że w największe mrozy podarujemy się klimatyzatorami split (dzisiaj taka klima to tak naprawdę mała pompa ciepła)

Opublikowano

Gruntowy wymiennik ciepła pod budynkiem i zimą delta T z 40 stopni zmniejsza się do 10-12 stopni. Plus rekuperacja z odzyskiem do pompy ciepła.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

@gmaj22 rozwiń temat lub załóż osobny, bo to jest bardzo ważne co napisałeś i mogło by podnieść świadomość i kierunek w trakcie budowy - ludzie tego nie rozumieją. 

Gruntowy wymiennik ciepła pod budynkiem ( wymiary, jak samodzielnie zrobić) + rekuperacja z odzyskiem ciepła zasługuje na oddzielny temat. Szczelność przegród też ma znaczenie - większe niż grubość ocieplenia. 

Opublikowano (edytowane)

Nie czuję się na siłach, żeby udżwignąć samodzielnie ten temat. Zasygnalizowałem tylko, aby podzielić się refleksją po obejrzeniu kilku filmów z pasjonatem tej tematyki.

FILM

FILM 2

Temat jednak utworzyłem, bo zagadnienie wydaje się bardzo ciekawe

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

To nie propaganda ale realizm życia w dużej już części Polski gdzie ustawy smogowe blokują węgiel.

Ja tobie zostawiam do głębszej analizy porównanie ceny kWh z gazu i węgla po 1500zl. 

• Zgadzam się 1