Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam kocioł klienta z podajnikiem na ekogroszek stalmark, piec działał wszystko było okey, lecz pewnego dnia przestał dogrzewac dom.. Jest na zaworze 4drogowym, jak pytam klienta czy komin czyszczony, mówi że tak po czym wyciągamy z komina dwa worki po eko groszku sadzy, więc nie mam o co więcej pytać czy coś robił, jak dogrzać mu dom, piec wygrzewa się lecz gdy zawór otwozy się żeby dać temp na dom temperatura wszędzie spada i dom dogrzewa max do 17stopni

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Kociol czysczony,korona retorty usczelniona?

Opublikowano

Skoro z komina 2 worki sadzy to można sobie wyobrazić stan kotła i palnika. Tak bercus pisze czyszczenie pieca i palnika wręcz konieczne. Druga sprawa zawór 4 drogowy czy posiada pompę na powrocie ?

Opublikowano

Nie posiada pompy, na lato dołożę, lecz powrót trzyma temperaturę już. Stary hydraulik zrobił obejście na 50 rurce, cały piec wyczyściłem dobiło do 20 stopni w domu i dalej nic, wentylator, palnki, komin czyste i nic nie idzie dalej 

Opublikowano

Jaki to jest Stalmark i jakiej mocy.

Palone jest w PID czy w dwustanie.

Jakie nastawy parametry pracy ?

Czy była zdejmowana koroną palnika i zostały wyczyszczone kanały powietrzne pod koroną ?

Jaką koroną palnika - nadmuch z nacięciami na dole korony czy wiercone otwory.

To obejście to taki b-pass na dogrzanie powrotu ? Jaką jest temperatura powrotu ?

Użytkuje Stalmarka i zero problemów.

Przydał by się schemat tej instalacji lub zdjęcia.

A nie doczytałem Duo-Pid czyli z rusztem wodnym.

Opublikowano

26kw, było bez pidu nie działało, teraz w pidzie to samo wychodzi, dodam że mimo zwiększania parametru podawania ekogroszek się za szybko pali(ekogroszek super premium, energo) ruszt wodny, zadana pieca 70, dochodzi do 60. Zadana zaworu 55teraz(pogodowka załączona z krzywą) dogrzewa się do 40 po czym spada, powrót 45 i tak też się trzyma, jak zmniejszę powrót, ewentualnie wyłączę ochronę, zawór wzrośnie do 45, nawiercana. 

Z tym piecem też nie było kłopotów, aż do poniedziałku, schemat standard ma dwa wyjścia dwa powroty na jednym zawór z sitem pompa, zawór zwrotny. Drugie wychodzi w 4drogowy od lewej, góra zawór z sitem, pompa, zwrotny, grzejniki, prawo powrót z grzejników, dół powrót piec. Wyjście z pieca redukowane na 50tke, do zaworu redukcja w dół pieca wychodzi redukcja na 50 i doprowadzone tak do pieca (nie wiem czemu 50) 

Opublikowano

Wyłącz ochronę powrotu powinno pomóc. Przy tej opcji ochrona tem powrotu jest priorytetem dla pieca natomiast c.o. już nie. 

• 2 tygodnie później...